Home / Beginnende lezers / De schat van Klaas Kompaan (AVI-E4)

De schat van Klaas Kompaan (AVI-E4)

‘Wat willen ze van ons?’ vroeg Kromme Krijn. ‘Misschien is het een piraat?’ zei Baas Bas.
– De schat van Klaas Kompaan –

Het verhaal

schat van klaas kompaanDe schat van Klaas Kompaan gaat over piraat Claes Compaen. Hij woonde in Oostzaan en kon de verleiding van de zee niet weerstaan. In opdracht van de prins mocht hij de vijand overvallen, maar al gauw kon hij de rijkdom niet weerstaan en overviel ook niet-vijandelijke schepen. Hij haalde de ene list na de andere uit en wist vele schepen te verslaan. Op een dag wil hij de jurken van de vrouwen op de schepen hebben, wat zou hij daar mee van plan zijn? En wat zal Klaas doen als hij een brief van de prins krijgt waarin hij gevraagd wordt te stoppen met het onveilig maken van de zee.

Recensie

Een heerlijk verhaal vol geschiedenis uit de AVI-serie van Arend van Dam. Het zal veel kinderen erg aanspreken als zij horen dat Klaas Kompaan een echte piraat was. Het is leuk om te lezen hoe een piraat op zee leefde. Achterin het boek vind je een epiloog, dit is een leuke toevoeging. Waar is de schat van Klaas Kompaan gebleven? Zouden de kinderen het antwoord weten? Ik kan dit boek erg aanraden voor kinderen in groep 4 of 5 om zelf te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Unieboek | het Spectrum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Over deze reeks

De makers van Lang geleden… hebben een aantal AVI-boeken speciaal voor groep 3 en 4 ontworpen. Deze boekjes worden geschreven door Arend van Dam en geïllustreerd door Alex de Wolf.

Wist je dat er al 7 andere delen op kinderboekenjuf.nl staan?

Ideeën mini leeslessen De schat van Klaas Kompaan

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De schat van Klaas Kompaan zijn:

 • Klaas Kompaan woont in Oostzaan. Lees bladzijde 5 ‘Kleine Klaas…‘ t/m ‘…naar de kerk.‘ voor. Waar woont jouw hoofdpersoon?
 • De illustraties van Alex de Wolf zijn prachtig. Wat is een illustratie? Een illustratie is een tekening bij een verhaal. In dit boek passen de illustraties goed bij de tekst.  Lees bladzijde 7 ‘Klaas ging aan boord…‘ t/m ‘…had willen zijn.‘ voor. Vinden jullie hem ook bij de tekst passen? Komen er in jouw boek illustraties voor? Vind je ze wel of niet bij de tekst passen en waarom?
 • Klaas Kompaan, de hoofdpersoon uit dit boek, denkt alleen maar aan geld. Lees bladzijde 9 ‘Het duurde drie jaar…‘ t/m bladzijde 10 ‘…’Ja, zo ben ik’‘ voor. Geld is voor Klaas erg belangrijk. Wat is voor jouw hoofdpersoon belangrijk?
 • Piraat Klaas heeft een probleem. Lees bladzijde 17 ‘Geef je over!…‘ t/m ‘…ze aan eten en drinken?‘ voor. Hoe zouden ze dit op kunnen lossen? Heeft jouw hoofdpersoon ook een probleem?

Overige ideeën

 • Maak een schatkaart naar de schat van Klaas Kompaan. Lees het epiloog voor op bladzijde 30 en zet daarna de kinderen aan de slag. Op zoek naar voorbeelden? Kijk dan hier. Na het epiloog kun je de kinderen ook een verhaal laten schrijven hoe de schat gevonden wordt.
  schat van klaas kompaan
 • De schat van Klaas Kompaan is een groot mysterie. Laat de kinderen de schat namaken, wat zou erin zitten? Ideeën daarvoor vind je hier.
 • Dit boek is natuurlijk zeer geschikt voor een thema rondom piraten. Hiervoor verzamelde ik allerlei ideeën op Pinterest, bekijk dit bord hier.
 • Stelopdracht: Lees bladzijde 24 ‘Even later liet…‘ t/m bladzijde 25 ‘…wat zou Klaas doen?‘ voor. Laat de kinderen het verhaal verder schrijven.
  schat van klaas kompaan

Andere delen