Home / Kinderboekenweek / Kinderboekenweek 2017 Griezelen

Kinderboekenweek 2017 Griezelen

Elk jaar in oktober is de kinderboekenweek een centraal begrip op de basisscholen. Dit jaar start de kinderboekenweek 2017 Griezelen op woensdag 4 oktober en duurt tot en met zondag 15 oktober.

Griezelen

Kinderboekenweek 2017Het thema van de KBW17 is Griezelen. Het motto is Gruwelijk eng!

Iedereen is wel eens ergens bang voor (geweest). De één griezelt al bij een klein spinnetje, de ander griezelt pas na het kijken van een enge film. Sommigen worden niet bang van al die fantasie, maar die hebben dan bijvoorbeeld last van hoogtevrees. Er is dus vanalles waar je van kunt griezelen.

Zelf ben ik echt een watje. Sinds ik volwassen ben, kijk ik geen enge films meer (anders slaap ik weer met het licht aan). Een enge wind, de deur die klappert, een rare schaduw of mijn vriend die om het hoekje springt… ik schrik heel makkelijk!

Waar griezel jij het meeste van?

Kinderboekenweekgeschenk

Dit jaar schrijft Janneke Schotveld het kinderboekenweekgeschenk. De illustraties worden gemaakt door Annet Schaap. Het boek heet Kattensoep. Het gaat over verdwijnende katten. Zou het Boeli lukken het mysterie te ontrafelen?

Kinderboekenweek 2017 Griezelen

Elk jaar wordt er ook een prentenboek uitgegeven tijdens de kinderboekenweek. Dat wordt dit jaar geschreven door Maranke Rinck en geïllustreerd door Martijn van der Linden. Het prentenboek heet Knikkeruil én het is niet zomaar een prentenboek. Nee, het is ook een knikkerspel. In het boek rolt Uil met de andere knikkers door een spannende knikkerbaan op zoek naar een goede verstopplek voor de monsters. Naderhand kun je dit zelf naspelen.

Kinderboekenweek 2017 griezelen

Het kinderboekenweekgeschenk krijg je cadeau in de boekhandel bij een aanschaf van €10,- of meer.

Lees hier meer over het Kinderboekenweekgeschenk.

Single Kinderen voor Kinderen

Kinderboekenweek 2017 GriezelenEen van de andere tradities tijdens de kinderboekenweek is het dansen op de singel van Kinderen voor Kinderen. Ook voor het thema Griezelen zijn zij aan de slag met een liedje.

Deze single is samen met Jozua Douglas geschreven, dat was een hele verrassing zoals je hier kunt zien.

Wil je zien hoe het schrijven van een lied eraan toe gaat? Dat kan hier.

Vanaf 1-9-2017 kun je Gruwelijk eng beluisteren én oefenen. Bekijk deze clip om alvast een indruk te krijgen.

Christelijke kinderboekenmaand

Kinderboekenweek 2017 GriezelenMocht je zelf of vanuit het geloof niks met verzonnen griezels hebben, dan kun je je inspiratie vinden bij de Christelijke Kinderboekenmaand die gedurende de maand oktober plaastvindt. Het thema van de Christelijke Kinderboekenmaand oktober 2017 is Bibbers in je buik. En het Motto is: Je hoeft niet bang te zijn, want God is bij je.

Speciaal voor deze maand worden er drie actieboeken uitgegeven welke je zelf kunt aanschaffen. Bange arend leert vliegen van Linda Bikker voor de onderbouw, Dieven in de buurt! van Judith van Helden voor de middenbouw en Als je durft van Ineke Kraijo voor de bovenbouw.

Ook wordt er door Oké4Kids een nieuwe CD uitgebracht met 14 liedjes én scholen kunnen een werkmap aanschaffen om mee aan de slag te gaan.

Mini leeslessen bij verschillende boeken

Bij verschillende boeken heb ik ideeën voor mini leeslessen geschreven. Welke boeken aansluiten bij de Kinderboekenweek 2017kinderboekenweek 2017 kun je hieronder zien. Benieuwd naar de mini leeslessen? Klik dan op de link om meer over het boek te lezen.

Alle boeken in één overzicht? Klik dan hier. Er zullen er steeds meer verschijnen.

Kerntitels Kinderboekenweek 2017

De kerntitels van de kinderboekenweek 2017 zijn:

Onderbouw (groep 1/2) KBW17

Beginnende lezers (groep 3/4) KBW17

Middenbouw (groep 5/6) KBW17

Bovenbouw (groep 7/8) KBW17

Andere boekentips

Op Pinterest heb ik een bord gemaakt met allerlei pins over boeken voor de KBW17 en ideeën bij het thema Griezelen. Bekijk dit Pinterestbord door hier te klikken. Je kunt je ook aansluiten bij de Facebookgroep Kinderboekenweek 2017, daar worden allerlei ideeën gedeeld.

Kinderboekenweek 2017Hier een kleine greep uit alle boeken die Gruwelijk eng zijn:

Ideeën voor de opening:

Deze ideeën vul ik geregeld aan.

