Een boom voor joep

‘daar is joep.
wat is dat? zegt hij.
jet kijkt hem aan.
dat is een boom.
dat zie ik wel, zegt joep.
maar wat doet die boom hier?’

– Een boom voor joep –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 3.

Het verhaal

Cover Een boom voor joep

Jet krijgt een kerstboom. Deze zetten ze in huis. Er komen ballen in en lampjes. Joep wil ook een boom, maar hij krijgt een jas en allebei is te duur. Daarom bedenkt Jet een plan. Met een munt gaat ze naar de markt. Zou haar plan lukken?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

een boom voor joep is een AVI-M3 boek geschikt voor beginnende lezers. Jet krijgt een kerstboom in huis, dat is heel gewoon voor veel kinderen. Maar niet voor alle kinderen blijkt wel als Joep een nieuwe jas krijgt en geen boom want dat is te duur. 

Jet bedenkt een plan hoe ze Joep kan helpen en met wat geluk op de markt lukt dit ook. Dat maakt dat dit een heerlijk feelgood kerstverhaal is.

Als je na dit boek nog verder wilt lezen om het niveau van M3 dan zijn Kerst met de krijtjes, De Kerstmisaurus. O dennenboom en A Christmas Carol – Een kerstvertelling op rijm ook aan te raden.

Ideeën mini leeslessen Een boom voor joep

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit is ook een manier om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Een boom voor joep zijn:

 • Het verhaal gaat over jet. Zij doet wat liefst voor joep. Jet en joep zijn de hoofdpersonen. Luister maar. Lees bladzijde 6 ‘brr! kijk, daar…’ t/m ‘…jet rilt, brr!’ voor. En lees bladzijde 12 ‘joep mag geen boon…’ t/m bladzijde 14 ‘…ook een boom.’ voor.
  Leesvraag: wie zijn de hoofdpersonen in jouw boek?
 • Jet versiert de boom. Lees bladzijde 8 ‘een boom voor jet…’ t/m bladzijde 11 ‘…de boom is af.’ voor. 
  Leesvraag: Wat gebeurt er in jouw boek?
 • Het sneeuwt in het boek. Laat bladzijde 14 zien en lees ‘op de slee…’ t/m ‘…we heen, jet?’ voor.
  Leesvraag: Welk weer kom je tegen in jouw boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Een boom voor joep.

Overige ideeën

 • Bedenk samen een plan hoe jullie iets liefs voor een ander kunnen doen.
 • Hoe versieren jullie de kerstboom in de klas? Wat heb je daar voor nodig en wie regelt wat? Zorg samen voor een mooie boom in de klas.

Vergelijkbare artikelen