Coolman en ik – Naar school! (Avi E3)

[DOOR LINDA] ‘Groep 6 zingt een lied voor ons. Coolman zingt voluit mee. Maar dat hoor alleen ik. Wat een geluk! Mijn zus Ankie zingt ook mee. Je ziet zo wie ze is, want ze is altijd in het zwart. Ze zingt net zo vals als Coolman.’
– Coolman en ik – Naar school! –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 3.

Het verhaal

Cover Coolman en ik - Naar school!

Kai gaat naar school. Hij mag vandaag voor het eerst naar groep 3. Coolman gaat ook mee. Niemand kan hem zien en horen, alleen Kai.

Coolman heeft goede ideeën over hoe kai zich kan gedragen en wat voor dingen hij kan doen. Andere mensen vinden de ideeën van Coolman niet altijd goed, zoals papa en mama of de juf. Zal het goed komen met Kai op school? Of loopt het helemaal mis door de ideeën van Coolman?

Recensie

Coolman bedenkt de gekste ideeën en Kai voert ze meestal uit. Dit levert grappige situaties op. Je zou hierover met de klas in gesprek kunnen gaan. Moet je altijd doen wat een ander zegt? Of moet je zelf ook goed nadenken over of het een goed idee is?

Door de plannetjes van Coolman gaan er veel dingen verkeerd. Anderen hebben niet door dat dit door Coolman komt. Kai krijgt vaak de schuld. Dit is grappig, maar soms ook een beetje sneu.

Kinderen die meer willen lezen over de avonturen van Coolman en Kai kunnen ook Aan de bal! en Houd de dief! lezen. Voor beginnende lezers zijn Agent en boef – Gekte onder de grond en Mo en Tijger vieren feest ook aanraders.

Met dank aan Uitgeverij Bontekoe voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Coolman en ik – Naar school!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Coolman en ik – Naar school! zijn:

 • Kai zet de snoepzak op zijn hoofd omdat Coolman het zegt, maar mama is er niet blij mee.. Lees bladzijde 9 ‘Ik ben Kai…’ t/m bladzijde 13 ”…af!’ Sist mam.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets doet dat niet mag?
 • Kai komt bij de kikkers. Als hij wil opstaan houdt Coolman hem tegen. Alle kinderen in de klas lachen hem uit. Lees bladzijde 18 ‘Op school zijn…’ t/m bladzijde 22 ‘…me niks uit.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die wordt uitgelachen?
 • Bij het maken van de foto gaat er iedere keer iets mis. Het moet heel vaak opnieuw. Lees bladzijde 30 ‘We zingen een…’ t/m bladzijde 35 ‘…Coolman zijn top!’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets dat mis gaat?
 • Coolman wil alleen mee naar school als hij samen met Kai de juf voor de gek mag houden. Lees bladzijde 40 ‘Ga toch met…’ t/m bladzijde 43 ‘…weet ik zeker.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een ander voor de gek houdt?

Andere delen

Vergelijkbare artikelen