Een tuin vol lekkers

‘Het is lente in de Granaatappelstraat nr. 10. Iedereen is buiten: ze spitten, planten, zaaien en oogsten of ze zijn gewoon gezellig samen.’
– Een tuin vol lekkers –

Dit boek is geschikt voor iedereen vanaf groep 1 om te lezen en de recepten te maken.

Het verhaal

Cover Een tuin vol lekkers

Ontdek hoe het is om groenten en fruit bij te houden in de Granaatappelstraat. Per maand staat een kort stukje tekst over wat de bewoners doen en welke groente of fruit hierbij hoort. Op de andere bladzijde vind je een bijpassend gerecht dat je zelf kunt bereiden.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Een tuin vol lekkers is een prentenboek en receptenboek in één. Hartstikke leuk om tijdens een project rondom groeien, bloeien of eten in te zetten. 

Maak de gerechten, zoals de tzatziki, zelf. 

Tijdens de Kinderboekenweek 2022 met dit prentenboek aan de slag is ook een goed idee. Het thema is namelijk Gi-Ga-Groen en hoe is het eten op je bord nu groener dan met deze recepten uit eigen tuin?

Met dank aan Uitgeverij Davidsfonds voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Een tuin vol lekkers

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Een tuin vol lekkers zijn:

 • In dit boek vind je allemaal recepten voor verschillende gerechten.
  Leesvraag: Welke gerechten kom je tegen in jouw boek? En welke ingrediënten daaruit kunnen dan uit eigen tuin komen?
 • In een recept kom je instructies tegen. Zo staat er bijvoorbeeld: ‘Meng de risotto met de suiker.’ of ‘Dek af en laat een uurtje rusten in de koelkast.’
  Leesvraag: Kom je instructies voor jezelf of een personage tegen in jouw leesboek?
 • Met deze kersen kun je ‘clafoutis met kersen’ maken. Lees ‘Juni In de abrikoosstraat…’ t/m ‘…worden lekker opgegeten.’ voor.
  Leesvraag: Zoek van het eerste gerecht dat je tegenkomt in jouw boek het recept op. 
 • Pompoentaart is een herfstig gerecht, daarom staat er tekst over November naast. Lees ‘November In dit park…’ t/m bladzijde X ‘…bestrooi met poedersuiker.‘ voor.
  Leesvraag: Welk seizoen komt voor in jouw boek?
 • Achterin staan veel soorten groenten en fruit. Dit is goed voor je. 
  Leesvraag: welke groenten- of fruitsoorten kom je tegen in jouw boek?

Overige ideeën

 • Bij veel recepten, zoals de ‘bloedsinaasappelcake met olijfolie’ staat bij voor hoeveel personen dit is (voor 8 personen). Bekijk samen enkele recepten en probeer te raden voor hoeveel personen dit is. Kies er uiteindelijk eentje uit en maak aan de hand van een rekenles met verhoudingstabellen het recept in orde voor de hele klas. Extra leuk als je het recept ook maakt met de klas. Tzatziki is misschien een leuk idee!
 • Of gebruik de instructies van werken in de moestuin om zelf een moestuintje aan te leggen.

Vergelijkbare artikelen