Coolman en ik – Aan de bal! (Avi-E3)

[DOOR LINDA] ‘Ik ben Kai.
Ik ben zes jaar oud en ik zit in groep 3.
Op school doen we ook aan sport.
Nu spelen we voetbal.
Ik zit weer eens op de bank.
Samen met Coolman.
Ik ben niet zo goed.
Dus wil niemand me in hun ploeg.’
– Coolman en ik – Aan de bal! –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 3.

Het verhaal

Cover Coolman en ik - Aan de bal

Tijdens gym gaat de klas van Kai voetballen. Kai wordt niet gekozen omdat hij niet goed kan voetballen. Coolman schiet de bal wel in één keer in het doel, maar dat heeft natuurlijk niemand gezien.

Als er een wissel komt en Kai moet toch in het veld, probeert Coolman hem te helpen met veel adviezen. Sommige adviezen zijn heel gek. Doordat Kai op Coolman let lukt het hem niet om te scoren of om de bal tegen te houden bij het doel. Zal het Kai lukken om toch een keer te scoren?

Recensie

Kai wordt niet gekozen met voetbal, omdat hij er niet goed in is. Ik denk dat er helaas best veel kinderen zullen zijn die hier ervaring mee hebben. Na het lezen van dit verhaal kun je hierover met de klas in gesprek gaan.

Coolman wil Kai graag helpen, maar hij komt met de meest vreemde ideeën. Ik moest hier erg hard om lachen, maar Kai heeft er natuurlijk helemaal niks aan.

Kinderen die op het niveau van E3 nog meer boeken zelf willen lezen kunnen ook Agent en boef – Gekte onder de grond, Ik ben geen topmuis en De pinguïn met heimwee lezen.

Met dank aan Uitgeverij Bontekoe voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Coolman en ik – Aan de bal!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Coolman en ik – Aan de bal! zijn:

 • Kai zit tijdens voetbal op de bank. Hij mag niet meedoen omdat hij niet zo goed is. Lees bladzijde 9 ‘Ik ben Kai…’ t/m bladzijde 11 ‘…pakt een bal.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die niet mee mag doen?
 • Door alle aanwijzingen raakt Kai helemaal in de war, hij weet niet meer wat hij nu moet doen. Lees bladzijde 22 ‘En dan rolt…’ t/m bladzijde 25 ‘…iets doen. Nú!’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die in de war is?
 • De ploeg is boos op Kai en Kai is boos op Coolman. Lees bladzijde 34 ‘Ik draai me…’ t/m bladzijde 35 ‘…me zo af.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand boos?
 • Het voetballen lukt bij Kai niet zo goed, maar uiteindelijk scoort hij toch. Lees bladzijde 36 ‘Ik pak de…’ t/m bladzijde 39 ‘…in de hoek.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets dat eerst niet lukt, maar daarna wel?

Overig idee

 • schrijven: Coolman wil Kai helpen, maar hij bedenkt allemaal gekke oplossingen. Lees bladzijde 18 ‘Maar geen kind…’ t/m bladzijde 21 ‘…dat niet weet!’ voor. Bedenk nu zelf een probleem en bedenk daarna allemaal gekke oplossingen voor dat probleem, net zoals Coolman.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen