Laat juf met rust! (Avi E3)

[DOOR MAAIKE] ”Weet je wat ik doe? Ik klim de boom in en ik haal dat nest hier weg.’ Roos slikt. ‘O nee…’ zucht ze. ‘Juf, is dit wel een goed plan?´, zegt Tom. ‘Het moet!’ zegt juf Fiep. ‘Straks speelt groep 1 hier weer. En ik wil niet dat dat nest hier nog hangt. En ik wil niet dat een bij een klein kind steekt.
– Laat juf met rust! –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 3 .

Het verhaal

Cover Laat juf met rust

In de klas van juf Fiep vliegt een bij door het lokaal. Juf Fiep vangt de bij en samen met haar klas laat ze de bij buiten weer vrij. Maar dan blijkt er in de boom een heel nest te zitten. Juf Fiep wilt het nest zelf weghalen, maar dit verloopt niet zoals ze van te voren had bedacht.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Na Val niet van het vlot nu een tweede boek van de serie van Juf Fiep op de website. Een heerlijk boek om kinderen, die net leren lezen, kennis mee te laten maken. Wat mij met name aanspreekt is dat het een boek, wat op AVI E3 niveau is geschreven, echt een verhaal is. Een verhaal mét inhoud. Wat mij betreft zouden de boeken over juf Fiep in elk groep 3 lokaal te vinden moeten zijn. 

Met dank aan Uitgeverij Columbus voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Laat juf met rust!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Laat juf met rust! zijn:

 • Juf Fiep heeft in de klas net een bij gevangen. In het volgende stukje lees je een feitje over de bij. Lees bladzijde 13 ‘Tom, geef me…’ t/m bladzijde 15 ‘…je honing zoek.’ voor.
  Leesvraag: Ben jij een feitje in je boek tegengekomen?
 • De leerlingen van juf Fiep laten samen met juf Fiep de gevangen bij buiten weer vrij. Lees bladzijde 18 ‘Daar gaan ze…’ t/m bladzijde 19 ‘…er heel veel!’ voor.
  Leesvraag: Heeft jouw hoofdpersoon een vriendje of vriendinnetje? Kun je daar wat meer over vertellen?
 • Lees bladzijde 21 ‘Juf, zegt Eef…’ t/m bladzijde 22 ‘…een stom beest.’ voor.
  Leesvraag: Is er iemand in jouw boek die pijn heeft? 
 • De imker komt langs om het bijenvolk weg te halen. Lees bladzijde 33 ‘Er komt een…’ t/m bladzijde 35 ‘…in zijn mandje.’ voor.
  Leesvraag: Een imker is een niet alledaags beroep. Welke beroepen ben jij in je boek tegengekomen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Laat juf met rust!

Overig idee

 • Achterin het boek lees je dat dit verhaal echt is gebeurd. Op een school in Nederland zat een zwerm bijen in een boom op het schoolplein. Bekijk samen met de kinderen het bijbehorende filmpje.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen