De grote ninja-proef (AVI-E4)

[DOOR LINDA] ‘Plots ziet Toru licht bij de oever.
Het is zijn grote zus Akane.
Ze heeft een fakkel vast.
‘Toru, schiet op!’ roept Akane.
‘Keizer Rai heeft slecht geslapen.
Hij wil niet meer wachten.
De grote ninja-proef begint nu al!”
– De grote ninja-proef –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover De grote ninja-proef

Toru is al heel lang aan het oefenen om een echte ninja te worden. Vandaag is het tijd voor de grote ninja-proef. Na de proef is meester Miku niet tevreden en moet Toru het eten voor de andere ninja’s gaan maken. Hij vindt echt niet leuk en schaamt zich voor zijn verlies. Als hij naar het bos vlucht krijgt hij een belangrijk bericht. Toru gaat naar huis en hoort dat meester Miku in gevaar is. Zal het Toru lukken zijn meester te redden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

De tekst is geschreven op AVI-E4 en is daardoor ideaal om zelf te lezen voor kinderen die het lezen nog volop aan het ontwikkelen zijn. Doordat de grote ninja-proef al meteen ter sprake komt is het verhaal direct spannend. Zeker als blijkt dat hij de proef niet heeft gehaald.

Toru schaamt zich na zijn verlies, hij loopt weg, maar hij komt terug om zijn meester te helpen en om te laten zien wat hij waard is. Hieraan kun je de thema’s teleurstelling en doorzetten koppelen. Iedereen kan zich herkennen in situaties die anders uitpakken dan je hoopt of verwacht.

Kinderen die dol zijn op het zelf lezen van een spannend verhaal zullen wellicht ook kunnen genieten van Blaffen om donuts, De magische bieb – Bieb op stelten! en Weerwolvensoep.

Met dank aan Uitgeverij Kluitman voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De grote ninja-proef

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De grote ninja-proef zijn:

 • Toru is al drie jaar aan het leren om ninja te worden. Lees bladzijde 8 ‘Het is nog…’ t/m bladzijde 9 ‘…hij zich sterk.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die ergens voor leert?
 • Voor de proef mag Toru vandaag geen fouten maken. Lees bladzijde 10 ‘Plots ziet Toru…’ t/m bladzijde 11 ‘…knikt. ‘Ja, meester.” voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een fout maakt?
 • Toru wil helemaal geen kok zijn. Hij wil graag ninja worden. Lees bladzijde 20 ‘Nu moet Toru…’ t/m bladzijde 21 ‘…het dorp uit.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets moet doen dat hij niet wil?
 • Hokan is jaloers en hij sluit meester Miku op. Lees bladzijde 26 ‘De stem laat…’ t/m bladzijde 27 ‘…leuker dan hem.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die jaloers is?

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen