De knuffels van Janneke (AVI-E4)

[DOOR DORY] ‘Het zijn maar heel kleine monsters hoor.
Ze eten maar tien of twaalf knuffels per dag’
– De knuffels van Janneke –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf eind groep 4.

Het verhaal

De knuffels van Janneke

In De knuffels van Janneke is Janneke bijna jarig en ze verheugt zich al op haar cadeautjes. Er is alleen een probleem. Ze heeft geen ruimte meer voor nieuw speelgoed of knuffels. Daarom besluit ze dat er knuffels of speelgoed weg zullen moeten. Gaan ze naar nicht Norma? Gaan ze naar de donkere kelder? Het speelgoed en de knuffels besluiten naar Afrika te gaan! Janneke schrikt hiervan en vindt het toch niet zo leuk… Ze bedenkt een list om haar knuffels en speelgoed toch bij haar te houden. Zal het haar lukken?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

De knuffels van Janneke is een leuk, kort boek met daarin een mooie boodschap: je mag blij zijn met wat je hebt! Het onderwerp is daarnaast herkenbaar voor veel kinderen. Veel kinderen hebben thuis bergen speelgoed en knuffels. Het boek is speciaal voor kinderen die wat moeite hebben met leren lezen. Het verhaal is ondanks de aanpassingen vlot en leuk om te lezen. Een aanrader als je kind op AVI E4 leest!

Kinderen die nog op E4 verder willen lezen, kunnen ook Superhugo gaat van start, De grote ninja-proef en De knotsgekke kast lezen.

Met dank aan Uitgeverij Bontekoe voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De knuffels van Janneke

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De knuffels van Janneke zijn:

 • Janneke heeft heel veel speelgoed en knuffels. Zelfs zoveel dat er niks meer bij past. Lees bladzijde 8 ‘Janneke staat tussen…’ t/m bladzijde 11 ‘…weg te gaan.‘ voor.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek speelgoed of knuffels voor?
 • Er is paniek onder de knuffels en het speelgoed. Niemand wil weg! Lees bladzijde 10 ‘Lief speelgoed, beste…’ t/m bladzijde 13 ‘…niet! Ik niet!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek paniek? Wat is er aan de hand?
 • Janneke vertelt dat de knuffels naar Norma moeten. De knuffels zijn enorm bang voor Norma.  Lees bladzijde 14 ‘Janneke steekt een…’ t/m bladzijde 14 ‘…steeds bang van.‘ voor.
  Leesvraag: Welke emoties passen bij jouw personages?
 • Janneke verzint dat de knuffels naar Afrika moeten. Tegen haar verwachting in, blijken de knuffels en het speelgoed dit een geweldig idee te vinden! Lees bladzijde 21 ‘Goed, goed, roept…’ t/m bladzijde 22 ‘…gaan naar Afrika.‘ voor.
  Leesvraag: Wat gebeurt er in jouw boek dat eigenlijk niet verwacht werd?
 • Meer mini leeslessen bij dit boek vind je hier.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De knuffels van Janneke.

Overige ideeën

 • Betoog schrijven: Janneke moet kiezen welk speelgoed of welke knuffels ze wegdoet. Schrijf een betoog vanuit Janneke met daarin argumenten waarom welk speelgoed weg moet gaan. Schrijf ook een betoog, maar dan vanuit het speelgoed of de knuffel, waarom het zou moeten blijven.
 • Tekenen: Janneke wint op de kermis een hart voor mama. Van haar eigen zakgeld mag ze iets uitzoeken op de kermis. Ze kiest een grote, zachte knuffel. Wat zou jij kiezen? Teken de knuffel die jij zou kiezen.
 • Leesvragen: Achter in het boek staan leesvragen. Deze kun je maken om zo het begrip van het verhaal te controleren.

Vergelijkbare artikelen