Het mysterie van het steenhouwertje

[DOOR DORY] ‘De kostbare robijn van de monstrans is verdwenen. ‘Verdwenen? Gestolen, bedoel je! Maar geen nood, hier is Superhavik! De held die alle boeven pakt!’ De havik van Sint Bavo wijst naar links. ‘Daar! De dief rende die kant op.”
– Het mysterie van het steenhouwertje –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover Het mysterie van het steenhouwertje

Het verhaal van het mysterie van het steenhouwertje speelt zich af in de KoepelKathedraal in Haarlem. Deze kerk staat in de top 5 van belangrijkste kerken ter wereld die gebouwd zijn tussen 1850 en 1950. In de 12 torens en 65 meter hoge koepel speelt zich een avontuur af.

Markus mag een dagje met zijn vader mee naar de KoepelKathedraal. De vader van Markus werkt mee aan de restauratie. Hij geeft Markus de opdracht om een gouden beitel naar de beeldhouwer te brengen. Op dat moment blijkt dat de kostbare robijn gestolen is! Markus verandert in Superhavik en hij gaat de dief achterna door de hele kathedraal. Om erachter te komen of Markus de dief te pakken krijgt moet je in dit prentenboek duiken en je mee laten slepen door cryptes, wentreltrappen en galerijen. Zal het hem lukken?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het mysterie van het steenhouwertje is een prentenboek waarbij je je af kunt vragen of alles wat er in het verhaal gebeurt ook daadwerkelijk gebeurt. Dit maakt het als lezer interessant om daar je eigen beeld over te vormen. Het verhaal gaat vlot en op de illustraties is veel te zien. En natuurlijk, als je in Haarlem woont is dit boek een geweldige aanrader omdat je alles kunt herkennen dat je leest! Een kritische kanttekening: Hoewel er staat dat het boek voor alle leeftijden is, zou ik het boek voor de echt jonge doelgroep nog niet aanraden. Er worden veel moeilijke woorden gebruikt en ook de illustraties passen wat mij betreft beter bij oudere kinderen.

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het mysterie van het steenhouwertje

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het mysterie van het steenhouwertje zijn:

  • De goudsmid maakt de monstrans schoon. In de monstrans zit een robijn en die is ontzettend kostbaar!
    Leesvraag: Wat is er in jouw verhaal ontzettend kostbaar?
  • Markus verandert in een superheld: Superhavik. Superhavik kan met alle dieren in de Kathedraal praten.
    Leesvraag: Als jouw hoofdpersoon een superheld zou zijn, wat zou dan zijn of haar superkracht zijn?
  • In dit verhaal komen veel verschillende beroepen voor zoals: goudsmid, beeldhouwer, timmermannen, schilder en een architect.
    Leesvraag: Welke beroepen komen er allemaal voor in jouw boek?

Overig idee

  • Op de eerste en laatste twee pagina’s worden kenmerken van de Kathedraal uitgelicht. Kopieer die kenmerken en laat de kinderen deze kleine stukjes opzoeken op de grote prenten.

Vergelijkbare artikelen