Agent en Boef – Gekte onder de grond

[DOOR Dory] ‘Hee, denkt agent.
De grond trilt.
Dat is raar.
Hoe komt dat?
Ineens zakt hij weg!
De grond in!’
– Agent en Boef – Gekte onder de grond –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 3.

Het verhaal

Agent en boef - Gekte onder de grond

In Agent en Boef – Gekte onder de grond beleef je weer een avontuur met dit bijzondere duo. Het is speciaal geschreven voor beginnende lezers, AVI Eind groep 3. Dit verhaal begint met boef die in huis een gat graaft. Het hele verhaal gaat door met het graven van gaten en gangen onder de grond. Agent gaat boef achterna en komt terecht bij een bruiloft, een muizenplaag, een dierenwinkel, een zwembad en nog veel meer. Lukt het agent om boef te pakken te krijgen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Ik ben heel enthousiast over de boeken van Agent en Boef. Kinderen die net hebben leren lezen kunnen dit boek al goed zelf lezen. In Agent en Boef – Gekte onder de grond, gaat het verhaal lekker snel en er is veel afwisseling. De kinderen in mijn groep 3 vonden het een heel grappig boek. Ze begrepen in het verhaal ook goed dat boef een foutje had gemaakt: ‘Waar ben je? Boef roept: ik ben hier! Kom hondje, zegt agent. Die kant op!’ De paginabrede illustraties zorgen ervoor dat het verhaal echt tot leven komt. Geef je les aan groep 3 of heb je kinderen in die leeftijd? Dan zou ik dit boek echt aanraden!

Met dank aan uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ben je op zoek naar een leesboek voor AVI Midden groep 3? Dan kun je ook eens kijken bij Agent en Boef – Lol in de lucht.

Ideeën mini leeslessen Agent en Boef – Gekte onder de grond

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Agent en boef – Gekte onder de grond zijn:

 • Lees de bladzijde waar agent door het gat valt. Boef heeft een kleedje over het gat gelegd. Agent heeft dit niet in de gaten en trapt zo in de list van boef. Hij valt in het gat!
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek iemand in de maling genomen? Hoe gaat dit?
 • Lees de bladzijde met het zwembad. De illustratie op deze twee pagina’s vertellen zelf ook nog een verhaal. Zo zie je een meisje dat haar opblaashaai kwijt is, een jongetje zonder zwembroek en iemand die van de duikplank in het lege zwembad springt. Het gaat dus over meer dan agent en boef.
  Leesvraag: Wat vertellen de illustraties uit jouw boek? Passen ze goed bij het verhaal? Vertellen ze meer dan het verhaal?
 • Lees de bladzijde met het doolhof waarin je agent en boef ziet. Agent krijgt boef niet te pakken, maar hij heeft een plan bedacht. Hij roept boef en boef antwoordt! Nu weet agent waar boef is. Zijn plannetje werkt!
  Leesvraag: Bedenkt iemand in jouw boek een plannetje? Werkt het?
 • Lees de laatste twee bladzijdes van het boek. Boef ontsnapt en het hele boek moet agent op jacht naar boef. Uiteindelijk krijgt hij hem te pakken. Agent zegt dat hij het toch wel leuk en boef wil morgen weer! Dit zou je toch niet verwachten na zo’n avontuur.
  Leesvraag: Gebeurt er in jouw boek iets wat je niet verwacht?

Overige ideeën

 • Volgorde aan de hand van plaatjes: In het boek komen agent en boef op veel verschillende plekken. Kopieer een aantal bladzijdes met aparte plekken en laat kinderen deze op volgorde van het verhaal leggen.
 • Verhaal schrijven: Waar zou Boef nog meer naartoe kunnen gaan met zijn graafwerk? Hier kun je een stelopdracht of knutselwerk aan wijden.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen