Het schitterende samen boek (thematitel KBW22)

[DOOR LINDA] ‘Met hoeveel soorten delen we onze planeet? Dat weten we niet! Iedere dag ontdekken wetenschappers nieuwe diersoorten in de oceanen en regenwouden – en we weten al van het bestaan van miljoenen soorten. Deze levende wezens worden in groepen opgedeeld aan de hand van hun overeenkomsten.’
– Het schitterende samen boek –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover Het schitterende samen boek

Er zijn een heleboel verschillende manieren waarop de mens en de natuur met elkaar verbonden zijn. In Het schitterde samen boek leer je welke dieren dezelfde gedragingen hebben als mensen en wat je eraan kunt doen om de natuur een handje te helpen.

Wist je bijvoorbeeld dat zeeotters elkaar een hand geven, net zoals mensen dat doen? En dat jij de natuur kunt helpen door een paddenput of een minivijver te maken?

Recensie

Yuval Zomer staat bekend om haar prachtige boeken over de natuur. In dit boek zoomt ze in op de relatie tussen de mens en de natuur. De pagina’s zijn prachtig geïllustreerd en de teksten zijn rijk aan informatie en moeilijke woorden. Tegelijkertijd is de tekst zo geschreven dat het voor kinderen toegankelijk is en worden de lastige woorden uitgelegd in de tekst.

Het schitterende samen boek is goed te gebruiken in verschillende groepen. De teksten lenen zich uitstekend voor Close Reading, zijn voor kinderen die interesse hebben in de natuur heerlijk om te lezen en zijn voor de kleuters ook geschikt om te bespreken. Tegelijkertijd kun je de afbeeldingen bekijken en daarin de relatie met de tekst leggen.

Het schitterende samen boek is een thematitel groep 3/4 voor de Kinderboekenweek 2022. Dit boek sluit goed aan bij het thema Gi-ga-groen. Bij dit boek schreef ik een Close Reading les. Je vindt deze les in het e-book Close Reading Gi-Ga-Groen.

Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het schitterende samen boek

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het schitterende samen boek zijn:

 • Dieren zijn in groepen opgedeeld op basis van hun kenmerken. Lees bladzijde 6 en 7 ‘Met wie zijn we?’ voor.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek dieren voor? Bij welke diersoort horen zij?
 • Dieren bouwen hun huis met de materialen die ze in hun omgeving vinden. Lees bladzijde 10 en 11 ‘Oost west, thuis best’ voor.
  Leesvraag: Hoe leven de mensen en dieren in jouw boek?
 • Alles en iedereen op aarde praat met elkaar. Er zijn meer dan 7000 talen. Lees bladzijde 12 en 13 ‘Iedereen praat’ voor.
  Leesvraag: Welke talen worden er in jouw boek gesproken
 • Net als mensen, leven veel dieren samen met hun familie. Lees bladzijde 18 en 19 ‘Familiezaken…’ voor.
  Leesvraag: Hoe zijn de families in jouw boek samengesteld?

Overige ideeën

 • Geven en nemen is waarover het gaat op bladzijde 52 en 53. Op deze bladzijdes staat hoe je de natuur ook iets terug kunt geven. Je zou hierbij kunnen denken aan een prikactie rondom de school en het scheiden of sorteren van het afval in de school.
 • Help de natuur. Hoe je dat kunt doen lees je op bladzijde 56 en 57. Wat zou je van deze dingen op school kunnen doen? En wat kun je thuis doen? De leerlingen kunnen waarschijnlijk nog wel meer dingen bedenken die zij voor de natuur kunnen doen.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen