Een koning met klauwen

[DOOR LINDA] ‘Aziz houdt de sok omhoog en trekt een vies gezicht. Hij doet alsof hij stikt. ‘We gaan naar de… We gaan… We… Help, ik krijg geen lucht meer…’ Hij zwaait met zijn armen. ‘O, die stank! Ik… Ik stik!’ Aziz laat zich op de grond vallen. ‘Doe niet zo flauw!’ roept Bilal. ‘Wat is je plan? Wat gaan we doen?’ Lachend smijt Aziz de sok terug naar zijn broer. ‘Doe eerst dat vieze stinkding weer aan je voet.’ Dan klopt hij Bilal op de schouders: ‘Wij gaan op bezoek bij de koning.”
– Een koning met klauwen –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 3.

Het verhaal

Cover Een koning met klauwen

Aziz is dol op lezen, maar Bilal niet. Bilal verveelt zich en hij wil graag iets doen. Als hij eindelijk Aziz heeft overtuigt om op pad te gaan, wil die naar de koning. Maar dat kan toch niet zomaar?

Als ze met de tram onderweg zijn praten ze met een oude man. Bilal kent de man ergens van, maar hij weet niet waarvan. Later, in de dierentuin, komen ze de man nog eens tegen. Waar kent Bilal hem toch van?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Ik vind het heerlijk dat één van de hoofdpersonen het boek lezend begint. Verderop in het verhaal komt het een aantal keer voor dat Aziz iets weet en dat blijkt dat hij die informatie in een boek gelezen heeft. Een mooi voorbeeld van wat je eraan kunt hebben als je veel leest.

Aan het eind van ieder hoofdstuk staat een vraag die je samen kunt bespreken. Dit kan leuke gesprekken opleveren. Vooral omdat er ook wordt gevraagd naar wat de kinderen zelf denken.

Dit samenleesboek is geschikt voor het tutorlezen. Het heeft zwarte teksten op E3 niveau en blauwe teksten op E5 niveau.

Met dank aan Uitgeverij Delubas voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Een koning met klauwen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Een koning met klauwen zijn:

 • Bilal en Aziz zijn heel verschillend. Aziz leest graag boeken en Bilal houdt van avontuur. Lees bladzijde 6 ‘Hoi, ik ben…’ t/m ‘…is zo fijn!’ voor.
  Leesvraag: Waar houden de hoofdpersonen in je boek van?
 • Op bladzijde 7 staan aanwijzingen voor hoe je dit boek het beste samen kunt lezen.
  Leesvraag: Staan er in je boek ook tips of aanwijzingen?
 • Ieder hoofdstuk sluit af met een vraag. Hier kun je samen over in gesprek gaan. Lees bladzijde 8 ‘Bilal ligt op…’ t/m bladzijde 10 ‘…plan, denk je?‘ voor.
  Leesvraag: Staan er in je boek vragen waar je over in gesprek kan gaan?
 • Aziz zegt dat ze naar de koning gaan, maar Bilal gelooft er helemaal niks van. Dat kan toch niet zomaar? Lees bladzijde 11 ‘Gaan we naar…’ t/m bladzijde 14 ‘…zegt Aziz grijnzend.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die een ander niet gelooft?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Een koning met klauwen.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen