De Magische Bieb – Bieb op stelten!

[DOOR LINDA] ‘Jonas verschuilt zich gauw achter het beeld. Het is bijna net zo groot als hij. Het is een dwerg. Nu ziet hij het. Hij schrikt ervan! Hij lijkt zo echt! Met die kleine oogjes. En die wilde baard. Hij heeft rimpels in zijn gezicht. En een dikke stok in zijn hand. Hij lijkt wel een wachter. ‘Nu hebben we je!’ De pestkoppen komen op hem af. De grootste voorop. Hij grijnst gemeen. Jonas kan geen kant op. ‘O nee, help…’ mompelt hij. Opeens valt de stok van de dwerg naar voren. Vlak voor de benen van de pestkop. De jongen ligt languit op de grond.’
– De Magische Bieb – Bieb op stelten! –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover De magische bieb - Bieb op stelten!

Jonas is op de vlucht voor een groepje kinderen en komt terecht in een bijzondere ruimte. Daar valt bij van de ene verbazing in de andere. Als Jonas wordt aangesproken door Stan ontdekt hij dat hij in de bibliotheek is. Terwijl hij juist zo’n hekel heeft aan boeken en lezen. Stan weet hem over te halen om nog even te blijven en samen op ontdekking te gaan. Ze horen iemand lachen, maar zien niemand. Waar zou het gelach vandaan komen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

De Magische Bieb is een nieuwe serie van Billy Bones Bazen. In de Bazen series zijn er drie categorieën: samen lezen, voorlezen of lekker lezen. De serie van De Magische Bieb hoort bij lekker lezen. Dit zijn boeken voor kinderen die leren lezen en het lezen al bijna de baas zijn. Ik denk dat deze serie kinderen in groep vier erg zal aanspreken en hopelijk zorgt dat er voor dat ze hierdoor gemotiveerd raken voor het zelf lezen.

Kinderen die dol zijn op verhalen om zelf te lezen, zullen de boeken van Stinkhond, De Zoete Zusjes en Pas op voor de fluistervaar! waarschijnlijk ook erg leuk vinden.

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De Magische Bieb – Bieb op stelten!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Magische Bieb – Bieb op stelten! zijn:

 • Jonas wordt achterna gezeten door een stel pestkoppen. Lees bladzijde 7 ‘Jonas rent zo…’ t/m bladzijde 9 ‘…zijn hart bonkt.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die achterna wordt gezeten?
 • Stan wil niet dat zijn moeder hem ziet. Zij heeft heel andere plannen dan hij. Lees bladzijde 22 ‘Alleen die boeken…’ t/m bladzijde 24 ‘…tussen de boeken.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die iets anders wil dan zijn ouders?
 • De muurschildering lijkt zo echt dat Jonas denkt dat er echt een struik staat. Lees bladzijde 29 ‘Jonas dwaalt door…’ t/m bladzijde 32 ‘…Hij duikt weg.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets dat anders lijkt dan het is?
 • Jonas en Wilgje horen een raar lachje en zien iets rennen. De veters van Jonas zijn ook ineens aan elkaar gebonden. Ze hebben geen idee hoe dat is gekomen. Lees bladzijde 42 ‘‘Daar niet!’ Wilgje…’ t/m bladzijde 45 ‘…heeft dat gedaan?’ voor.
  Leesvraag: Gebeurt er in jouw boek ook iets onverklaarbaars?
 • Het wezen probeert uit de handen van de kinderen te blijven. Als hij bovenin een pilaar hangt doen ze net alsof ze het wezen niet zien. Lees bladzijde 56 ‘Het wezen springt…’ t/m bladzijde 59 ‘…gewoon zo grappig!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die alsof doet?

Overige ideeën

 • In De Magische Bieb gebeurt er van alles. Ga eens naar de bibliotheek in jouw school en probeer je in te denken dat dit een magische plek is. Hoe zou die bieb er dan uitzien? Maak hier een tekening van.
 • Als de bibliotheek in jouw school magisch is, dan gebeuren er vast ook net zulke magische dingen als in De Magische Bieb. Schrijf een verhaal over jezelf in de bibliotheek op school, terwijl je net als Jonas een magisch verhaal meemaakt.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen