Fien is een fee (AVI-M3)

‘droom ik niet?’ zegt fien.
‘nee, fien,’ zegt mam.
‘oo, ik ben een fee,’ zegt fien.

– Fien is een fee –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 3.

Het verhaal

Cover Fien is een fee

Fien wordt morgen zeven jaar, dat is spannend. Gelukkig lukt het haar toch om in slaap te vallen. Als ze wakker wordt, is alles anders. De muur is ineens paars, terwijl hij wit was. Overal zijn bloemen. Wat is er aan de hand?

‘dit is voor jou, fien,’ zegt pap.
‘want jij bent 7 jaar.
en dus… ben jij een fee!

Fien gelooft haar oren niet. Haar ouders zijn ook feeën. Maar hoe ben je een fee? Gelukkig mag Fien naar school om alles te leren van juf Juul. Hoe zou het op school zijn? Zal Fien vrienden maken?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

fien is een fee is een heerlijk AVI-M3 leesboek. Het is een verhaal van begin tot eind, maar de hoofdstukken kunnen ook los gelezen worden. De bladzijden staan vol met kleurrijke illustraties die de tekst ondersteunen. Dat maakt dat dit boek zeer geschikt is om te lezen voor kinderen die AVI-Start of AVI-M3 beheersen.

In tegenstelling tot veel AVI-boeken is het echt een goed verhaal. Er zit een opbouw in. Je wordt nieuwsgierig gemaakt naar personages. Je leeft met Fien mee en je bent benieuwd hoe het verder gaat. Kinderen die dol zijn van sprookjes, feeën of gewoon een heerlijk verhaal willen lezen kan ik dit boek uit de Ik hartje lezen serie aanraden.

Kinderen die nog verder willen lezen op AVI M3 vinden Knip knap knuis, Wat stinkt dat paard!, Kom van dat dak! en Mijn huis te koop vast ook leuk om te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Kluitman voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Fien is een fee

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek TITEL zijn:

  • Droomt fien? Lees bladzijde 9 ‘wat krijg ik?’ t/m bladzijde 13 ‘wat zijn ze tof!‘ voor. En laat de kinderen bespreken of ze droomt. Lees vervolgens de volgende 3 regels op bladzijde 13 t/m ‘…fee,’ zegt fien.‘ voor.
    Leesvraag: Komen er dromen voor in jouw boek? Of gebeuren er dingen waardoor de hoofdpersoon zich afvraagt of hij wel/niet droomt?
  • Er zijn dingen die fien op school moet leren. Lees bladzijde 17 ‘naar school…‘ t/m bladzijde 18 ‘…daar staat de school.‘ voor.
    Leesvraag: Wat moet jouw hoofdpersoon leren? Hoe leert hij/zij dat?
  • Waarom reageert floor zo op fien? Lees bladzijde 26 ‘de les…‘ t/m bladzijde 32 ‘…niet aan jou.‘ voor. Praat hierover samen in de klas.
    Leesvraag: Hoe gaan de personages in jouw boek met elkaar om?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Fien is een fee.

Overige ideeën

  • Als je je best doet, dan verdien je een ster. Jullie kunnen nu lees-sterren verdienen. Doe je best en lees heerlijk in allerlei boeken. Heb je een boek uit? Haal een leesster op bij de leerkracht
Leesster

Vergelijkbare artikelen