‘Ik had er meteen iets van moeten zeggen. Dat wist ik wel. Maar ik hield mijn mond. Ik durfde niet. Had ik er meteen maar iets over gezegd. Dan was alles anders gegaan.’
– HVJ–
Dit boek valt in leeftijdscategorie B (9 tot 12 jaar).
Het verhaal

Enne heeft een lastige periode meegemaakt in groep 8. Ze hoopt op een nieuwe start op de middelbare school. Helaas lijken de problemen van haar oude school haar te blijven volgen. Enne ontvangt steeds dreigberichten en ook het pesten blijft voortduren. Als het populaire meisje Kim op een dag tegen haar begint te praten, doet Enne er alles aan om vrienden te worden. Zelfs als dat betekent dat ze een berichtje moet sturen naar het expose-account van school, maar of dat nou zo’n goed idee is?
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.
Recensie
Lysette van Geel kennen we van haar eerdere boeken Mijn moeder is een dekbed en Groetjes uit Zeerijp. Wederom laat ze zien hoe ze moeilijke thema’s op kindniveau kan ‘vertalen’. Zeker in HVJ, waar ze veel gebruikmaakt van jongerentaal, dat zal de bovenbouwkinderen zeker aanspreken. Ook de voorbeelden van cyberpesten passen helaas goed in de leefwereld van kinderen. In het nawoord spreekt de auteur de lezers persoonlijk aan en legt zij uit wat je kan doen als je zelf wordt gepest. Dat maakt het verhaal waardevol om in te zetten op de basisschool. Dit boek mag niet ontbreken in de schoolbibliotheek!
Met dank aan Uitgeverij Volt voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen HVJ
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek HVJ zijn:
- Het boek hvj heeft bijzondere illustraties. Ze hebben geen kleur en zijn duidelijk getekend met viltstift. Bekijk bijvoorbeeld de illustraties op de schutbladeren van het boek.
Leesvraag: Heeft jouw boek illustraties? Wat vind jij van de illustraties, passen zij bij het boek? - In HVJ volgen we het verhaal van Enne, zij is de hoofdpersoon in het boek. Dit noemen we een ik-perspectief belevend: we beleven het verhaal vanuit de ogen van Enne. Dat is duidelijk te lezen in haar dagboekfragmenten. Lees op bladzijde 30 ‘Hej, Enne hier…’ t/m bladzijde 30 ‘…anders gegaan.’ voor.
Leesvraag: Wat voor soort perspectief komt er in jouw boek voor? Je kunt kiezen uit de alwetende verteller (die weet en ziet alles), het ik-perspectief vertellend (er wordt door een persoon verteld wat geweest is), het ik-perspectief belevend (er wordt door een persoon van alles beleefd) en het personale perspectief (de verteller volgt één persoon). - In dit boek komen heel wat jongerenwoorden voorbij, vaak vanuit het Engels. Lees bladzijde 61 ’18:00…’ t/m bladzijde 61‘…met ons’ voor
Leesvraag: Komt er in jouw boek jongerentaal voor? En zo nee, welk woord zou wel goed passen in jouw boek? - In dit boek denk Enne vaak terug aan een gebeurtenis op haar vorige school. Als lezer beleven we die gebeurtenis door de herinneringen van Enne. Lees bladzijde 71 ‘In een flits…’ t/m bladzijde 71 ‘…worden weggeknipperd.’ voor.
Leesvraag: Komen er in jouw boek momenten voor waarin jouw hoofdpersonage terugdenkt aan eerdere gebeurtenissen? - Het boek heeft HVJ. Achterin het boek ontdekken we dat dat staat voor hou van je. Lees bladzijde 149 ‘O ja…’ t/m bladzijde 149 ‘…hvj, Enne.’ voor. Leesvraag: Wordt de titel van jouw boek uitgelegd in de tekst of illustraties? Zo nee, kan je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen?
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart HVJ.
Dit blog is geschreven door gastblogger Rigoberta.