Rekenmysteries 2 – Midden in de wildernis

[DOOR LINDA] ”Au!’ roept Sem weer. Ze vallen alle drie achterover als Sems been plotseling losschiet uit het gat. Hij buigt zijn voet op en neer en gaat er voorzichtig op staan. ‘Alles in orde!’ Django haalt opgelucht adem en draait zich weer in de richting van de gids. Hij ziet alleen bos, voor zover hij kan kijken. ‘O nee, we zijn Matteo kwijt!’ Isabel kijkt wild in het rond. Sem slaat zijn handen voor zijn mond. ‘En nu?”
– Midden in de wildernis –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Midden in de wildernis

Django, Sem en Isabel gaan het bos in om te klimmen met een gids. Op de terugweg verliezen ze de gids uit het oog. Ze moeten op eigen kracht de weg uit het bos zien te vinden, maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Ze hebben geen idee waar ze zijn en hoe ze dit het beste kunnen aanpakken.

Jij kunt helpen om de uitweg te vinden, door aan het eind van ieder hoofdstuk het raadsel op te lossen en op deze manier de juiste weg te vinden. Lukt het jou om Django, Sem en Isabel veilig het bos uit te krijgen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Bij de verhalen staat kaders met extra informatie en weetjes die passen bij het verhaal, zoals over het klimaat, nachtdieren en klimmen. Deze informatie helpt je om te begrijpen hoe het in de natuur werkt en past goed bij dat wat zich in het verhaal afspeelt.

Ook bij dit boek zijn er uitlegvideo’s die bij ieder raadsel te bekijken zijn, gemaakt door Erik van Haren. Hij weet als wiskundedocent online echt te zorgen voor enthousiasme voor het vak wiskunde. In de video’s wordt het antwoord van het raadsel gegeven, dus het is niet slim deze video’s te bekijken voordat je het verhaal hebt gelezen en zelf hebt gepuzzeld. Je kunt de filmpjes wel gebruiken voor een stukje uitleg. Als je hem stopt op het moment dat Erik het zegt kun je nog wel zelf de puzzel oplossen.

Als je het verkeerde vervolg kiest en het raadsel dus verkeerd hebt opgelost, lees je aan het eind van een stuk tekst wat dan wel de juiste uitkomst was geweest.

Eerder verscheen De Noorse schat. Dit rekenmysterie is iets makkelijker dan Midden in de wildernis. Het derde deel heet Race door Europa en deze zal weer iets moeilijker zijn dan de eerder verschenen mysteries. Ik ben heel benieuwd of het derde deel net zo goed zal zijn als de eerste twee.

Met dank aan Uitgeverij Koninklijke van Gorcum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Midden in de wildernis

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Midden in de wildernis zijn:

 • Django, Sem en Isabel verliezen Matteo uit het oog. Ze zijn nu op zichzelf aangewezen en hebben geen idee waar ze zijn. Lees bladzijde 37 ‘Django helpt om…’ t/m bladzijde 39 ‘…we richting het...’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die uit het oog verloren is?
 • Hoewel het er ‘s avonds niet op leek dat het zou gaan regenen, blijkt dit toch wel het geval. Ze staan midden in het bos is een flinke regen- en onweersbui. Lees bladzijde 26 ‘Maar helaas, het…’ t/m bladzijde 29 ‘…begint Django.’ voor.
  Leesvraag: Wat voor weer is het in jouw boek?
 • Door goed naar de sterren te kijken weten Django en Isabel welke kant ze op moeten gaan. Dit weet Isabel door te lezen in de boeken die ze heeft meegenomen. Lees bladzijde 61 ‘Django ligt met…’ t/m bladzijde 63 ‘…al bijna licht.’ voor.
  Leesvraag: Worden er in jouw boek boeken gebruikt?
 • Bij de zijrivier is gelukkig een ruïne om in te schuilen. Lees bladzijde 42 ‘Als het vlot…’ t/m bladzijde 45 ‘…steeds donkerder wordt.’ voor.
  Leesvraag: Is er iemand in jouw boek die moet schuilen? Is er een goede schuilplek te vinden?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Midden in de wildernis.

Overige ideeën

 • Plattegrond: Als Django, Sem en Isabel doorhebben dat Matteo is doorgelopen en hun niet meer hoort, denken ze even goed na wat ze moeten doen. Isabel heeft gelukkig het informatieboekje mee en daar staat een plattegrond in van het gebied. Maak zelf een plattegrond van het gebied waarin jouw boek zich afspeelt.
 • Informatieposter: Django, Sem en Isabel zijn midden in het bos als het begint te regenen en onweren. Lees bladzijde 26 ‘Maar helaas, het…’ t/m bladzijde 29 ‘…begint Django.’ voor. Maak een informatieposter bij wat je moet doen als je in een onweersbui terechtkomt en gebruik hiervoor de informatie uit de tekst en het informatiekader.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen