Leren lezen zoekboek – Wat zit er in die zak?

[DOOR LINDA] ‘Dit is geen gewoon zoekboek. Rustig lezen met het boek op schoot is er niet bij, want soms staan de woorden ondersteboven soms schuin. Dat wordt draaien dus. Ben je klaar met zoeken op de bladzijdes? Ontdek dan samen wat er nog meer in het boek verstopt zit.’
– Leren lezen zoekboek – Wat zit er in die zak? –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 3.

Het verhaal

Leren lezen zoekboek - Wat zit er in die zak?

Het Leren lezen zoekboek – Wat zit er in de zak? is een boek vol met letters en met woorden die kinderen leren op school. Op iedere bladzijde staan letters en woorden verstopt die de kinderen moeten zoeken. De woorden die gezocht moeten worden staan in de hoek van de bladzijde, in een jutezak.

De afbeeldingen vertellen de rest van het verhaal. Dit zorgt ervoor dat de kinderen zelf het verhaal kunnen zien en bedenken door de woorden en afbeeldingen te combineren.

Recensie

Leuk dat er op iedere bladzijde naast de woorden en de letters uit de zak, ook nog een zak pepernoten en de chocoladeletter s te vinden zijn.

Iedere plaat vertelt echt een stukje verhaal. Hierdoor kun je het boek in de klas niet alleen gebruiken om de letters en woorden te zoeken, maar ook om verhalen te bedenken en eventueel op te schrijven. De platen zijn mooi vormgegeven en er is veel te ontdekken en te zien. Hier lijkt goed over nagedacht te zijn en dat is fijn.

Voor kinderen die dol zijn op zoekboeken is Alfabet ook echt een aanrader! Voor beginnende lezers zijn Als sint dat ziet en Leespret met sint en piet leuk om zelf te lezen. In het thema Sinterklaas zijn Sinterklaas zonder baard en De zus van sinterklaas ook erg leuk om voor te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Zwijsen voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Leren lezen zoekboek – Wat zit er in de zak?

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Leren lezen zoekboek – Wat zit er in de zak? zijn:

 • Op iedere bladzijde staan een chocoladeletter s en een zak met pepernoten. Laat bladzijde 8 en 9 zien. Kun je de pepernoten en de chocoladeletter vinden?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets verborgen? In het verhaal of in de plaatjes.
 • De cadeautjes vliegen door de lucht, het meisje met de zak is ze verloren. Bekijk samen bladzijde 12 en 13
  leesvraag: Is er in jouw boek iemand iets verloren?
 • Bekijk samen bladzijde 24 en 25. Bas krijgt een pop die Jet heet. Is de pop voor Bas denk je? Of gaat het hier iets mis?
  Leesvraag: Gaat er in jouw boek iets mis?
 • Leren lezen zoekboek- Wat zit er in de zak? Is een zoekboek. Op iedere bladzijde staat een lijstje met woorden die je kunt zoeken en er zijn ook extra dingen verborgen zoals een zak pepernoten en de chocoladeletter s.
  Leesvraag: Wat voor soort boek ben jij aan het lezen (prentenboek, strip, informatief, verhaal, enz.)? Waaraan kun je dat zien?

Overige ideeën

 • Geef de kinderen een afbeelding of een pagina uit een prentenboek, waar ze zelf een woordenlijst bij kunnen maken en laat ze de woorden ook op de juiste plek in de tekening schrijven. Het leukst is als de kinderen allemaal een andere plaat hebben, of per tweetal, dan kunnen ze als ze klaar zijn elkaars zoekplaat bekijken en oplossen.
 • Op elke pagina is veel te zien en te ontdekken. Laat de kinderen een verhaal bedenken (en eventueel opschrijven) met de woorden die ze op de zoekplaat zien.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen