Dit gebeurde allemaal echt (thematitel KBW23)

[DOOR LINDA] ‘Vandaag is een mooie septemberdag.
Je weet wel: zonnetje, wolken, niet te heet.
Een perfecte dag voor mijn nieuwe boek, denkt Cees.’
– Dit gebeurde allemaal echt –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover Dit gebeurde allemaal echt

Cees pakt haar boek en loopt de tuin in om lekker te gaan lezen. Als ze lekker op de schommelbank ligt en begint te lezen dan hoort ze ineens van alles om zich heen. De buurvrouw praat veel te hard tegen haar hondje, een buurman gebruikt allemaal apparaten om mee te klussen. Apparaten die enorm veel lawaai maken. Ook andere mensen uit de buurt beginnen allemaal herrie te maken. Cees trekt het zo niet langer. Ze wordt enorm kwaad. Wat kan ze doen om wel rustig te kunnen lezen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Hoe zorg je voor leesplezier? Meld je nu aan voor het gratis webinar door op deze link te klikken.

Recensie

Cees denkt heerlijk in de achtertuin te kunnen gaan lezen, maar schijn bedriegt. Heerlijk hoe de situaties worden neergezet en hoeveel last Cees van bepaalde geluiden heeft. Ik kan me de irritatie ook goed voorstellen. Denk je lekker rustig te gaan lezen, lukt het je niet om je te focussen door alles wat je om je heen hoort.

Ik heb erg hard gelachen om het vogeltje dat commentaar levert op de dingen die in het verhaal gebeuren. Zijn stukjes tekst zijn weergegeven in gele tekstwolkjes, waarbij het vogeltje ook meestal getekend is.

Dit gebeurde allemaal echt is één van de boeken van Tijgerlezen. Dit zijn allemaal boeken waarin humor en spanning een belangrijke rol spelen en waarin veel illustraties staan. Hierdoor spreekt het veel kinderen aan. Doordat de boeken verschillen in moeilijkheidsgraad zijn ze geschikt voor veel kinderen op de basisschool.

De Kinderboekenweek 2023 gaat over Bij mij thuis. Dit gebeurde allemaal echt is één van de thematitels. Bij dit boek is een les Close Reading geschreven in het e-book Close Reading Bij mij thuis. Wil je alvast materialen om je klas te versieren? Download het pakket.

Met dank aan Uitgeverij Querido voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Dit gebeurde allemaal echt

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Dit gebeurde allemaal echt zijn:

Dit boek heeft geen paginanummers. Ik ben begonnen met tellen op de eerste bladzijde van het verhaal.

 • Cees heeft vier katten. Lees bladzijde 1 ‘Dit is Cees…’ t/m bladzijde 2 ‘…de hele dag.’ voor.
  Leesvraag: Komen er in je boek huisdieren voor?
 • Het is een heerlijke dag om in de dag een boek te gaan lezen. Cees is dol op lezen. Lees bladzijde 3 ‘Vandaag is een…’ t/m bladzijde 5 ‘…zich alleen heeft.’ voor.
  Leesvraag: Worden er in je boek ook boeken gelezen?
 • Cees wil heel graag lezen, maar ze wordt gek van alle geluiden om haar heen. Lees bladzijde 6 ‘Want Cees is…’ t/m bladzijde 15 ‘…alleen niet bij.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die ergens gek van wordt?
 • De vader van Cees is sloper. Hij heeft een hijskraan met een sloopkogel. Lees bladzijde 22 ‘Cees’ vader is…’ t/m bladzijde 27 ‘…gaat zo niet.’ voor.
  Leesvraag: Wat voor werk doen de mensen in je boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Dit gebeurde allemaal echt.

Andere delen van Tijgerlezen

Vergelijkbare artikelen