 • Heet de kinderen welkom in een spookhuis (let op: niet alle kinderen zullen dit durven, zorg ook voor een veilige ingang).
 • Vertel een spookverhaal. Tips:
  – Vertel het verhaal uit je hoofd, dit werkt beter dan voorlezen.
  – Voeg echte elementen toe, hierdoor wordt het verhaal spannender.
  Zo vertelde ik op kamp over waarom ik geen contact met mijn vader heb (gebaseerd op dit verhaal)… Ik ben hem als meisje van een jaar of 10 een keer na bedtijd gevolgd. Bij het adres waar hij heenging stond hij me op te wachten. Deze avond mocht ik zien wat hij toch altijd deed… Aan de ene kant van de kamer zaten 3 bange kinderen op de bank. Een voor een werden ze door mijn vader en zijn collega’s op een soort dokterstafel gelegd. Een naald ging in hun ogen en zoog het leven uit de gillende kinderen. Mijn vader legde uit dat ze op zoek waren naar een manier om het eeuwige leven te kunnen bezitten. Toen hij klaar was met de drie kinderen draaide mijn vader zich om naar mij en zei: ‘Nu ben jij aan de beurt, Ingrid.’
  Op dit moment waaide de rook van het kampvuur in mijn ogen en dachten de kinderen ook nog dat ik moest huilen, het was echt gruwelijk eng! Tot ze doorkregen dat het een spookverhaal was, hilarisch!

  – Een speciaal geluid, zoals geklop op een tafel, maakt dat de kinderen bij dit geluid opschrikken.
  – Maak het donker, eventueel met een zaklamp onder je gezicht.
  Bekijk hier enkele ideeën!
 • Open de kinderboekenweek schoolbreed waarbij collega’s vertellen over hun angsten. Vervolg dit in de klas met een kringgesprek.
 • Start met een kringgesprek, welke angsten hebben kinderen? Laat ze hierover vertellen/schrijven/tekenen.

Jouw idee hierbij? Mail dan naar info@kinderboekenjuf.nl.

Lesideeën bij de kinderboekenweek 2017:

Deze ideeën vul ik geregeld aan.

 • Laat de kinderen een spookverhaal schrijven. Het is leuk als ze hierbij een gouden bril kunnen winnen. Scoor daarvoor een oude (zonne)bril of koop een nieuwe. Koop goudspray (Action) én spuit de bril goud.
  Speciaal voor dit thema zou je ook een gouden griezel uit kunnen rijken.
  Kinderboekenweek 2017 griezelen
 • Vroeger, als ik ’s avonds bang was voor monsters onder het bed, sprayde ik samen met mijn moeder altijd monsterspray op de deuren. Dit betrof een lege glassexfles, waar allerlei plaatjes van monsters op geplakt waren. Daarin zat water met een beetje parfum. Dit sprayden wij op de deurkozijnen, zo konden de monsters mijn kamer niet in.
  Ga in gesprek met de kinderen over bang zijn voor het slapengaan. Bedenk met de klas wat voor hen werkt om de monsters weg te jagen en maak dit met ze. Je kunt eventueel ook dromenvangers voor de nachtmerries maken.
 • Maak griezelige versiering voor in de klas. Ga bijvoorbeeld aan de slag met zwart papier op de ramen of maak van een melkpak een spookhuis.
 • Aan de slag met techniek? Laat de kinderen een griezelige attractie/spookhuis maken waarbij iets moet kunnen bewegen.
  Kinderboekenweek 2017 griezelen

  Bron: https://nl.pinterest.com/pin/318629742359808974/

 • Maak zelf een griezelfilm, wat maakt zo’n film nou spannend? Laat de kinderen eerst een script schrijven.
 • Koppel griezelige woorden aan het spellingthema.
 • Zoek oude nieuwsbegripteksten met griezelige onderwerpen zoals ‘Verdwenen vliegtuig Malaysia Airlines’ uit 2014 of ‘Oehoe-gevaar in Purmerend’ uit 2015.
 • Rian Visser heeft verschillende digibordlessen gemaakt, die vind je hier.

Jouw idee hierbij? Mail dan naar info@kinderboekenjuf.nl.

Ideeën gekoppeld aan boeken

 • Maak een schimmenspel bij een griezelboek zoals dit idee bij de Gruffalo.
 • Maak een voeldoos bij een griezelboek zoals dit idee.
 • Maak een griezelmobiel met personages uit jouw griezelboek zoals dit idee.
 • Richt een hoek volledig in naar een griezelboek, zoals deze toverschool bij Hennie de Heks.
 • Kleuteruniversiteit heeft allerlei projecten gemaakt die aansluiten bij de Kinderboekenweek, het overzicht vind je hier.
 • Nodig een schrijver uit in de klas. Dit kan via de Schrijverscentrale of bijvoorbeeld ook via de schrijvers zelf zoals bij Michael Reefs.

Kinderboekenweek 2017 met Kinderboekenjuf

Het programma is nog niet bekend. Zodra dit bekend wordt, plaats ik het hieronder.

Vooraf:–
Weekopening:

Kringgesprek:

Activiteit groep 1 t/m 3:

Activiteit groep 4/5:

Activiteit groep 6 t/m 8:

Boekenhoek:

Tentoonstelling:

Afsluiting:

Ideeën voor de afsluiting:

Deze ideeën vul ik geregeld aan.

 • Presenteer een zelf gemaakt spookhuis aan ouders of andere geïnteresseerden.
 • Laat de kinderen hun eigen spookverhaal voorlezen.
 • Organiseer met ouders een spooktocht door de omgeving.
 • Hou een griezelfeest. Iedereen komt verkleed. Rijk eventueel zelfs een Gouden Griezel uit aan de best verkleedde griezel.

Jouw idee hierbij? Mail dan naar info@kinderboekenjuf.nl.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet zichtbaar zijn Gemarkeerde velden zijn verplicht *

*