Kleine beestjes worden groot

[DOOR MARIE-JOSE]‘Het lijkt ongelooflijk,
maar baby-zwanen kunnen meteen na hun geboorte lopen, zwemmen en eten.
De dag nadat ze uit het ei gekomen zijn,
krijgen zij hun eerste zwemles van papa en reken maar dat hij geen medelijden kent’

– Kleine beestjes worden groot –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4 .

Het verhaal

Kleine beestjes worden groot

In dit prentenboek staan 16 verhalen over de kindertijd van dieren. Zo kun je van alles te weten komen over keizerspinguïns, chimpansees, koekoeken, wilde konijnen, honingbijen en nog elf andere dieren.

Weet je bijvoorbeeld dat baby alligators al geluidjes maken in het ei, dat kangoeroemama’s houden van knuffelen en dat baby zeehondjes als ze een week oud zijn al zwemles krijgen?

Elk verhaal vertelt iets over de geboorte, de opvoeding, hoe de kleintjes groot worden en wanneer zij zelfstandig zijn.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Kleine beestjes worden groot is een prentenboek met op elke dubbele pagina allerlei weetjes over hoe de dieren zorgen voor hun kleintjes. Het is leerzaam, grappig, ontroerend en op een vertederende manier geïllustreerd met tekeningen door Linh Dao. De tekstballonnen bij de illustraties vatten in korte humoristische woorden samen wat in de tekst als informatie wordt gegeven. De tekeningen versterken de tekst waardoor het luisteren, lezen en kijken naar de tekeningen aanleiding kan zijn om met kinderen te praten over de soms gekke weetjes over de verschillende dieren. De afzonderlijke verhalen zijn in te zetten bij thema’s over jonge dieren, de lente, verzorging of groeien. Ik vind de verhalen ook geschikt om te gebruiken bij begrijpend luisteren en begrijpend lezen. Meer activiteiten die passen bij dit boek, gericht op bewonderen, verwonderen en respect, kun je vinden in het Themaboek Gi-Ga-Groen.

Met dank aan Uitgeverij Holland-Haarlem voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Kleine beestjes worden groot

Om kinderen te enthousiasmeren om dit informatieve prentenboek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit is tevens een manier om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Kleine beestjes worden groot zijn:

  • De titel van het boek is ‘Kleine beestjes worden groot’. Deze titel vertelt al waar dit boek over gaat.
    Leesvraag: Kun je uit de titel van jouw boek ook al iets afleiden waar het over zal gaan?
  • Laat de indeling van het boek zien door naar de inhoudsopgave te kijken en hoe elk hoofdstuk is ingedeeld
    Leesvraag: Hoe is de indeling in jouw boek?
  • Lees op bladzijde 13 ‘Wat zeg je?’ voor.
    Leesvraag: Hoe maken de personen of dieren in jouw boek elkaar duidelijk hoe ze zich voelen?
  • Zeehondjes hebben direct na de geboorte een probleem. In het volgende stukje tekst wordt de oplossing van dit probleem beschreven. Lees op bladzijde 24 ‘zo koud als een diepvries’ voor.
    Leesvraag: Is in jouw boek ook een probleem? Wordt er ook een oplossing voor het probleem beschreven?
  • Lees op bladzijde 33 ‘Veiligheid voorop’ voor.
    Leesvraag: Hoe wordt in jouw boek rekening gehouden met de veiligheid van de hoofdpersonen?

Voordat je de eerste mini leesles over dit onderwerp geeft kun je met de kinderen kijken naar een filmpje van een dier uit het boek, bijvoorbeeld Hoe weten honingbijen wat hun taak is? en daarna zelf het verhaal voorlezen.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Kleine beestjes worden groot.

Overige ideeën

  • Meer activiteiten die passen bij dit boek, gericht op bewonderen, verwonderen en respect, kun je vinden in het Themaboek Gi-Ga-Groen.
  • Vergelijken: Laat de kinderen het verschil ontdekken tussen opvoedingsstijlen, de eerste lessen van de ouders of de verzorging van hun baby’s van twee of meer verschillende dierenverhalen. De kinderen zouden hierbij een cirkeldiagram kunnen gebruiken.
  • Poster: Inventariseer eens welke dieren de kinderen uit de klas hebben en laat posters maken over hun eigen dier. De vormgeving kan precies zoals in het boek.
  • Levensloop van een dier: Geef de levensloop van de dieren in tabel weer.
  • Voedingsschema: Welk voedsel eten de verschillende dieren direct na de geboorte, wanneer beginnen zij met eten en wat zijn de eerste hapjes?
  • Dieren raden: Lees een stukje tekst voor en laat de kinderen raden over welk dier het gaat
  • Titel raden van een alinea: Lees de alinea voor, wat zou erboven kunnen staan?
  • Tekstballon: Laat kinderen zelf tekstballonnen maken bij hun eigen dieren waarbij ze net als in het boek proberen het dier iets te laten zeggen wat heel essentieel is.
  • Tekenen: Lees een verhaal voor uit het boek en laat de kinderen tekenen en de weetjes erbij schrijven
  • Stap voor stap tekenen: Verzamel boeken waar kinderen stap voor stap dieren leren tekenen of zoek verschillende afbeeldingen met stap voor stap tekeningen.
  • Geboortekaartje: Op de achterflap staat: ‘Hoera, het is een beestje! Vader en kind maken het goed. De kleine komen bewonderen is helaas niet mogelijk, want hij is het huis al uit!’ Bij welk dier zou dit geboortekaartje passen? Maak met de kinderen geboortekaartjes voor de verschillende dieren uit het boek.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen