Hier zijn Ari en Loek (thematitel KBW23)

[DOOR LINDA] ‘De woonkamer staat vol met dozen. Daar zitten spullen in uit het oude huis van Jikke en Ari. En spullen uit het huis waar Guus en Loek eerst woonde. In de woonkamer staat ook twee bureautjes. Eén voor Ari en één voor Loek. Ze hebben kastjes en laatjes. Aan de muur erboven hangt voor ieder een plank. Jikke geeft Ari een doos. Loek krijgt er één van Guus. “Uitpakken en inruimen maar!”
– Hier zijn Ari en Loek –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover Hier zijn Ari en Loek

Ari en Loek gaan samen in een huis wonen, want hun papa en mama zijn verliefd op elkaar. Het is best even wennen om ineens niet meer alleen met papa of mama te zijn. De papa van Loek is ook heel anders dan de mama van Ari. Hoe dit wennen gaat en wat Ari en Loek allemaal meemaken in hun nieuwe huis, dat lees je in dit boek.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Hoe zorg je voor leesplezier? Meld je nu aan voor het gratis webinar door op deze link te klikken.

Recensie

De verhalen van Loek en Ari zijn herkenbaar en zorgen ervoor dat je op een laagdrempelige manier met de klas in gesprek kunt gaan over verschillende situaties die thuis kunnen voorvallen, wanneer je papa of mama opnieuw gaat samenwonen en je er ineens broertjes en/of zusjes bij krijgt. Daarnaast zijn er ook situaties over boos zijn en samen delen, die voor alle kinderen heel herkenbaar zullen zijn.

Hier zijn Ari en Loek is een van de thematitels van de Kinderboekenweek 2023, met als thema Bij mij thuis. Wil je alvast materialen om je klas te versieren? Download het pakket. Andere boeken die bij dit thema passen zijn Twee dino dekbedden en Tien minuten verhalen voor kinderen.

Met dank aan Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Hier zijn Ari en Loek

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Hier zijn Ari en Loek zijn:

 • Loek wil niet uit het busje komen. Hij zegt dat tijger niet durft, maar eigenlijk vindt hij het zelf gewoon een beetje spannend. Lees bladzijde 12 ‘Er rijdt een…’ t/m bladzijde 14 ‘…genoeg voor allemaal.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die iets spannend vindt?
 • Ari en Loek zijn het niet met elkaar eens. Loek roept zijn papa erbij en later komt ook de mama van Ari erbij. De cavia wacht het allemaal niet af en bijt de kat in zijn neus. Lees bladzijde 18 ‘De vensterbank in…’ t/m bladzijde 21 ‘…Een prima plekje!‘ voor.
  Leesvraag: Zijn er in je boek mensen die het niet met elkaar eens zijn?
 • Als Ari haar zin niet krijgt, dan wordt ze boos. Lees bladzijde 28 ‘Ari en Loek…’ t/m bladzijde 30 ‘…alles weer gewoon.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die boos is?
 • Guus heeft eten gekookt. Ari wil de falafel niet eten. Lees bladzijde 31 ‘Iedereen zit aan…’ t/m bladzijde 33 ‘…lust ze wel.’ voor.
  Leesvraag: Wat wordt er in je boek gegeten?
 • Loek is een beetje verdrietig, hij vindt het moeilijk dat hij zijn oma nu ook met Ari moet delen. Lees bladzijde 78 ‘De oma van…’ t/m bladzijde 81 ‘…allermeeste van jou.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die iets moeilijk vindt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Hier zijn Ari en Loek.

Overige ideeën

 • Tekenen: Ari en Loek gaan in hetzelfde huis wonen, want hun papa en mama gaan samenwonen. Woon jij in één huis, of in twee huizen? En wie wonen er dan allemaal bij jou in huis? Maak een tekening van het huis waar jij in woont en van de mensen die bij jou in huis wonen. Als je in twee huizen woont dan teken je natuurlijk ook twee verschillende huizen.
 • Venndiagram: Als papa en mama in een verschillend huis wonen, dan gaat het in beide huizen anders. Ook als je wel met je papa en mama in hetzelfde huis woont zijn er verschillen tussen papa en mama. Vul in het Venndiagram Bij mij thuis de overeenkomsten en verschillen in tussen wonen met papa en wonen met mama. Als je niet een papa en een mama hebt, maar bijvoorbeeld een mama en een mama dan kun je dit natuurlijk zelf even aanpassen op je blad.
 • Bij dit boek is een les Close Reading gemaakt in het e-book Close Reading Bij mij thuis.

Andere delen van Ari en Loek

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen