‘Zander Olinga hield zijn adem in. Hij stond op een lange roltrap. Langzaam kwam de eerste verdieping van Winkelpaleis De Negen in zicht, vol klanten, koopwaar en het glinsterende glas van goud. Tegelijk zag hij iets anders glinsteren – een man baande zich een weg door de winkelende mensen en op zijn hoed blonk een paars juweel in het licht van de kristallen kroonluchters hoog boven hem.‘
– De vloek van negen –
Dit boek valt in leeftijdscategorie B (9 tot 12 jaar).
Het verhaal

Zander Olinga mag vijf weken gaan logeren bij zijn oma in het Winkelpaleis De Negen. De oma van Zander, Zina Winebee, is de eigenaresse van De Negen. Het grootste, beroemdste en meest bijzondere warenhuis van de wereld waar alles te koop is in overvloed.
‘Halverwege de roltrap zag hij pas echt hoe groot het daar beneden was. Hij had het gevoel alsof hij zich in een zee van kledingrekken, make-up, sieraden, toonbanken, spiegels, dozen, kisten – en mensen, mensen, mensen – stortte! Het was oogverblindend en te veel om op te noemen.’
Naast al het koopwaar zijn er meer bijzondere plekken in het Winkelpaleis: meerdere restaurants waaronder de Ontbijtzaal, De Negenhoek, de Thee Suite en De 360, een kunstgalerij, een leeszaal, Hugards Magische Marktplaats, een reuzenrad op het dakterras, verborgen gangen, het buizenruim en dé verborgen kamer.
Bijna is het jubileumjaar van De Negen, het Warenpaleis bestaat 90 jaar. Terwijl de voorbereidingen voor het jubileumconcert in volle gang zijn, gebeuren er mysterieuze en gevaarlijke dingen. Het stroom valt regelmatig uit, een medewerker wordt aangevallen door een onbekende, een gondel van het reuzenrad breekt af met mensen in de gondel en er is een ontploffing in het buizenruim. Bij elke gebeurtenis worden er witte zakdoeken gevonden met een rode steek…
In 1922 is er een stenen mandala plaat verdwenen met – wat men erover zegt – magische krachten. Oom Vladimir lijkt daar iets mee te maken te hebben. Hij heeft een kwaadaardige macht tot leven geroepen: Darkbloom. Voor een periode van 90 jaar is deze macht vermoedelijk tot rust gebracht, maar nu 90 jaar later in het jubileumjaar met de vreemde en gevaarlijke gebeurtenissen lijken De Negen, de bezoekers en de medewerkers in gevaar te zijn.
Zander Olinga duikt, samen met Natasha Novikov – een schommelend meisje in de restaurants van De Negen – in het mysterie. Hij onderzoekt het Warenpaleis, speurt naar woorden op wanden en muren en analyseert regels en spreuken. Op zoek naar Darkbloom, de mensen/de macht die het warenhuis in gevaar brengen én de verdwenen stenen mandala plaat in de verborgen ruimte…
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie
Al eerder las ik boeken geschreven door Ben Gusterson en was ik onder de indruk van hoe hij een gedetailleerde omgeving kan beschrijven, een mysterieus en raadselachtig verhaal met een spannend plot. Ook het verhaal van De vloek van negen heb ik in een adem uitgelezen.
Het verhaal wordt beschreven vanuit het personage Zander Olinga, de kleinzoon van Warenpaleis eigenaresse Zina Winebee. Hij verkent de omgeving van het warenhuis en ontrafelt, samen met zijn vriendin Natascha, de raadsels rondom het mysterie van de verdwenen plaat én de mensen/macht die het warenhuis, de bezoekers en medewerkers in gevaar brengen.
Ik kan het boek sterk aanbevelen voor mini leeslessen in de bovenbouw, omdat je met dit verhaal de verschillende lagen (de filmische-, narratieve- en symbolische laag) van een boek kunt uitleggen aan de kinderen.
Kinderen die dol zijn op de spannende en mysterieuze verhalen vol met raadsels van Ben Guterson kan ik ook het Winterhuis Hotel aanbevelen. Ik heb de hoop dat er een vervolg komt op De vloek van negen door deze zin:
‘… Ik heb het gevoel dat we de dreiging hebben opgeheven, in elk geval voorlopig.’
Met dank aan uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen De vloek van negen
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De vloek van negen zijn:
- Meestal worden in de eerste hoofdstukken personages voorgesteld en de omgeving beschreven. In het eerste hoofdstuk van De vloek van negen wordt oma Zine Winebee en een mysterieus persoon beschreven. Lees bladzijde 3: ‘Eindelijk weer…’ t/m bladzijde 4: ‘ te veel om op te noemen.’.
Leesvraag: Wat is de omschrijving van jouw hoofdpersoon?
Leesmotiverende werkvorm: Kun jij op basis van de beschrijving in jouw boek het personage tekenen? - In het Warenpaleis De Negen zijn héél veel verschillende winkels. Lees bladzijde 62: ‘De volgende twee uur…’ t/m bladzijde 68: ‘snelle rondleiding voor Zander’.
Luistervraag: Welke winkel in dit boek wil jij bezoeken?
Leesvraag: Komt er een bijzondere winkel of ruimte voor in jouw boek waaraan je weleens een bezoek wilt brengen? - Natasha – het schommelende meisje uit De Negen – vertelt welk beroep haar stiefvader heeft en welk beroep ze zelf wil uitvoeren. Lees bladzijde 96: ‘Ik kom hier als sinds…’ t/m bladzijde 98: ‘Hun donuts zijn de beste’.
Leesvraag: Welk beroep komt in jouw verhaal voor? - In boeken komen filmische aspecten voor. Dat is alles wat in een boek beschreven wordt en je in een film kunt zien. De filmische aspecten in een boek helpen de lezer om het verhaal te visualiseren, er een beeld bij te vormen. Ben Guterson, de schrijven van dit verhaal, beschrijft veel filmische aspecten in zijn boeken. Lees bladzijde 147: ‘Bedankt dat we…’ t/m bladzijde 149 ‘…het moois van De Negen’. voor.
Leesactiviteit: Toon de gelezen bladzijden op het bord en arceer alle filmische aspecten. Laat de kinderen daarbij helpen.
Leesvraag: Welke filmische aspecten worden in jouw boek beschreven. Kies een of meerdere zinnen en lees deze voor. - Een boek bevat ook een narratieve laag. Dit bestaat onder andere uit het verhaal, het onderwerp en de personages. Lees bladzijde 275: ‘En hoewel ik heel blij…’ t/m bladzijde 277: ‘…een mogelijk doelwit was.’ voor. In deze passage wordt beschreven wie Fenton is en hoe hij onder invloed kwam van Darkbloom. Ook wordt het probleem uit het boek beschreven: de verdwenen plaat en de zoektocht daarnaar.
Leesvraag: Is er een passage in jouw boek waarin de narratieve laag zichtbaar is? - Tot slot heeft een boek ook een symbolische laag, hierin wordt een betekenis verleend aan het verhaal. Lees bladzijde 360: ‘Ik ben er zeker van…’ t/m bladzijde 361: ‘…had kunnen krijgen’. voor. De symbolische laag in dit deel van het verhaal is dat iets waardevols nooit in verkeerde handen mag komen en dat er veel moed voor nodig is om uitdagingen aan te gaan.’
Leesvraag: Wat is de symbolische laag in jouw verhaal?
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De vloek van negen.
Dit blog is geschreven door gastblogger Sandra.