De glazenwasser van het Rijksmuseum

‘Het stormde in Amsterdam. De wind trok de bomen krom en sleurde fietsen de gracht in. Dakpannen vlogen van de dagen. Er klonk een harde donderslag en het Rijksmuseum schudde op zijn grondvesten. Binnen rende een man door de inktzwarte zalen. Een bliksemflits. De schilderijen aan de muren lichtten enkele seconden op in het spookachtige schijnsel. De voetstappen van de man galmden op de houten vloer, eenzaam en snel. Tijdens het rennen keek hij telkens achterom.’
– De glazenwasser van het Rijksmuseum –

Het verhaal

Cover De glazenwasser van het rijksmuseum

Freddie woonde samen met zijn vader in het torenkamertje van het Rijksmuseum. Zijn vader was De glazenwasser van het Rijksmuseum en sinds zijn dood heeft Freddie die taak overgenomen.

Als Freddie twaalf wordt, blijkt dat hij een gave heeft waarbij de schilderijen tot leven komen. Hij ontdekt al snel dat hij niet de enige is die dat kan. Op een nacht ziet Freddie een groepje mannen de schilderijen onderzoeken. Het lijkt alsof ze iets aan het zoeken zijn. Wat zou dat kunnen zijn? Zou dit iets te maken kunnen hebben met het mysterieuze briefje van zijn vader die hij ontvangen heeft?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het verhaal van De glazenwasser van het Rijksmuseum is meteen spannend. De proloog levert zoveel vragen op dat je meteen verder wil lezen om te ontdekken hoe het allemaal in elkaar zit. Het duurt even voordat er puzzelstukjes op hun plek beginnen te vallen, want in het begin wordt het mysterie alleen maar groter.

De manier waarop een aantal schilderijen een rol krijgt in het verhaal vind ik heel tof gedaan. Je komt zo ook meer te weten over de tijd waarin het verhaal op het schilderij zich afspeelt.

Kinderen die dol zijn op op avontuur en mysterie kunnen verder lezen in De vloek van Negen, Zombies undercover en De schat van de Blauwe Boekanier.

Met dank aan Uitgeverij Luiting-Sijthoff voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Bekijk dit boek.

Ebook diepgang product

Ideeën mini leeslessen De glazenwasser van het Rijksmuseum

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De glazenwasser van het Rijksmuseum zijn:

  • Op het schutblad staan schilderijen uit het Rijksmuseum. Ik ben benieuwd wat voor een rol deze schilderijen in het verhaal spelen.
    Leesvraag: Wat staat er op het schutblad van jouw boek?
  • In het begin van het boek vind je een plattegrond van het Rijksmuseum.
    Leesvraag: Staat er in jouw boek een kaart of een plattegrond van de plaats waar het verhaal zich afspeelt?
  • Het verhaal begint met een spannende proloog. Je hebt meteen een heleboel vragen en wil weten wat er aan de hand is. Lees de proloog op bladzijde 9 voor.
    Leesvraag: Hoe begint jouw boek?
  • Mevrouw Peperkorn heeft veel informatie gehaald uit dagboeken. Lees bladzijde 61 ‘Juffrouw Peperkorn toonde…’ t/m bladzijde 63 ‘…en toekomst overleven!‘ voor.
    Leesvraag: Uit welke bronnen wordt in jouw boek informatie gehaald?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De glazenwasser van het Rijksmuseum.

Dit blog is geschreven door gastblogger Linda.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen