Choco Nellie (AVI-E4)

[DOOR LINDA] ‘Maar als Nellie op de top staat begint de hele ijsberg te wiebelen. Er verschijnt een grote barst. De ijsberg breekt doormidden en het grootste deel drijft weg, de zee op. Dat deel is juist het stuk waar Choco Nellie op staat. O jee. Wat moet ze nu doen?’
– Choco Nellie –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Choco Nellie

Als er een kleine pinguïn wordt geboren, krijgt ze van haar familie de naam Choco Nellie. Ze is één van de beste ontdekkers ooit en ze is wereldberoemd.

Als ze rustig om zich heen staat te kijken, vanaf de punt van een ijsberg, gebeurt er iets vreselijks. Er komt een duikboot uit het water en daardoor breekt de ijsschots af. Nellie drijft steeds verder weg en weet niet wat ze moet doen. Zal ze nog thuiskomen? En zal ze haar familie ooit nog zien?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

De andere pinguïns vinden Nellie een vreemde vogel, ze is anders dan de andere. Dit zal voor sommige kinderen herkenbaar zijn. Misschien voelen zij zich ook anders dan anderen of ervaren zij dat anderen dat van ze vinden.

Choco Nellie maakt een heleboel spannende dingen mee. Iedere keer blijft ze rustig en bedenkt ze een oplossing. Vooral bij de dieren die ze tegenkomt werkt dit erg goed.

Het is een makkelijk leesbaar verhaal en de tekst is geschreven in een dyslexie-vriendelijk lettertype.

Wil je verder lezen op AVI-E4 dan zijn De knuffels van Janneke, De grote ninja-proef en De knotsgekke kast ook aan te raden.

Met dank aan Uitgeverij Bontekoe voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Choco Nellie

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Choco Nellie zijn:

 • Nellie heeft een heel grote familie en daar is ze dol op. Lees bladzijde 12 ‘Nellie wil meteen…’ t/m ‘…die gitaar speelt.‘ voor.
  Leesvraag: Hoe ziet de familie van jouw hoofdpersoon eruit?
 • De andere pinguïns vinden Nellie een beetje vreemd, ze doet andere dingen dan de rest van de pinguïns. Lees bladzijde 14 ‘Nellie vindt ontdekken…’ t/m bladzijde 15 ‘…mij best geloven.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die anders is dan anderen?
 • Choco Nellie staat rustig op een ijsberg, om zich heen te kijken. Ze ziet iets vreemds. Als het ding omhoog komt gaat het helemaal mis en drijft Nellie weg op een stuk van de ijsberg. Lees bladzijde 18 ‘Op een dag…’ t/m bladzijde 21 ‘…moet ze doen?‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets dat helemaal verkeerd gaat?
 • De bemanning ziet een pinguin op een ijsschots drijven en vindt dat erg leuk. Nellie vindt het zelf helemaal niet leuk, ze is erg bang. Nellie en de bemanning kennen elkaar niet, ze denken allebei anders over wat er gebeurde. Lees bladzijde 21 ‘Maar als Nellie…’ t/m bladzijde 25 ‘…terug zal zien.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets dat op verschillende manieren ervaren wordt?
 • Nellie is heel beleefd, maar de meeuw niet. De meeuw is gemeen. Lees bladzijde 26 ‘De ijsberg met…’ t/m bladzijde 30 ‘…uit. Wat belachelijk!’ voor.
  Leesvraag: Is de hoofdpersoon in jouw boek beleefd of juist onbeleefd?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Choco Nellie.

Overig idee

 • Nellie heeft een heel grote familie. Lees bladzijde 12 ‘Nellie wil meteen…’ t/m ‘…die gitaar speelt.‘ voor. Hoe ziet jouw familie eruit? Maak een stamboom of een tekening van jouw familie.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen