Duizend stukjes overal

‘Iemand die dood is, kan nooit meer levensecht zijn. Dat is een leugen. Ze vond het maar bizar. Raar. Eng. Maar die nacht moest ze er wel aan denken. Een beetje Joes terug. Ook al was het niet echt. Ook al was het op een computer.‘
– Duizend stukjes overal –

Het verhaal

Cover Duizend stukjes overal

Mijs heeft een moeilijke periode achter de rug. Haar broer Joes is een jaar geleden overleden en tot op de dag van vandaag moet ze proberen haar ‘normale’ leven weer op te pakken. Haar ouders zien ook dat Mijs worstelt met haar gevoelens en stellen samen met de rouwtherapeut een robot voor. De rouwbot kan met hulp van AI een soort kloon maken van een dierbare die is overleden. Alle herinneringen worden geüpload naar computer-Joes, waardoor Mijs met haar broer kan blijven communiceren.

Bowie, de beste vriend van Joes, vindt het maar niets. Een robot met alle informatie kan nooit Joes vervangen, is zijn mening. Hij neemt daarom Mijs mee naar plekken die belangrijk waren voor de vrienden. Daar leert Mijs Joes én Bowie beter kennen en ontdekt ze iets wat haar kijk op haar broer verandert.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Eerder las ik haar boek De zomer die alles was. Haar schrijfstijl en de vlotheid waarmee ze moeilijke thema’s beschrijft zonder dat het een zwaar verhaal wordt vind ik echt heel knap. Tijdens het interview bij de Grote Vriendelijke 100 vertelde Mariska Overman dat deze thema’s persoonlijk zijn en dat verhalen schrijven een manier is om ermee om te kunnen gaan. Precies die oprechtheid en de pure emoties maken haar boeken zo bijzonder.

In Duizend stukjes overal wordt het proces van rouwen heel mooi verwoord. Zeker voor zo’n jong iemand als Mijs heeft het verliezen van een dierbare veel impact op haar leven. Prachtig hoe Mariska het leven van een puber en dan het besef dat tijd niet oneindig is heeft weten te verbinden. De manier waarop AI en technologie een rol spelen, zorgt ervoor dat je na het lezen van dit boek genoeg hebt om over na te denken. Hoewel de boeken prima los van elkaar gelezen kunnen worden, heeft het wel een meerwaarde om eerst De zomer die alles was te lezen en daarna Duizend stukjes overal. De oplettende lezer zal bepaalde scènes en personen herkennen.

Een aanrader!

Met dank aan uitgeverij Kluitman voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Bekijk dit boek.

Close Reading 1 product

Ideeën mini leeslessen Duizend stukjes overal

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Duizend stukjes overal zijn:

  • Mijs krijgt van haar ouders een rouwbot, om mee te kunnen praten. Na het overlijden van haar broer praat Mijs liever niet over Joes. Lees bladzijde 11 ‘Vorige maand…’ t/m bladzijde 11 ‘…er? Met wat?’ voor.
    Leesvraag: Is er iets waar jouw hoofdpersoon liever niet over praat?
  • AI en technologie spelen een belangrijke rol in dit boek. Lees bladzijde 12 ‘AIremember…’ t/m bladzijde 13 ‘…levensecht! voor
    Leesvraag: Komt er in jouw boek AI voor? Zo nee, wat voor soort robot zou passen in het verhaal?
  • Dit boek is geschreven vanuit Mijs. Zij is de hoofdpersoon in het boek. De verteller volgt Mijs en vertelt ons als lezers wat er gebeurt. Lees bladzijde 98 ‘In de uitgestorven hal…’ t/m bladzijde 98 ‘…mevrouw Klimt.’ voor.
    Leesvraag: Wat voor soort perspectief komt er in jouw boek voor? Je kunt kiezen uit de alwetende verteller (die weet en ziet alles), het ik-perspectief vertellend (er wordt door een persoon verteld wat geweest is), het ik-perspectief belevend (er wordt door een persoon van alles beleefd) en het personale perspectief (de verteller volgt één persoon).
  • Soms wordt in een boek duidelijk waarom die titel gekozen is. Lees bladzijde 188 ‘De bel gaat…’ t/m bladzijde 188 ‘…naar de dansles’. voor. Op het einde zien we vrij letterlijk de titel terugkomen.
    Leesvraag: Wordt de titel in jouw boek uitgelegd? Vind je de titel passend? Zo nee, wat zou dan een betere titel zijn?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Duizend stukjes overal.

Dit blog is geschreven door gastblogger Rigoberta.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen