De Zoete Zusjes gaan op vakantie

[DOOR LINDA] ‘Even later zitten Saar en Janna met een ijsje in de tuin. ‘Wanneer gaan wij op vakantie, Saar?’ vraagt Janna. Ze likt aan haar ijsje en spettert met haar voeten in het opblaaszwembadje. Ze zitten allebei in een tuinstoel die tegen het badje staat, zodat hun voeten lekker in het koude water kunnen hangen. ‘Morgen al,’ antwoordt Saar. ‘Mama is aan het inpakken, zodat we heel vroeg weg kunnen.’ ‘Yes! Ik heb echt zin om naar het buitenland te gaan,’ zegt Janna. ‘Ik ben nog nooit in Ameland geweest. Welke taal spreken ze daar eigenlijk?’ Saar schiet in de lach. ‘Wat zeg jij nou? Ameland is helemaal geen buitenland, dat is een eiland in Nederland. Ze spreken daar gewoon Nederlands.’ Janna kijkt een beetje verbaasd. ‘Gaan we niet naar het buitenland? Ik dacht dat Ameland een land was. Amen-land. Een land waar ze heel veel bidden en telkens “Amen” zeggen.”
– De Zoete Zusjes gaan op vakantie –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover De Zoete Zusjes gaan op vakantie

In de zomervakantie gaan Janna en Saar op vakantie, samen met Bram en hun vader en moeder. Ze gaan met de boot naar één van de Waddeneilanden.

Op het eiland is van alles te doen. Saar en Janna gaan fietsen, een vuurtoren beklimmen en naar een blotevoetenpad. Ook op het strand is van alles te beleven, je kunt er een zandkasteel bouwen, strandjutten en wadlopen.

Saar vindt een fles in zee met een briefje. Ze stuurt meteen een mailtje naar het adres dat op het briefje staat. Zal ze een berichtje terugkrijgen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

In het boek worden alledaagse situaties beschreven. De meeste schoolgaande kinderen zullen situaties uit het boek ook zelf hebben meegemaakt. Hierdoor is het voor kinderen erg herkenbaar en kunnen zij zich goed in het verhaal verplaatsen.

Kinderen die dol zijn op de boeken van De Zoete Zusjes zullen het waarschijnlijk ook leuk vinden om Stinkhond is verliefd en De enorm eigenwijze eenhoorn te lezen.

Met dank aan Kosmos Uitgevers voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De Zoete Zusjes gaan op vakantie

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Zoete Zusjes gaan op vakantie zijn:

 • Bram, Janna en Saar hebben de vakantie wel verdiend met hun harde werken dit schoolkaar. Ze krijgen ook een ijsje. Lees bladzijde 11 ‘Dag, juf! Fijne…’ t/m bladzijde 13 ‘…het vakantie is!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die een beloning krijgt?
 • Saar en Janna gaan op vakantie naar Ameland. Ze vertrekken morgen al. Lees bladzijde 13 ‘Even later zitten…’ t/m bladzijde 15 ‘…loopt naar binnen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die op vakantie gaat?
 • Saar voelt zich echt niet lekker en ze moet zelfs spugen. Lees bladzijde 22 ‘Mogen we al…’ t/m bladzijde 24 ‘…koffie doen dan?’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zich niet lekker voelt?
 • Janna wil graag een keertje versturen met flessenpost, maar de fles is nog niet leeg. Papa zegt dat ze ook een postduif kan gebruiken. Lees bladzijde 61 ‘Die avond gaan…’ t/m bladzijde 62 ‘…een stuk beter.’ voor.
  Leesvraag: Op welke manier communiceren de mensen in jouw boek?
 • Papa eet oesters van het strand. Hij vindt het heerlijk! Bram wil ook proeven. Hij spuugt het snel weer uit. Lees bladzijde 74 ‘Hier liggen ook…’ t/m bladzijde 75 ‘…wat groter zijn.’ voor.
  Leesvraag: Wat wordt er in jouw boek gegeten?

Overige ideeën

 • Janna en Saar zijn lekker aan het knutselen met schelpen. Op bladzijde 79 zie je hoe je dit zelf ook zou kunnen doen.
 • Saar heeft een penvriendin omdat ze een fles met een briefje op het strand heeft gevonden. Janna wil dat ook. Zij schrijft een briefje en gooit die met een fles in de zee. Lees bladzijde 89 ‘Een paar uur…’ t/m bladzijde 92 ‘…de brief wel.’ voor. Schrijf zelf ook een briefje die je met flessenpost kunt versturen.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen