De mijter af – Sint heeft vakantie

‘s Morgens vroeg na pakjesavond
stappen Sint en Piet aan boord
Pakjesboot zet koers naar Spanje
terug naar huis, zoals het hoort’

– De mijter af – Sint heeft vakantie –

Het verhaal

Cover De mijter af

Sinterklaas heeft Pakjesavond erop zitten. In november komt hij weer naar Nederland. Maar wat doet Sinterklaas in de tussentijd? Dit boek staat vol met versjes over de Sint tijdens alle andere seizoenen van het jaar. Ontdek wat Sint zijn favoriete dier is, hoe Sint helpt bij de dierenambulance en wat een vogeltje voor streek uit haalde bij de Sint.

In het voorjaar verblijft de Sint op de camping, vermaakt hij zich met vissen en leert de Sint zwemmen. Verder zit de Sint zeker niet stil. Je leest er alles over in De Mijter af.

Recensie

Het idee van De Mijter af is origineel. Wat doet de Sint gedurende de rest van het jaar. De gedichten zijn leuk en vermakelijk. Mijn oudste zoon (4 jaar) vindt het geweldig om te weten wat de Sint nog meer doet. Van rijm geniet hij altijd enorm, hij probeert zelf de woorden in te vullen. Mijn jongste dochter (bijna 2 jaar) was vooral fan van de Eenhoorn-opblaasband op de cover, die heeft ze namelijk zelf ook, haha!

Nadeel bij uitgeverij Boekscout is de uitgave in softcover. Hierdoor kan ik het boek niet aanraden voor in de schoolbieb. En ergens lijkt ook de interpunctie in dit boek verloren te zijn gegaan. Er staan wisselend hoofdletters vooraan de zin, maar geen leestekens aan het einde van de zin. Soms staat er wel een komma tussen twee woorden en als er gesproken wordt staan er meer leestekens. Ik weet dat dit bij poëzie gangbaar kan zijn, maar bij gedichten op rijm (en verhalen zoals deze) kan ik dat voor kinderen wel aanraden.

Daarom is dit dan ook een fijn boek om lekker voor te lezen, als leuke afwisseling gedurende het jaar (waar zou Sint naartoe gaan op vakantie?) of rondom de Sinterklaasperiode.

Met dank aan Uitgeverij Boekscout voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Mini leeslessen 

 • Lees het verhaal ‘na pakjesavond‘ op bladzijde 4 voor.
  Leesvraag: Wat gaat snel en wat gaat langzaam in je boek?
 • Het verhaal ‘Pyjamadag’ op bladzijde 6 gaat over Sint die niet uit bed wil komen. Wat maakt dat de Sint niet uit bed wil?
  Leesvraag: Welke reden kan jouw hoofdpersoon hebben om wel/niet uit bed te willen komen?
 • Kies een van de volgende verhalen uit om voor te lezen: ‘Favodier’, ‘De dierenambulance’ of ‘De dierentuin’ op bladzijde 8, 9 en 10.
  Leesvraag: Welke dieren komen in jouw boek voor? Of welk dier is favoriet in jouw boek? Misschien kunnen kinderen ook een favoriet dier bedenken dat echt bij hun hoofdpersoon past?
 • Er komen allerlei sporten voor in dit boek. Denk aan vissen, zwemmen, voetbal, fitness, fietsen en lopen. Kies een verhaal uit om voor te lezen.
  Leesvraag: Welke sport komt er in jouw boek voor? Of welke sport zou een personage in jouw boek kunnen beoefenen?
 • Lees ‘Aan de Costa’ op bladzijde 34 voor. Je weet door dit verhaal dat het bijna zomer is, dat het halverwege het jaar is, dat de Sint een paar dagen vakantie heeft en dat de dag ten einde is. Dat zijn flink wat indicaties van tijd in een klein stukje.
  Leesvraag: Wanneer speelt jouw verhaal zich af en waardoor weet je dit? Lees letterlijk stukjes tekst voor uit het boek.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De mijter af – Sint heeft vakantie.

Vergelijkbare artikelen