Blitz! Een groot ruimtefeest

[DOOR SANDRA] ‘We gaan naar de aarde! We gaan feesten!’
– Blitz! Een groot ruimtefeest –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf 7 jaar.

Het verhaal

Cover Blitz! Een groot ruimtefeest

Priet heeft zin in een feestje en weet Blitz ervan te overtuigen om feest te vieren op aarde. Op aarde hebben ze vrienden: Moes en Rob. Ze logeren bij boer, de oom van Rob. Verder mag niemand weten dat Blitz een ruimtewezen is. Samen met de vrienden beleven Blitz en Priet avonturen op de boerderij, op school, de kermis en in een kringloopwinkel. Ondertussen bedenken ze plannen voor het feest. De klas van Rob en Moes mag naar het feest komen. Ook worden er meer ruimtewezens uitgenodigd, maar het is een verrassing of zij daadwerkelijk komen. Het feest wordt een verkleedfeest, met ballonnen, slingers, optredens en een vogeldans. Er wordt zelfs nog een feestje-na-het-feestje gevierd.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

De boeken over Blitz, geschreven door Rian Visser en geïllustreerd door Lars Deltrap, behoren tot de favoriete boeken van de kinderen in groep 3, 4 en 5 op mijn school. De verhalen zijn spannend en eenvoudig geschreven. De zinnen zijn kort en beginnen steeds op een nieuwe regel. Daarnaast wordt deze serie boeken als dyslexie-vriendelijk gekenmerkt.

Biltz! Een groot ruimtefeest is het eerste deel dat in theatervorm is geschreven. Dit maakt het mogelijk om in dialoog samen te lezen in het boek en de rollen te verdelen. Aan het begin van ieder hoofdstuk is met plaatjes en namen weergeven welke personages in dat hoofdstuk voorkomen. Daarnaast is de titel in een kleurenbalk geïllustreerd. Dit geeft richting aan het hoofdstuk: blauw is een mop, groen is een versje en rood is een verhalende tekst. Achterin het boek staan nog enkele leestips die je mee kunt geven aan de kinderen, zoals het lezen met gezichtsuitdrukking om de tekst te ondersteunen of het lezen met intonatie.

Het theaterleesboek is een mooie aanvulling op de serie boeken van Blitz en zal zeker in de smaak vallen bij beginnende lezers.

Kinderen die dol zijn op toneellezen kunnen ook Ontsnapt – Theaterlezen over toen en nu, Knip Knap Knuis en Koe Kip en Kat zijn het zat lezen.

Met dank aan Uitgeverij Gottmer voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Blitz! Een groot ruimtefeest

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Blitz! Een groot ruimtefeest zijn:

 • Het verhaal van Blitz speelt af in de ruimte op Bol 10 en op aarde. Lees bladzijde 13 ‘Ver weg…’ t/m bladzijde 14 ‘…op de aarde.’ voor.
  Leesvraag: In welke wereld(en) speelt jouw verhaal zich af?
 • Lees bladzijde 16 ‘We zijn er al bijna…’ t/m bladzijde 18 ‘… Zo vonden we de weg.’ voor. Priet denkt dat hij de mest van varkens ruikt, maar het is een scheetje van Blitz.
  Leesvraag: Gebeurt er in jouw verhaal ook iets wat vies is?
 • Moes gaat een spreekbeurt houden over Blitz. Lees bladzijde 49 ‘Moes houdt een spreekbeurt…’ t/m bladzijde 51 ‘… Dit was mijn spreekbeurt.’ voor.
  Leesvraag: Kun jij kort vertellen waar jouw boek over gaat?
 • Blitz, Moes en Rob gaan verkleden. Lees bladzijde 65 ‘Feestkleren…’ t/m bladzijde 69 ‘… die trommel!” voor.
  Leesvraag: Welke kleding dragen de personages in jouw boek?
 • Op het feest gaan Moes en Rob moppen vertellen. Lees bladzijde 70 ‘De moppentrommel…’ t/m bladzijde 71 ‘…Die was grappig, Priet!’ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw verhaal een grapje verteld?
 • Rob en Moes verwelkomen de mensen met een gedicht. Lees bladzijde 108 ‘Het ruimtefeest…’ t/m bladzijde 109 ‘...vieren we het ruimtefeest.’ voor.
  Leesvraag: Is jouw verhaal in een dichtvorm geschreven? Waaraan zie je dat? Kun je een stukje voorlezen?

Voorbereidingstip: Oefen samen met kinderen vooraf de stukjes die je als mini leesles wil lezen, zodat je in theatervorm kunt voorlezen.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Blitz! een groot ruimtefeest.

Overige ideeën

 • Drama: Verdeel de hoofdstukken van het boek over de kinderen in je groep. Laat de kinderen in groepjes de tekst lezen en een toneelstukje daarbij voorbereiden. Zorg voor attributen of een muts met daarop de naam om de rollen van de kinderen duidelijk te maken.
 • Creatief schrijven: Laat de kinderen in tweetallen zelf een script schrijven voor een (ruimte)feest. De kinderen bedenken om beurten zinnen voor een verhaal en schrijven deze op. Zorg ervoor dat de kinderen ieder met een eigen kleur pen schrijven om duidelijk te maken wat de verschillende rollen zijn.
 • Wil je meer weten over toneellezen/theaterlezen lees de blog Toneellezen/theaterlezen.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen