De Zoete Zusjes vieren Sinterklaas

[DOOR LINDA] ‘Een poosje later rollen Saar en Janna een heleboel ronde pepernootjes van het pepernotendeeg. Ondertussen zingen ze de sinterklaasliedjes mee van het Spotify-lijstje. Mama haalt net de eerste plaat pepernoten uit de oven. En er ligt alweer een hele bakplaat vol pepernoten op tafel om te bakken. ‘Kijk eens,’ zegt ze, ‘de eerste lading is klaar. Eens proeven of ze lekker zijn.’ Ze moeten nog een beetje blazen, want de pepernoten zijn nog warm. Maar na een tijdje zitten de zusjes te smukken. ‘Superlekker, mam,’ zegt Saar terwijl ze een pepernootje in de lucht gooit. Ze vangt hem op met haar mond.’
– De Zoete Zusjes vieren Sinterklaas –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover De Zoete Zusjes vieren Sinterklaas

Saar en Janna maken zich klaar voor de aankomst van Sinterklaas in Nederland. Ze kijken het Sinterklaasjournaal, bakken pepernoten en gaan naar de intocht om te kijken hoe Sinterklaas in Nederland aankomt.

Als ze hun schoen mogen zetten dan vergeet Janna helemaal om haar brief in haar schoen te doen en daarna vergeet ze het ook nog een aantal keer als ze Sinterklaas ziet. Hoe kan ze Sinterklaas nu nog laten weten wat ze graag wil hebben op pakjesavond?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Saar en Janna kijken erg uit naar het feest van Sinterklaas, maar vinden het ook wel een beetje spannend. Dit zal voor veel kinderen erg herkenbaar zijn. De periode voorafgaand aan 5 december is leuk, maar ook ontzettend spannend voor veel kinderen.

In het verhaal word je meegenomen bij de verschillende activiteiten die Janna en Saar ondernemen, zo ook het maken van een lijstje. Janna is bang dat het voor Sinterklaas niet helemaal duidelijk is dat ze een echt paard wil en liever geen speelgoed exemplaar. Ze besluit hem daarom een brief te schrijven en deze vergeet ze vervolgens in haar schoen te stoppen. De zorgen die Janna hierover heeft zullen ook herkenbaar zijn. Veel kinderen zullen zich afvragen of het allemaal goedkomt met hun lijstje en hun cadeautjes. Misschien vragen ze zich zelfs wel af of ze wel lief genoeg zijn geweest om cadeautjes te krijgen.

Bij het thema Sinterklaas passen ook Het huis van Sinterklaas en Buitengewone sinterklaasverhalen.

Met dank aan Uitgeverij Kosmos voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De Zoete Zusjes vieren Sinterklaas

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Zoete Zusjes vieren Sinterklaas zijn:

 • De laarzen van Janna zijn zo versleten dat er een gat in zit. Lees bladzijde 11 ‘BAM! Met een…’ t/m bladzijde 13 ‘…redden ons wel.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iets dat versleten is?
 • De vader van Janna en Saar staat heel hard een kerstliedje te zingen, bij de intocht van Sinterklaas. Iedereen kijkt naar hem en Saar schaamt zich daar erg voor. Lees bladzijde 21 ‘Een uurtje later…’ t/m bladzijde 23 ‘…is al weg.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zich ergens voor schaamt?
 • Mama zegt: ‘Dan is je ook groter geweest dan je maag.’ Dat is een spreekwoord. Mama legt ook uit wat de betekenis is van dat spreekwoord. Lees bladzijde 23 ‘Janna klimt op…’ t/m bladzijde 25 ‘…tegen Saar aan.’ voor.
  Leesvraag: Worden er in jouw boek spreekwoorden en gezegdes gebruikt?
 • Malle pietje heeft een grapje uitgehaald met Bram. Het pakje in zijn schoen is geen cadeautje, maar een briefje waarop gefopt staat. Lees bladzijde 39 ‘Janna zucht een…’ t/m bladzijde 41 ‘…honderd pepernoten bakken!’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die grapjes uithaalt?

Overige ideeën

 • Pepernoten bakken: Op bladzijde 43 staat een recept om lekkere pepernoten te bakken. Heerlijk om samen met de klas te doen. Als je de kinderen alles zelf laat afwegen dan is het ook meteen een goede les voor het meten en wegen.
 • Zoekpagina: Op bladzijde 47 staan: ‘Als de les is afgelopen, klapt juf Mieke in haar handen. (Ze wilde eigenlijk fluiten, maar ze is haar fluitje tijdens de les kwijtgeraakt. Kun jij het fluitje op de volgende bladzijde vinden?)’ Lukt het de kinderen uit de klas om het fluitje te vinden?

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen