Leeshulpjes

In dit boekje worden aan de hand van foto’s van kleine beestjes (de leeshulpjes), teksten en oefeningetjes aangeboden om deze moeilijkheden op een leuke manier in te oefenen.
– Leeshulpjes –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 3.

Leeshulpjes en Meer Leeshulpjes

Cover Leeshulpjes

In twee boeken vind je per leesmoeilijkheid een stukje informatie en een verhaal om met kinderen te lezen. De leerkracht of ouder krijgt wat achtergrondinformatie en er staat nog wat extra informatie over het diertje, een spelletje of een opdracht bij de tekst. Het diertje, het leeshulpje, speelt een rol in het verhaal. Op één bladzijde lees je het verhaal waarin met kleur de nadruk gelegd wordt op de letter of lettergreep die centraal staat. Voor in het boek vind je tips over hoe je het herhaald lezen in kunt zetten.

Lees in Leeshulpjes bijvoorbeeld waar de waterjuffer naar kijkt terwijl je oefent met de lange klinkers. Lees of het bladhaantje wel of niet springt terwijl je de ng oefent. Ontdek van welk dier de kont van goud is terwijl je de d achteraan een woord die klinkt als een t oefent. In meer leeshulpjes ontdek je bijvoorbeeld hoeveel haren een dikke hommel heeft terwijl je oefent met woorden die worden geschreven met 2 dezelfde medeklinkers. Wil je weten welk dier bij het circus zit? Lees dan de bladzijde waarop je oefent met de c als s en de c als k. En puzzel met woorden terwijl je leest over nachtvlinders en je oefent met lange woorden die eigenlijk uit allemaal kleine woordjes of stukjes van woorden bestaan.

Recensie

Deze boeken zijn een mooi naslagwerk voor de leerkracht. Fijn oefenmateriaal om kinderen die moeite hebben met een bepaalde leesmoeilijkheid extra te laten oefenen. Zeker voor LIST leerkrachten in groep 3 een aanrader als bronnenboek voor kinderen die in laag 2 of 3 extra oefenmateriaal zouden kunnen gebruiken.

Geniet samen van de verhaaltjes, praat over de inhoud en verwonder je over de bijzondere eigenschappen van deze kleine leeshulpjes!

Extra tof is dat er bij ieder verhaal uit Leeshulpjes een ‘Maak-af-en-kleur-blad’ beschikbaar is. Via de website van de uitgever kun je hier mee aan de slag.

Wat mij betreft had er per moeilijkheid nog wel meer tekst mogen zijn om met de kinderen te oefenen. Al kom je met het herhaald lezen van één tekst ook al heel ver. En voor in het boek krijg je fijne tips hoe je het herhaald lezen in kunt zetten.

Ik kan deze twee boeken aanraden om op elke school aanwezig te hebben. Gebruik ze als inspiratie om leesmoeilijkheden even extra te oefenen met sommige kinderen. Verder kan het ook een mooie manier zijn om in fase 2 van LIST groep 3 de leesmoeilijkheid te introduceren. De diertjes zelf maken de kinderen vast nieuwsgierig!

Met dank aan Uitgeverij Kinheim voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Vergelijkbare artikelen