De zeven veren van de papegaai

[DOOR SANDRA] ‘woei-waai, woei-waai
zoek de veren
zeven veren
van de bonte papegaai’

– De zeven veren van de papegaai –

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen in groep 3-4.

Het verhaal

Cover De zeven veren van de papegaai

De vader van Doenja en Jorkos is houthakker. Elke dag gaat hij het bos in, hakt bomen omver en verkoopt ze als mast voor zeilschepen. Op een dag keert vader niet huiswaarts en ook een aantal dagen later is er niets van hem vernomen. Na een droom weet Doenja waar ze vader kunnen vinden en samen met Jorkos gaat ze naar hem op zoek. De kinderen gaan diep het bos in, daar horen ze een droevig lied hoog boven zich klinken waarna ze de bijl van vader vinden. Op de steel van de bijl zit een vreemd mannetje. Hij weet waar de vader van Doenja en Jorkos is. Vader is gevangen genomen door de Nevelkoningin.

De kinderen moeten de zeven veren van de bonte papegaai vinden en deze meenemen voor de Nevelkoningin, zo kunnen ze vader bevrijden. Er staat ze een barre tocht te wachten over de woeste zee, door de bergen, de woestijn en het moeras. Op elke plek bemachtigen ze met moeite een veer van de bonte papegaai. De tocht gaat verder door de stad en het witte berkenbos dat hen leidt naar het toverkasteel. In het toverkasteel woont boze Bart en hij heeft de laatste veer van de bonte papgeaai. Ze weten de veer te pakken te krijgen en dan moeten ze de hele weg terug naar het bos waar vader gevangen is genomen door de Nevelkoningin. Ook de terugtocht gaat niet moeiteloos… Zou het Doenja en Jorkos lukken de zeven veren van de bonte papegaai aan de Nevelkoningin te geven en zo hun vader te bevrijden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

In dit betoverende boek word je meegenomen in het avontuur van Doenja en Jorkos. Zij gaan op zoek naar de zeven veren van de bonte papegaai om hun vader te bevrijden van de Nevelkoningin. Om de veren te bemachtigen, moeten de kinderen een zware tocht maken. De zeven veren vormen een houvast voor de lezer, het maakt de lezer bewust van het feit dat Doenja en Jorkos steeds dichter bij hun uiteindelijke doel komen. Het bevrijden van vader. Ik heb het verhaal voorgelezen aan mijn groep 3-4 en de kinderen wilden steeds opnieuw benoemen welke kleur veer op welke wijze verkregen was. De kinderen smulden van dit verhaal en wilden op ieder vrij moment verder luisteren naar het verloop. De kinderen bleven zelfs een deel van de pauze binnen om te luisteren naar het spannende slot. Een aanrader dus!

Paul Biegel schreef al in 1975 dit prachtige en tijdloze verhaal. Het verhaal is in boekentaal geschreven. De zinnen zijn niet gebruikelijk in de spreektaal, waardoor het voor kinderen een fijne onbewuste kennismaking is met rijkelijk taalgebruik. De schrijver heeft meer dan 60 kinderboeken geschreven. Voor zijn werk heeft hij twee Gouden Griffels en vier Zilveren Griffels in ontvangst mogen nemen en het boek Sleutelkruid is verkozen tot het Kinderboek van het jaar 1965.

In 2023 is De zeven veren van de papegaai opnieuw uitgegeven waarbij Linde Faas de illustraties heeft verzorgd. Al eerder was ik onder de indruk van haar mooie prenten bij het verhaal Ergens in de sneeuw, Prutje en Gozert. Ze heeft nu ook dit boek van prachtige sprookjesachtige illustraties voorzien.

Kinderen die dol zijn op een sprookjesachtig avontuur kan ik Het verhalenorkest, De kikkerbilletje van de koning en Bambi aanbevelen.

Met dank aan Uitgeverij Gottmer voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De zeven veren van de papegaai

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De zeven veren van de papegaai zijn:

 • De bergen. Lees bladzijde 18 ‘Woei-Waai, woei-waai…’ t/m bladzijde 20 ‘…sprongen aan land.’ voor.
  Leesvraag: Welke mythische wezens komen in jouw verhaal voor?
 • De Woestijn. Lees bladzijde 26 ‘Lopen, lopen, lopen…’ t/m bladzijde 26 ‘…ging bijna onder.’ voor. In dit korte stukje tekst wordt het verstrijken van de tijd beschreven. Welke woorden geven aan dat er veel tijd verstrijkt? Toon eventueel dit stukje tekst op het bord.
  Leesvraag: Kun je in jouw verhaal een passage vinden waarin (veel) tijd verstrijkt?
 • Het Moeras. Lees bladzijde 29 ‘Een uur later…’ t/m bladzijde 33 ‘…modder was Jorkos.’ voor.
  Leesvraag: In welke natuur speelt jouw verhaal af?
 • De stad. Lees bladzijde 35 ‘Heel in de verte…’ t/m bladzijde 38 ‘…hen meer achterna.’ voor.
  Leesvraag: Gebeurt er in jouw verhaal iets wat eigenlijk niet mag?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De zeven veren van de papegaai.

Overige ideeën

 • Stelopdracht: Doenja en Jorkos missen hun vader. Daarom gaan ze naar hem op zoek. Wie mis jij weleens? Wat vind je leuk om samen te doen? Schrijf een briefje aan iemand die je mist. Schrijf waarom je de persoon mist en wat je leuk vindt/vond om samen te doen.
 • Creatieve opdracht: Teken de bonte papegaai op bladzijde 37 van het boek na. Laat de kinderen zien hoe je de contouren schetst en daarna steeds gedetailleerder de papegaai tekent/kleurt.

Andere boeken van Paul Biegel

Vergelijkbare artikelen