Dwars & Co

[DOOR LINDA] ‘Wanneer Stip in zijn huisbuis is, controleert hij de inhoud in zijn achteropzak. Niet zomaar een achteropzak. Nee, eentje met allerlei technologische foefjes en fiefjes. Alle apparaten gaan een voor een door zijn hand. Een slurfslurper, een peperspuiter, een talkie-walkie en nog veel meer spullen die hij nodig heeft voor de eindmissie. Check! Alles zit erin. Wanneer hij het enorme gevaarte op zijn rug doet, slaat de twijfel weer toe. Moet ik mijn eindmissie niet gewoon afblazen? Ik ben hier helemaal niet klaar voor. Dit kan ik toch niet? Hij tuurt nog maar een keer naar de kluslijst.’
– Dwars & Co –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Dwars & Co

Heb jij weleens pech, terwijl het net niet lekker uitkomt? Ineens een gaatje in je tand, je knuffel spoorloos verdwenen of je kat ontsnapt? Vaak heb je het idee dat je zeker weet dat je iets ergens neer hebt gelegd of dat je de deur echt dicht hebt gedaan. Maar hoe kan het dan dat er dingen weg of kapot zijn? Dat komt door de dwarsliggers.

Dwarsliggers leren op de Leeracademie voor Hoogstaande Dwarsligkunsten hoe ze mensen het beste kunnen dwarsliggen. Professor Stof is uitvinder en hij heeft heel veel verschillende apparaten uitgevonden die de dwarsliggers kunnen gebruiken, zoals de batterijleegzuiger, de krimpmachine en de puistjesbrouwer.

Stip zit op de Leeracademie en mag bijna zijn eindmissie doen. De leraar heeft er weinig vertrouwen in dat Stip voor deze proef zal slagen en een echte dwarsligger zal worden. Als Stip zijn kluslijst ziet, begint hij aan zichzelf te twijfelen. Moet hij het niet gewoon afblazen? Kan hij het wel of zal zijn leraar gelijk krijgen en bakt hij er helemaal niets van?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het verhaal is ontzettend humoristisch geschreven. Ik heb tijdens het lezen bijzonder hard moeten lachen. Tegelijkertijd is het ook geloofwaardig. Ik zie zo voor me hoe het zou gaan als de dwarsliggers door ons huis lopen of een bezoekje aan school brengen. Ik denk dat er ook veel kinderen zijn die dit zo voor zich kunnen zien en waarschijnlijk kan iedereen wel situaties opnoemen die veroorzaakt zouden kunnen zijn door de dwarsliggers.

Na hoofdstuk 5 leek het even alsof ik begon in hoofdstuk 9. Na wat verder en wat terug te hebben gekeken, het vorige hoofdstuk was 5 en de volgende is 7, bleek toch echt dat dit gewoon hoofdstuk 6 moet zijn. De 6 moet haast wel op de kop staan. Heerlijk dit soort grapjes.

Kinderen die dit boek leuk vinden en graag boeken met veel humor lezen, zullen wellicht Ontzettend irritant, Het ongelooflijk enge voorval in Bizarria en De enorm eigenwijze eenhoorn ook fantastisch vinden.

Met dank aan uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Dwars & Co

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Dwars & Co zijn:

 • Dwarsliggers zijn overal en ze hebben maar één taak: het leven zuur maken van alle mensen. Lees bladzijde 18 ‘Dwarsliggers zijn overal…’ t/m bladzijde 23 ‘…op nr. 389.’ voor.
  Leesvraag: Wat zouden de dwarsliggers allemaal veroorzaakt kunnen hebben in jouw boek?
 • Stip is boos op meester Dram, omdat hij een uitbrander heeft gekregen. Lees bladzijde 27 ‘Dwarsliggers en groenlingen…’ t/m bladzijde 31 ‘…hem weer wakker.’ voor.
  Leesvraag: Welke emoties komen er in jouw boek voor?
 • Meneer Dram gebruikt een heleboel gekke woorden, die een samenvoeging zijn van bestaande woorden of die lijken op bestaande woorden. Lees bladzijde 34 ‘Groenlingetjes, opgelet! buldert…’ t/m bladzijde 38 ‘…en neer schudt.’ voor.
  Leesvraag: Worden er in jouw boek woorden gebruikt die niet in onze taal bestaan? Welke woorden zijn dat?
 • Het boren van Stip gaat helemaal mis en de tand van de jongen valt eruit. Lees bladzijde 102 ‘Stip moet denken…’ t/m bladzijde 105 ‘…alles zwart wordt.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets dat helemaal mis gaat?
 • De jongen wordt op school gepest door Mink. Mink doet heel nare dingen bij de jongen. Lees bladzijde 142 ‘De volgende dag…’ t/m bladzijde 148 ‘…een loser was.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die gepest wordt?

Overige ideeën

 • Apparaat ontwerpen: Er zijn een heleboel apparaten die zijn uitgevonden door Dwars & Co, op bladzijde 315 vind je hiervan een overzicht. Ontwerp zelf een apparaat die je goed zou kunnen gebruiken als dwarsligger. Maak hiervan een tekening waarbij je uitleg geeft over de werking en het gebruik van het apparaat.
 • nieuwe woorden maken: Meneer Dram gebruikt een heleboel gekke woorden, die een samenvoeging zijn van bestaande woorden of die lijken op bestaande woorden. Lees bladzijde 34 ‘Groenlingetjes, opgelet! buldert…’ t/m bladzijde 38 ‘…en neer schudt.’ voor. Bedenk zelf nieuwe woorden door woorden samen te voegen of een beetje te veranderen. Kijk daarna of je klasgenoten weten wat de woorden betekenen.

Vergelijkbare artikelen