De Zoete Zusjes vieren kerst

[DOOR LINDA] ‘Als papa klaar is met het ophangen van de lampjes buiten komt hij weer binnen. Hij kijkt naar de boom. ‘Goed gedaan, meiden. Het voelt al helemaal als kerst. Ik mis alleen nog de finishing touch.’ ‘De wattes?’ vraagt Janna. ‘De finishing touch,’ zegt papa nog een keer. ‘Dat is de kers op de taart, het laatste extraatje om het helemaal af te maken.’ Janna kijkt hem vragend aan. ‘Kers? Taart? Het is toch een kerstboom? Mist er dan nog iets?’ Papa knikt. ‘Ja, er mist nog iets.’ Saar springt ineens in de lucht. ‘Ik weet het! De piek! De piek moet nog!’ Mama geeft een lang doosje aan Saar en Janna. Voorzichtig maken ze het deksel open en Saar pakt de piek eruit. Hij is helemaal van goed en bovenop zit een gouden ster met glitters.’
– De Zoete Zusjes vieren kerst –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover De Zoete Zusjes vieren kerst

Janna en Saar maken zich klaar voor kerst. Ze kiezen samen met hun vader en broer een mooie kerstboom uit. Als ze thuiskomen mogen ze de kerstboom versieren en vertelt mama het kerstverhaal.

Als mama vertelt over een lichtjestocht door de wijk, willen Saar en Janna daar graag aan meewerken. Onderweg gaan ze het kerstverhaal uitbeelden en Janna en Saar mogen de kerstengelen zijn. Ze kijken er erg naar uit en hebben al mooie kleren uitgezocht.

Op de dag van de lichtjestocht is er een sneeuwstorm op komst. Door de harde wind lijkt het erop dat de hele optocht niet door kan gaan. Dat is voor Janna en Saar geen optie, ze bedenken een plan. Zal het ze lukken de lichtjestocht te redden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

In het boek is aandacht voor zowel het christelijke kerstverhaal en voor een ander verhaal, met als insteek hoop en licht. De boodschap van een lichtje voor een ander zijn, voor een ander klaarstaan, wordt mooi overgebracht en dit is iets wat je met de kinderen in de klas ook kunt bespreken.

Voor veel kinderen zullen onderdelen uit het boek herkenbaar zijn. Dat het door twee kinderen wordt beleefd draagt hieraan bij. Het verhaal draagt echt de fijne sfeer van de voorbereidingen van het kerstfeest uit.

Als je lekker in de kerstsferen wilt blijven, dan zijn Het sneeuwvlokje en De kerstboom van Lotje ook leuke boeken om te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Kosmos voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De Zoete Zusjes vieren kerst

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Zoete Zusjes vieren kerst zijn:

 • Bram wil een sneeuwbal naar zijn vader gooien, maar hij raakt de verkoper. Dat was niet de bedoeling. Lees bladzijde 12 ‘Saar kijkt langs…’ t/m bladzijde 13 ‘…en nat zijn.’ voor.
  Leesvraag: Gaat er in jouw boek ook iets anders dan geland?
 • Janna haar kerstbal met glitters is vorig jaar stuk gevallen, maar gelukkig mogen ze dit jaar weer allemaal een nieuwe kerstbal uitzoeken. Lees bladzijde 16 ‘Saar rommelt al…’ t/m bladzijde 17 ‘…wat moois van.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets dat stuk gaat?
 • Mama vertelt het kerstverhaal. De drie wijzen nemen goud, wierook en mirre mee. Janna weet niet wat wierook en mirre zijn. Gelukkig kan mama het uitleggen. Lees bladzijde 25 ‘Janna pakt een…’ t/m bladzijde 27 ‘…ze allebei lachen.’ voor.
  Leesvraag: Worden er in jouw boek moeilijke woorden uitgelegd?
 • Janna en Saar maken zich klaar voor het kerstfeest op school. Lees bladzijde 36 ‘Vannacht mochten Saar…’ t/m bladzijde 38 ‘...een beetje netjes!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zich klaarmaakt voor een feestje?
 • Juf vertelt een kerstverhaal, over hoop en licht. Je kunt zelf een lichtje zijn door iets goeds te doen. Lees bladzijde 38 ‘Als Janna de…’ t/m bladzijde 40 ‘…van de kaarsen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets voor een ander doet?

Overige ideeën

 • Een lichtje voor iemand zijn: De juf vertelt een kerstverhaal over hoop en licht. Lees bladzijde 38 ‘Als Janna de…’ t/m bladzijde 40 ‘…van de kaarsen.’ voor. Bedenk hoe je zelf een lichtje voor een ander kunt zijn. Hoe zou je iemand kunnen helpen? Of voor wie zou je iets aardigs kunnen doen?
 • Kerstlichtjes maken: Janna en Saar maken kerstlichtjes voor de optocht. Lees bladzijde 70 ‘De hele ochtend…’ t/m bladzijde 74 ‘…door de kamer.’ voor. Ga zelf ook kerstlichtjes maken. Op bladzijde 75 staat hiervoor een stappenplan.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen