Help, mijn batterij is leeg!

‘Even later schrok ik wakker met zweetdruppels in mijn snorharen. Ik had het benauwd. Het was warm, heet, bloedheet in mijn woonkamer. Waar was mijn koele lucht gebleven? En het was zo donker… wacht eens even, het licht was uit! De tv was uit! De ventilator en de airco waren uit … Wie had dat gedaan?’
– Help, mijn batterij is leeg! –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover Help, mijn batterij is leeg!

De stroom is uitgevallen in Rokford. En dat midden in de hitte. Geronimo wordt wakker gemaakt door zijn zus, ze wil het mysterie oplossen. Geronimo weet niet zo goed waarom hij als verslaggever dat zou moeten doen.

”Ger, in heel Rokford heerst chaos. Niets doet het en alle knagers blijven thuis vanwege de hitte. We moeten iets doen!”Wij? Maar wat dan? Ik weet niets van elektriciteit, jij?’ Lispelde ik verward.

Samen met Speurneus Teus gingen ze op onderzoek uit. Zal het ze lukken om het mysterie op te lossen en Rokford weer van stroom te voorzien?

”Speurneus heeft uitgepuzzeld hoe het licht uit kon gaan … en ik heb een ideetje hoe we het weer kunnen aansteken.’

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Help, mijn batterij is leeg! is een boek met het bekende Geronimo Stilton lettertype. De zinnen zijn kort, de tekst gaat vlot en de woorden zijn speels. Heerlijk voor moeilijke lezers.

Het boek begint met een introductie over een gezondere planeet waarbij je groene groetjes van Geronimo krijgt. Alleen daardoor al past het boek heel goed bij de Kinderboekenweek 2022. Maar niet alleen daardoor, ook in de rest van het verhaal kom je dingen tegen die passen bij een gezondere planeet.

”Precies! Ga maar na: doen jullie altijd het licht het als jullie de kamer uit gaan?” Eh… nee, niet altijd…’ piepte ik. Speurneus had een hele lijst.’ En wisten jullie dat als je de tv uitzet met de afstandsbediening, je haar op stand-by laat staan? En dat het ding dan gewoon doorgaat met elektriciteit verbruiken? ‘Ik schaamde me. ‘Nee, dat wist ik niet.’ Rommedoe bekende: ‘Ik zet soms de wasmachine aan als die maar halfvol is… ‘Silly zuchtte. ‘Ik laat de tv gewoon aan staan, ook als ik niet kijk, voor wat geluid op de achtergrond…’ Hooi deed ook een duit in het zakje. ‘Ik vergeet zelfde af en toe de airco uit te zetten als ik wegga…’ Toen ik dit allemaal hoorde wist ik het zeker: de black-out was ook mijn schuld!

Ik kan dit boek aanraden aan jonge kinderen met een hoger avi-niveau en aan oudere kinderen met een lager avi-niveau. Het is eigenlijk voor alle leeftijden wel geschikt en zet hopelijk iedereen die het leest aan het denken over het eigen energieverbruik.

Met dank aan De Wakkere Muis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Help, mijn batterij is leeg!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Help, mijn batterij is leeg! zijn:

  • Wat kun jij doen voor een gezondere planeet? Lees het voorwoord ‘Ben jij klaar voor…’ t/m ‘…Groene groet, Geronimo Stilton.’ voor. 
    Leesvraag: Welke duurzame methodes of manieren om de planeet gezond te houden kom jij tegen in jouw boek?
  • Deze mini leesles gaat over personages. Lees bladzijde 12 ‘Wie kom je tegen…’ t/m bladzijde 14 ‘…op flauwe grapjes!’ voor.
    Leesvraag: Wie zijn de personages in jouw boek
  • Dit verhaal speelt zich af in Rokford, een verzonnen plek. Lees bladzijde 15 voor. 
    Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af?
  • Kijk eens om je heen, wat zou er allemaal niet meer werken als de stroom uitvalt? Lees bladzijde 20 ‘Warm, heet, bloedheet…’ t/m bladzijde 23 ‘…aan de hand in mijn huis.’ voor. Of lees verder t/m bladzijde 27 ‘…blok in slaap.‘ voor
    Leesvraag: Wat zou er niet werken in jouw boek als de stroom uitvalt?

Overige ideeën

  • Organiseer zelf een lichtjesfeest.
  • Vanaf bladzijde 102 vind je allerlei spelletjes om je eigen batterij mee op te laden. Laat de kinderen een spel maken bij hun eigen leesboek.
  • Op bladzijde 106 lees je hoe je een tochtslang kunt maken.

Vergelijkbare artikelen