Klaas Konijn is weg

[DOOR RIGOBERTA] ‘Maar wat is dat? Waar is Klaas nu? Klaas is niet meer in de tuin. Klaas konijn is weg!’
– Klaas Konijn is weg –

Het verhaal

Cover Klaas Konijn is weg

Klaas is het konijn van Kim. Samen met haar vriend Mark spelen ze in de tuin. Maar dan is Klaas ineens weg! Kim en Mark vragen iedereen in de buurt om mee te zoeken. Zelfs de dieren Adje en Otje helpen mee, zal het ze lukken om Klaas op tijd te vinden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het boek Klaas Konijn is weg behoort tot de categorie prentenleesboeken. Eerder verscheen ook het boek Kat Kaat is weg. Dat zijn boeken die specifiek zijn ontwikkeld voor jonge nieuwkomers en hun ouders. Kinderen voor wie het boek bedoeld is moeten in korte tijd twee dingen tegelijk leren: in een nieuwe taal leren praten én lezen. De boeken bevatten daarom veel prenten die meteen laten zien waar het verhaal over gaat. De losse woorden bij de prenten zorgen ervoor dat de tekst makkelijker te begrijpen is en bieden fijne haakjes om gesprekken over te voeren. Kinderboeken zijn prima in te zetten om een nieuwe taal te leren. De eenvoudige tekst in Klaas konijn is weg kan ook voor ouders die het Nederlands nog niet voldoende beheersen, een laagdrempelige manier zijn om toch te kunnen genieten van een fijn voorleesmoment samen.

Voorin het boek staan tips voor begeleiders of leerkrachten om het boek optimaal in te zetten. Via de website is nog meer extra materiaal te vinden: kleurplaten, memoryspelletje, konijnenmasker, stripverhaal maken en knutselactiviteiten. Ook kun je van beide boeken vertalingen in verschillende talen vinden. Klaas Konijn is weg is te lezen in het Oekraïens, Portugees en Turks.

Het verhaal van Klaas Konijn is weg spreekt kinderen aan. Door de formule ‘er is een probleem maar samen zorgen we voor een oplossing’ blijven de kinderen betrokken en geboeid. Een leuk voorleesavontuur voor jonge lezers!

Met dank aan uitgeverij SWP voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Klaas Konijn is weg

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Klaas Konijn is weg zijn:

 • Op de kaft van dit boek zie je meteen dat er twee kinderen voorkomen in het verhaal. 
  Leesvraag: Kijk eens naar de kaft van jouw boek. Kan je daar al zien wie er gaan voorkomen in het verhaal?
 • Kim vertelt over haar huisdier. Lees bladzijde 6 ‘Dit zijn Kim en Klaas…’ t/m bladzijde 7 ‘…in de tuin.‘ voor. 
  Leesvraag: Komen in jouw boek huisdieren voor?
 • In het verhaal komen verschillende dieren voor. Adje en Otje zijn dieren, maar kunnen met elkaar praten. Lees bladzijde 13 ‘Nu weten Adje…’  t/m bladzijde 14 ‘…zoeken van Klaas.’ voor. 
  Leesvraag: Kunnen dieren in jouw boek praten?
 • Mama stelt voor dat Kim en Mark naar de buren gaan om hulp te vragen. Lees bladzijde 15 ‘Kim en Mark vinden…’  t/m bladzijde 16 ‘…ook weg?‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die om hulp vraagt?
 • De dieren Adje en Otje gebruiken hun neus om Klaas konijn te zoeken. Lees bladzijde 18 ‘Adje, roept Otje…’  t/m bladzijde 18 ‘…kan dat nou?’ voor.
  Leesvraag: Komt er in jouw boek een stukje voor waarin een geur voorkomt?
 • Achterin het boek staat een konijnenmasker om te knutselen.
  Leesvraag: Staat er in jouw boek een knutselactiviteit? Als dat niet zo is, wat zou jij bij jouw boek kunnen knutselen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Konijn is weg.

Vergelijkbare artikelen