De dappere ridster – Sint zit vast!

[DOOR LINDA] ‘Het klonk misschien een beetje vals, want zingen was niet haar sterkste kant, maar het kwam uit een goed hart. Daarna pakte ze een boek en ging naar bed. Ze wilde Sinterklaas en zijn pieten tenslotte niet in verlegenheid brengen door tot heel laat op te blijven. Maar toen het boek uit was, was ze nog helemaal niet moe. Zouden ze al zijn geweest? ‘Niet gaan kijken, dat is kinderachtig,’ zei ze hardop tegen zichzelf. Maar ridsters staan er niet om bekend dat ze erg goed luisteren, zelfs niet naar zichzelf. Dus stond ze op en sloop zachtjes naar beneden. Sinterklaas was nog niet geweest. Haar laars stond er nog precies zo bij als ze hem had neergezet.’
– De dappere ridster – Sint zit vast! –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover De dappere ridster - Sint zit vast!

De ridster is blij dat Sinterklaas weer in het land is. Ze vindt de tijd rondom de verjaardag van Sinterklaas erg fijn en heeft haar laars gezet. Al twijfelt ze of Sinterklaas dat wel goed vindt, omdat de ridster er eigenlijk te groot voor is.

Als de ridster ‘s avonds naar de toilet moet, merkt ze dat Sinterklaas nog niet is geweest. Dat zit haar niet helemaal lekker en ze besluit buiten een kijkje te nemen.

Eerst ziet de ridster het paard staan en terwijl ze met hem staat te praten hoort ze iemand om hulp roepen. Sinterklaas zit vast op het dak en het lukt de ridster niet om hem in haar eentje los te krijgen. Hoe moet dat nu? Zal het lukken om Sinterklaas van het dak te krijgen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Een heerlijk verhaal, met veel thema’s waarover je met de kinderen in gesprek kunt gaan. De pieten staken en laten Sinterklaas zomaar alleen, ze vinden de kinderen verwend en moeten veel te hard werken nu met al die grote cadeaus. Volgens de pieten zijn er nu veel meer cadeautjes dan een aantal jaar geleden. Maar gedragen de pieten zich nu ook niet een beetje verwend, nu ze Sinterklaas alles alleen laten opknappen?

Als de ridster bij Sinterklaas op het dak staat, geeft hij aan dat hij ‘een hoop’ moet doen. Dit zorgt voor wat verwarring en leuke taalgrapjes, hilarisch!

Bij het thema Sinterklaas passen ook Sinterklaas zonder baard en De zus van Sinterklaas

Met dank aan Uitgeverij Van Holkema & Warendorf voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De dappere ridster – Sint zit vast!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De dappere ridster – Sint zit vast! zijn:

 • De dappere ridster wilde het niet toegeven, maar ze kon niet slapen vanwege Sinterklaas. Lees bladzijde 9 ‘Het was half…’ t/m bladzijde 10 ‘…tegen te doen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die niet kan slapen?
 • De pieten staken omdat ze vinden dat ze door verwende kinderen harder moeten werken. Lees bladzijde 14 ‘De ridster remde…’ t/m bladzijde 18 ‘…was even stil.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die staakt? Of die niet wil doen wat hij moet doen?
 • De ridster laat de pieten flink schrikken. Ze denken dat er een aanslag of een monster is. Lees bladzijde 26 ‘Met in iedere…’ t/m bladzijde 31 ‘…niks kon schelen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die flink schrikt? Waarom?
 • De pieten gedroegen zich als een stelletje verwende nesten. Lees bladzijde 33 ‘Vroeger waren kinderen…’ t/m bladzijde 37 ‘…dak zou vallen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die zich als een verwend nest gedraagt?

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen