[DOOR MARIE-JOSE]‘Je kunt verliefdheid niet sturen. Je hebt er geen controle over.
Je kunt niet zeggen: ik denk dat ik vandaag maar eens verliefd op Henk ga worden.
Het overkomt je zomaar ineens. Het kan op iemand zijn die je al heel lang kent of juist op iemand die je net hebt leren kennen.’
-Hier komen de baby’s vandaan!-
Dit boek is geschikt om samen te lezen vanaf 7 jaar
Het verhaal
In dit samenleesboek over seksuele voorlichting krijgen kinderen informatie over hun eigen lijf. Wat zit er allemaal aan en in je lijf en hoe werkt dat allemaal precies?
Het boek gaat over verliefd zijn. Hoe werkt dat bij kinderen? En hoe werkt verliefd zijn bij grote mensen? Als grote mensen verliefd zijn dan gaan ze soms ook zoenen of vrijen. Hoe gaat dat? En moet dat?
Als mensen een baby krijgen dan groeit die in de buik van de mama, maar hoe komt de baby daar terecht? En hoe komt de baby eruit als hij klaar is met groeien?
In Hier komen de baby’s vandaan! krijg je antwoord op al deze vragen en lees je ook nog over een heleboel andere dingen die te maken hebben met seksuele voorlichting.
Recensie
Hier komen de baby’s vandaan! is een boek uit de reeks ‘Kriebels in je buik’. Op begrijpelijke mooie wijze geeft David Vlietstra informatie over seksualiteit, verliefdheid, het maken van baby’s en de geboorte. Ook komt verliefdheid in andere relaties aan bod en hoe het kan dat twee vrouwen of twee mannen ook kinderen hebben.
Op de ene bladzijde staan teksten die eenvoudig geschreven zijn en waarin de vragen staan die kinderen stellen. Deze teksten kunnen door kinderen vanaf 7 jaar, zelfstandig gelezen worden. Op de andere bladzijde staat dan de uitgebreide uitleg in begrijpelijke taal, die door de volwassene voorgelezen kan worden. Het geheel is geïllustreerd door Renske de Kinkelder met lieve, gevoelige en humoristische tekeningen.
Ik vind het boek zeer geschikt voor ouders om samen met hun kind te lezen. Door de vele vragen die in het boek staan en de heldere, complete uitleg kan het voor ouders makkelijker zijn om met kun kind in gesprek te gaan over dit lastige onderwerp. Als je dit boek gebruikt om het in de klas voor te lezen bij de lessen seksuele vorming dan vind je hieronder nog aanvullend ideeën.
Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit recensie exemplaar.
Ideeën mini leeslessen Hier komen de baby’s vandaan!
Om kinderen te enthousiasmeren om dit boek te lezen kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit is tevens een manier om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Hier komen de baby’s vandaan! zijn:
- Hoe zie jij eruit? Lees ‘Over mijn lijf’ voor. Begin met het lezen van de kindertekst en praat met de kinderen over hoe zij eruitzien. Lees daarna de uitgebreide tekst voor.
Leesvraag: Kun je vertellen hoe de hoofdpersoon in jouw boek eruit ziet. - Ben jij weleens verliefd geweest? Lees ‘Verliefd’ voor.
Leesvraag: Zijn in jouw boek ook personen verliefd? Hoe laat de schrijver het weten dat iemand van een ander houdt? - Er komt veel bezoek als er een baby is geboren. Veel mensen hebben een relatie met de nieuwe baby, zij zijn familie. In een stamboom kun je zien hoe de familie precies in elkaar zit. Lees ‘Een baby in huis’ voor.
Leesvraag: Wat is de relatie van de personen in jouw boek tot elkaar? (vrienden, familie…) - Soms lukt het niet om een baby te krijgen. Dit kan komen omdat er iets mis is met het zaadje of het eitje. Ook kunnen twee mannen of twee vrouwen niet zomaar samen een baby krijgen. Hier zijn verschillende oplossingen voor. Lees ‘Soms gaat het anders’ voor. Praat met de kinderen over dit onderwerp door en vraag wat zij erover weten.
Leesvraag: Is er in jouw boek ook een probleem? En is er ook een oplossing voor dat probleem? Of kan het niet worden opgelost? - Als een baby wordt geboren, dan krijgt hij de naam die zijn ouders voor hem hebben bedacht. Lees ‘Geboren en dan’ voor. Praat met de kinderen over hun naam, weten ze ook waarom ze die naam gekregen hebben en heeft de naam een betekenis?
Leesvraag: Welke namen komen voor in jouw boek, hebben deze namen ook een speciale betekenis?
Voordat je de eerste mini leesles over dit onderwerp geeft kun je met de kinderen kijken naar het filmpje waar was ik toen ik nog niet geboren was.
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Hier komen de baby’s vandaan!
Overige ideeën
- Kriebels in je buik: Je kunt dit boek prima gebruiken bij de lessen voor seksuele vorming. Online vind je daarvoor digibordlessen met een handleiding. Ga hiervoor naar de lessen uit het lespakket ‘kriebels in je buik’.
- Dit ben ik: Je kunt de kinderen zichzelf laten tekenen en net als aan het begin van het boek erbij laten schrijven hoe alle onderdelen van hun lichaam heten.
- Verhaal schrijven: Laat de kinderen vragen hoe hun ouders verliefd op elkaar geworden zijn. Ze schrijven dit verhaal op en het kan een klassenboek worden getiteld ‘Onze verliefde papa’s en mama’s.
- Lijken op je papa en mama: In het boek staat beschreven hoe het komt dat een kind een beetje op de vader lijkt en een beetje op de moeder. Kunnen de kinderen vertellen hoe zij op hun ouders lijken?
- De grootte van de baby: Bij het hoofdstuk ‘zo groot als…’ staat hoe groot een baby in de buik is bij 6, 7, 8, etc. weken. Geef de kinderen een kopie van deze bladzijde en laat ze tekenen hoe groot de baby steeds is.
- Stamboom: Lees ‘baby in huis’ voor en bekijk samen de stamboom. De kinderen gaan zelf een stamboom maken van hun eigen familie.
- Geboortekaartjes: Lees ‘Geboren en dan?’ voor. Vraag de kinderen hun eigen geboortekaartje mee te nemen. Bekijk de kaartjes goed. Wat staat er allemaal op? Vergelijk ze met elkaar. Laat ze tot slot zelf een geboortekaartje maken bij het idee dat ze later zelf een baby krijgen.