De Boebalas

[DOOR RIGOBERTA] ‘Dat ik hier niet eerder aan heb gedacht!, zegt oma opeens. Misschien kan de Boebalas ons helpen? De Boebalas?!, vragen de meisjes in koor.’
– De Boebalas –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover De Boebalas

Oma heeft Ghanese fufu met okrasoep gemaakt. Neah, Ayah en Avah vinden de soep maar vreemd en slijmerig. Daar willen ze liever niet van proeven. Dan komt oma met een bijzondere oplossing. Ze roept de hulp in van de Boebalas, een lief monster die de kinderen meeneemt op een magisch proefavontuur!

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

De cover van De Boebalas sprak me meteen aan. Het monster onderaan de pagina, de oma met de traditionele kleren en het bordje in haar hand maakten me nieuwsgierig naar het verhaal.

Ik was aanwezig tijdens de boekpresentatie in de Amsterdamse Boekhandel. Daar vertelde de schrijfster dat de boebalas een griezelig figuur is uit de Surinaamse traditie. Vergelijkbaar met de boeman kwam dit monster als kinderen niet op tijd in bed lagen of hun bord niet leegaten. Nancy veranderde voor haar verhaal dit monster naar de knuffelige en vrolijk gekleurde Boebalas want ‘lieve monsters motiveren kinderen natuurlijk veel beter dan bangmakerij’.

Dit boek is een vrolijk verhaal met een magisch tintje. Het niet willen proeven van nieuwe gerechten zal voor veel kinderen bekend voorkomen. De fantasiewereld is prachtig getekend door Lisa van Winsen, ook bekend van andere prentenboeken als Mila’s Vonk en Idje wil niet naar de kapper. De Boebalas is een perfect boek om het met kinderen over verschillende culturen te hebben. Je krijgt als lezer namelijk een mooi inkijkje in de Ghanese tradities.

Met dank aan Uitgeverij Condor voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De Boebalas

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Boebalas zijn:

Dit boek heeft geen paginanummers. Ik ben begonnen met tellen op de pagina van de eerste afbeelding.

 • De oma uit dit verhaal komt uit Ghana en kookt graag gerechten uit haar eigen land. Op de schutbladeren staan verschillende soorten groentes en kruiden uit haar keuken. Leesvraag: Komen in jouw boek gerechten voor?
 • Neah, Avah en Ayah gaan op bezoek bij hun oma. Lees bladzijde 1 ‘Een vleugje hierrr…’ t/m bladzijde 1 ‘…warrige recept.‘ voor. Leesvraag: Gaan de mensen in jouw boek op bezoek bij iemand?
 • Wie de illustraties goed bekijkt, kan op elke bladzijde de verstopte Boebalas met zijn hoorntjes of staart vinden. Kijk maar eens goed naar de foto’s op de muur. Lees bladzijde 3 ‘Het eten is…’ t/m bladzijde 4 ‘…speciaals eten vanavond.’ voor. Leesvraag: Is er in jouw boek iets wat steeds terugkomt?
 • Oma maakt haar beroemde fufu met okrasoep klaar voor haar kleinkinderen, maar ze vinden het maar vreemd uitzien. Lees bladzijde 5 ‘Dit is nou…’ t/m bladzijde 6 ‘…blèrt Avah.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets wat iemand vreemd vindt?
 • Oma vertelt over de monsters uit haar dorp in Ghana. Ze laat ook een spreuk horen om de hulp van de Boebalas in te schakelen. Lees bladzijde 9 ‘Heb ik jullie…’ t/m bladzijde 10 ‘…de oplossing weten.’ voor.
  Leesvraag: Komt er in jouw boek een stukje voor waarin een andere taal gesproken wordt?
 • In het boek komen zintuigen voor, zoals proeven, voelen en ruiken. Lees bladzijde 23 ‘Wow.. waar zijn we?…’ t/m bladzijde 23 ‘…proef dan ook even‘. voor.
  Leesvraag: Welke zintuigen komen voor in jouw boek?
 • Achterin het boek staat het recept van de beroemde fufu met okrasoep. Ook kun je de QR-code scannen om te zien wie de personages uit het boek in het echt zijn.
  Leesvraag: Staat er in jouw boek extra informatie over de auteur van het boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Boebalas.

Vergelijkbare artikelen