De enorm eigenwijze eenhoorn – Vrolijk Sneeuweenhoornfeest!

[DOOR LINDA] ‘Mira kneep haar ogen tot spleetjes. Ze geloofde niet alles wat haar zus zei, maar in dit geval wilde ze het risico niet nemen. Want als het om eenhoorndingen ging, wilde ze alles leren. Rani zat al langer op de Eenhoornschool dan Mira en had al HEEL VEEL medailles gewonnen. Dat wreef ze Mira ook maar al te graag in. ‘Zeg maar hoe die Sneeuwdans moet,’ zei ze. ‘Mij best,’ zei Rani. ‘Je moet hurken als een kikker en dan rondspringen terwijl je met je armen in de lucht zwaait en gromt.’ Mira ging al op haar hurken zitten. ‘Je moet je ogen wel goed dichthouden en aan niets anders denken,’ zei Rani. Mira begon aan de sneeuwdans. Het was een beetje glad en glibberig op de natte sneeuw, maar de dans was niet zo moeilijk als ze had gedacht. Ze begreep niet waarom Rani dit nou zo lastig vond. ‘Mira…?’ Mira opende haar ogen en zag haar vriendin Darcy, die haar bezorgd aankeek. Andere kinderen deinsden achteruit.’
– De enorm eigenwijze eenhoorn – Vrolijk Sneeuweenhoornfeest! –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover De enorm eigenwijze eenhorn - Vrolijk Sneeuweenhoornfeest!

Op de Eenhoornschool voert de eerste klas met kerstmis een speciaal toneelstuk op. Mira hoopt dat ze de hoofdrol zal krijgen, maar Dirk zit daar echt niet op de wachten. Zoals gebruikelijk is hij veel drukker met eten dan met wat hij eigenlijk zou moeten doen.

In de voorbereiding voor het kerstfeest moet er ook een geschikte kerstboom worden uitgezocht in het bos. Juffrouw Glitterhoorn ziet al een heleboel geschikte bomen, maar de kinderen vinden de boom nog niet goed genoeg en willen steeds verder het bos in.

Tijdens het repeteren blijkt dat Raheem zo zenuwachtig is dat hij alleen maar kan fluisteren. Hierdoor is hij bijna niet te horen en dat is best lastig, want hij is de verteller. Mira heeft een plan om hem te helpen, maar zal het haar ook lukken om dit uit te voeren?

Recensie

Net als bij het lezen van De enorm eigenwijze eenhoorn, heb ik bij dit deel ook heel hard gelachen. Het verhaal zit vol grappige situaties en is zo geschreven dat je echt voor je ziet wat er gebeurt.

In dit boek komen veel onderwerpen naar voren waarover je goed in gesprek zou kunnen gaan. Zo is Raheem zo zenuwachtig voor het toneelstuk dat hij alleen maar kan fluisteren, wordt Mira in de mailing genomen door haar zus en staat ze vreselijk voor gek als ze de sneeuwdans staat te doen en wil juffrouw Glitterhoorn eigenlijk niet verder het bos is, maar moet ze wel omdat de klas nog niet tevreden is over de bomen die ze gezien hebben.

Kinderen die dol zijn op boeken met het het thema kerst vinden Een jongen met de naam Kerstmis en De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen waarschijnlijk ook erg leuk.

Met dank aan Veltman Uitgevers voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De enorm eigenwijze eenhoorn – Vrolijk Sneeuweenhoornfeest!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De enorm eigenwijze eenhoorn – Vrolijk Sneeuweenhoornfeest! zijn:

 • Rani maakt Mira wijs dat het bij de Eenhoornschool gaat sneeuwen als ze de sneeuwdans doet, maar dat is helemaal niet waar. Lees bladzijde 17 ‘Het was bijna…’ t/m bladzijde 20 ‘…mensen eraan meededen.’ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook iemand in de maling genomen
 • Mira had na de auditie gehoopt dat ze de hoofdrol zou krijgen, maar die kreeg ze niet. Lees bladzijde 64 ‘Toen was de…’ t/m bladzijde 69 ‘…ooit zijn geweest!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die iets anders krijgt dan gehoopt?
 • Raheem is zo zenuwachtig dat het hem alleen maar lukt om zijn tekst te fluisteren. Lees bladzijde 72 ‘Floor deed een…’ t/m bladzijde 74 ‘…haar tekst schreeuwen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die ergens ontzettend zenuwachtig voor is?
 • Mira bedenkt een plan om Raheem te helpen om zijn tekst goed op te kunnen zeggen. Lees bladzijde 126 ‘Freya de prins…’ t/m bladzijde 132 ‘…naar hem grijnsde.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een ander helpt?

Andere delen

Vergelijkbare artikelen