Hond in het huis van Wolf

[DOOR MICHELLE] ‘Er woont iets onder mijn bed. Een groen spook. Een geest die boe roept. Of een draak of een beest. Ik zag het nooit. Maar ik hoor het wel. Ik hoor het in de nacht. Het tikt en kraakt en krast. Het zeurt en zucht en kreunt. Dat beest… dat spook… die draak… die at Pup op! – Hond in het huis van Wolf –

Het verhaal

Hond in het huis van Wolf

Hond in het huis van Wolf gaat over Hond, Wolf en Pup. Hond is de neef van Wolf en Pup is de vriend van hond. Wolf is het bos beu en wil graag op reis. Wolf wil naar zee. Wolf zegt tegen hond: ‘Jij past op mijn huis!’ Hond protesteert, want hij waakt voor zijn baas. Wolf wordt woest en dreigt: ‘Wil je dat ik Pup kwaad doe?’ Hond besluit om toch maar op het huis van Wolf te passen. Maar wie waakt er nu voor zijn baas? En hoe kan hij nu slapen in het huis van Wolf zonder Beer en zonder mand?

Hoe zorg je voor leesplezier? Meld je nu aan voor het gratis webinar door op deze link te klikken.

Recensie

Hond in het huis van Wolf is één van de bijzondere boeken waarin het is gelukt om met eenvoudig taalgebruik en korte zinnen, toch een heel mooi verhaal te vertellen. Sylvia Vanden Heede kan dat goed, dat zie je ook in haar boeken van Vos en Haas. Hond in het huis van Wolf  is een afwisseling van emoties bang, sip en blij in een grappige verteltrant. Een fijn boek voor beginnende lezers. De kinderen bij mij op school geven aan dat het fijn is dat de letters wat groter zijn en dat er gekleurde illustraties bij staan.

Dit boek is geschikt om zelf te lezen voor kinderen in groep 3 en 4 en is geschreven op AVI-niveau E3. Door de leuke dialogen is het boek ook goed te gebruiken als voorleesboek.

Hond in het huis van wolf is een kerntitel bij de Kinderboekenweek 2017 Gruwelijk Eng! Dit boek sluit aan bij de Kinderboekenweek 2023 met als thema Bij mij thuis. Wil je alvast materialen om je klas te versieren? Download het pakket.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Hond in het huis van Wolf

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Hond in het huis van Wolf zijn:

  • Lees bladzijde 9 ‘Tot kijk…’ t/m bladzijde 12 ‘…zegt Hond.‘ voor. Wolf wil dat Hond op zijn huis past, maar Hond wil niet. Uiteindelijk krijgt Wolf toch zijn zin door te zeuren en te dreigen. Wolf is heel bazig!
    Wie speelt de baas in jouw boek? Doet hij dat op een leuke of vervelende manier?
  • Lees bladzijde 38 en 39 over bang zijn voor. Waar denken jullie dat Wolf bang voor is? Is er in jouw boek ook iemand bang? Waarvoor?
  • Lees bladzijde 44 ‘Oost west, mand best!’ Dit boek eindigt goed. Vind jij dat boeken moeten eindigen met de gedachte Ze leefden nog lang en gelukkig of mag het ook slecht aflopen?
    Hoe denk je dat het boek wat jij vandaag leest eindigt?

Overige lesideeën

  • Wolf houdt van rijmen. Lees bladzijde 23 en lees op bladzijde 35 het gedicht voor.

‘Ik ging naar zee.
Dat viel niet mee.
Ik moest een plas
waar geen boom was.’

De kinderen verzinnen een gedicht dat rijmt. Laat eerst de rijmwoorden waar de zinnen op gaan eindigen bedenken en daarna de hele zinnen. Voor meer tips lees het blog poëzie.
Na afloop dragen de kinderen hun gedicht voor.

  • Heimwee

In dit boek hebben de dieren last van heimwee. Ze missen hun eigen fijne huis. Teken je huis en geeft daarin extra aandacht aan de dingen die je mist als je bijvoorbeeld op vakantie bent.

  • Familie

Lees het stukje op bladzijde 11 ‘Hond schudt…’ t/m ‘…grijnst hij.‘ voor. Hond is de neef van Wolf. Bedenk met de denksleutel overeenkomsten. Welke overeenkomsten hebben een hond en een wolf?
Voor meer informatie over de hondachtigen kan je kijken op de site van het Wereld Natuur Fonds.
Ook is er een Huisje Boompje Beestje aflevering over Hond en Wolf.

Andere delen

Ben je verdrietig dat je boek uit is? Wil je nog meer over Hond en Wolf lezen? Dat kan!

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen