Doe de kraan dicht, Geronimo!

‘Dáár gaat al het water naartoe!
Er is dus helemaal geen lek in de leiding.
Het wordt daarheen geleid,
rechtstreeks vanaf de bron!’
– Doe de kraan dicht, Geronimo! –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover Doe de kraan dicht, Geronimo

Geronimo is met familie op de familieboerderij als hij lekker staat te douchen.

‘Ik boende, schrobde en poetste. Uiteindelijk was ik helemaal ingezeept en klaar om me af te spoelen. Ik draaide de kraan verder open maar… er kwam geen druppel uit!’

Gelukkig is er nog een reservetank, maar daar zit enkel genoeg in voor een paar dagen. Dus moeten ze op waterrantsoen.

Waardoor hebben ze geen water en zal het ze lukken het water op tijd weer werkend te krijgen of komen ze helemaal zonder te zitten?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

In Doe de kraan dicht, Geronimo! ontdekt de familie dat er geen water meer is. Het gehele boek draait dan ook om tips tegen waterverspilling, zoals de 5 regels om waterverspilling tegen te gaan op bladzijde 24. 

Net als in Help, mijn batterij is leeg! lees je naast de praktische tips ook in de tekst hoe je zuinig kunt omgaan met water. 

‘Het spoelwater van de groente en het fruit gebruiken om te sproeien’, zei Keetje. ‘En tijdens het tandenpoetsen de kraan dichtdraaien’, vulde Benjamin aan  ‘Of als je de vloeren dweilt, her water bewaren om de wc mee door te spoelen’, zei Keetje giechelend.’

Het is een fijn boek om kinderen zich bewust te maken van de hoeveelheid water die zij gebruiken. Hierdoor past het ook erg goed bij het thema Gi-ga-groen voor de Kinderboekenweek 2022.

Met dank aan De Wakkere Muis voor dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Doe de kraan dicht, Geronimo

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Doe de kraan dicht, Geronimo zijn:

 • Hoe vaak gebruik jij water op een dag? Lees bladzijde 10 ‘Ben je klaar…‘ t/m bladzijde 11 ‘…Groene groet, Geronimo Stilton.’ voor.
  Leesvraag: Waarvoor wordt water gebruikt in jouw boek? Staat dat in de tekst of weet je het door logisch na te denken?
 • Deze mini leesles gaat over personages. Lees bladzijde 12 ‘Wie kom je tegen…’ t/m bladzijde 14 ‘…op flauwe grapjes!’ voor.
  Leesvraag: wie zijn de personages in jouw boek?
 • Dit verhaal speelt zich af in Rokford, een verzonnen plek. Lees bladzijde 15 voor. 
  Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af?
 • Ze zijn druk bezig om het waterpark milieuvriendelijker te maken. Lees bladzijde 66 ‘Jongens, denk met me…’ t/m bladzijde 72 ‘…eerder bedacht had!’ voor. 
  Leesvraag: Wat kom je tegen in jouw boek dat milieuvriendelijk is?

Overige ideeën

 • Kijk samen of jullie milieuvriendelijke afspraken over het waterverbruik in jullie klas/op jullie school kunnen maken.
 • Ga aan de slag met een van de leuke spelletjes vanaf bladzijde 102.
 • Maak je eigen zeep zoals beschreven op bladzijde 106.

Ander deel van Knagers voor klimaat

Vergelijkbare artikelen