Het knettergekke plan van Noor & Mila

[DOOR LINDA] ”Zo worden wij nooit, toch Mila?’ Noor kijkt naar Mila, die zo stevig met haar hoofd schudt dat haar krullen heen en weer zwiepen. ‘Nooit!’ ‘Voor ons is nee een verboden woord.’ Mila gaat rechtop zitten en kijkt Noor ernstig aan. ‘Je meent het serieus, toch?’ ‘Ja, natuurlijk!’ ‘Want ik wil echt nooit meer nee zeggen,’ zegt Mila. ‘Dan beleven we nooit iets leuks. En als we niet oppassen, worden we net zoals onze ouders.’ ‘Er zit dus maar één ding op,’ zegt Noor. ‘Wij zeggen altijd ja.’ ‘Bestie-belofte?”
– Het knettergekke plan van Noor & Mila –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover Het knettergekke plan van Noor & Mila

Noor en Mila zitten vol goede ideeën, maar daar hebben ze helemaal niets aan. Hun ouders zeggen nee op alles wat ze bedenken. Ze mogen helemaal niets.

Mila en Noor wonen bij elkaar in de buurt en bespreken hun grootste geheimen als ze op hun trampoline springen. Als ze het hebben over hun belofte, alleen nog maar ja zeggen op alles, hebben ze het idee dat ze een geluid horen. Is er iemand die hun geheimen aan het afluisteren is?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Noor en Mila zijn twee vriendinnen die samen plannetjes bedenken. Dit zal voor de meeste kinderen heel herkenbaar zijn. Zeker het stuk dat je dan leuke ideeën hebt bedacht en dat het van je ouders niet mag. Ik vind het grappig dat Noor en Mila vervolgens iets bedenken zodat ze niet zoals hun ouders worden.

De broer van Noor heeft door dat er iets aan de hand is en probeert daar handig gebruik van te maken. Hierdoor wil Noor eigenlijk de belofte verbreken, in overleg met Mila, maar dat durft ze niet ze leggen. Dit soort worstelingen hebben alles te maken met vriendschap en loyaliteit. Na het lezen van dit boek kun je hierover goed in gesprek gaan met de kinderen in de klas.

Kinderen die dol zijn op het lezen van verhalen over meiden die iets leuks beleven, zullen De Zoete Zusjes, Vlinder en Avonturen van de dappere ridster ook leuk vinden.

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het knettergekke plan van Noor & Mila

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het knettergekke plan van Noor & Mila zijn:

 • Mila is te laat. Dat is ze wel vaker. Lees bladzijde 6 ‘Mila is al…’ t/m bladzijde 8 ‘…mama te vragen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die te laat komt?
 • Noor en Mila hebben veel goede ideeën, maar van de mama van Noor mag niets. Lees bladzijde 8 ‘Floris, Noors broer…’ t/m bladzijde 10 ‘…grootste pannenkoek ooit!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iets dat niet mag?
 • Mila en Noor willen nooit meer nee zeggen. Ze beloven elkaar dat ze alleen nog maar ja zeggen. Lees bladzijde 12 ‘Noor kijkt naar…’ t/m bladzijde 14 ‘…precies tegelijk. Beloofd!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een belofte doet?
 • Noor en Mila zeiden allebei ja, bij iets waar ze normaal nee bij zouden zeggen. Ze hebben hierdoor beide een leuke middag gehad. Lees bladzijde 20 ‘Die avond ziet…’ t/m bladzijde 22 ‘…Ja, ja, ja!’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets doet waar hij eigenlijk geen zin in heeft?

Overige ideeën

 • Noor en Mila zeggen alleen nog maar ja. Stel je voor dat jij vandaag alleen nog maar ja zou zeggen, op alles mensen je vragen. Hoe zou de dag er dan uitzien? Schrijf hier een verhaal over.
 • Voor het maken van de foto’s kiest de moeder van Noor ontzettend stomme kleren uit. Stel je voor dat jij met een vriend of vriendin foto’s mag laten maken. Welke kleren zou je dan graag willen dragen? En welke kleren juist helemaal niet? Maak daar een tekening van.

Andere delen

 • De geheime boomhut van Noor & Mila (verschijningsdatum nog niet bekend)

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen