Mijn huis te koop (AVI-M3)

[DOOR LINDA] ‘Ik wil net weggaan. Het heeft geen zin.
Het lukt me vast niet. Maar wat zie ik daar?
Pas op, muis! Je loopt op de weg!
Er komt een bus aan!

– Mijn huis te koop (AVI-M3) –

Dit boek is geschikt voor kinderen in groep 3 om zelf te lezen.

Het verhaal

Mijn huis te koop

Geronimo is uitgever van de wakkere muis. Op het nieuws ziet hij dat ze niet meer genoeg geld hebben om de krant te maken. Hij moet zijn huis verkopen om aan geld te komen. Zijn neef Klem helpt hem gelukkig. Zij huis wordt snel verkocht. Maar waar moet hij nu zelf gaan wonen? En hoe kan het dat het geld ineens op is?

Hoe zorg je voor leesplezier? Meld je nu aan voor het gratis webinar door op deze link te klikken.

Recensie

Het boek is onderdeel van de makkelijk lezen serie van Geronimo Stilton. Als je al boeken uit de gewone serie hebt gelezen valt op dat sommige namen zijn aangepast om te zorgen dat het goed leesbaar blijft. Zo heet Opa Wervelwind nu Opa Wervel en is de voornaam van Ratja Ratmuis veranderd in Rattie. Daarnaast is er gebruik gemaakt van grotere letters, meer regelafstand, een aangepast lettertype en minder moeilijke woorden. De langere woorden hebben streepjes tussen de klankgroepen, zoals: mui-zen en droom-huis.

Grappig dat het oude vrouwtje dat Geronimo red toevallig de moeder van Stef Stuit is en dat het hem daarna toch lukt om te interviewen. Hierdoor kan Geronimo met goed nieuws terug richting Rattie.

In het verhaal wordt steeds meer duidelijk dat er helemaal geen geld te weinig is, maar dat Rattie heeft gelogen om meer werk te kunnen krijgen. Het plan leek eerst goed te werken, maar uiteindelijk kwam de waarheid toch boven water. 

Dit boek sluit aan bij de Kinderboekenweek 2023 met als thema Bij mij thuis. Wil je alvast materialen om je klas te versieren? Download het pakket.

Met dank aan Uitgeverij De Wakkere Muis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Mijn huis te koop

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Mijn huis te koop zijn:

 • Geronimo is graag in zijn eigen huis. Lees bladzijde 9 ‘Ik was me…‘ t/m bladzijde 13 ‘…huis te zijn!‘ voor. Hij voelt zich er fijn. Voel jij je ook fijn in je eigen huis?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zich fijn voelt in zijn eigen huis?
 • Geronimo voelt zich echt niet fijn omdat hij uit zijn huis moest vertrekken. Lees bladzijde 54 ‘Het is nog…‘ t/m bladzijde 56 ‘…aan zijn stem.‘ voor. Zijn huis moest verkocht worden en nu moet hij weg.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zich niet fijn voelt?
 • Lees bladzijde 70 ‘De dag erna…‘ t/m bladzijde 73 ‘…komt door haar!‘ voor. Rattie heeft gelogen zodat zij meer werk zou krijgen.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die aan het liegen is?
 • Geronimo helpt een muis voordat ze onder de bus komt. Lees bladzijde 96 ‘Ik wil net…‘ t/m bladzijde 99 ‘…dankzij een held.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die anderen helpt?
 • Stef wil nooit met mensen van de krant praten. Lees bladzijde 100 ‘Mijn naam is…‘ t/m bladzijde 101 ‘…dat was top!‘ voor. Ook niet met andere mensen die hij niet kent. Hij vindt dat spannend omdat hij snel bloost.
  Leesvraag: Is er in jouw bok ook iemand die bloost?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Mijn huis te koop.

Overige ideeën

 • Advertentie: Lees bladzijde 40 ‘Neef Klem: ik…‘ t/m bladzijde 42 ‘…je hier bent!‘ voor. Neef Klem gaat het huis van Geronimo verkopen door iedereen te bellen en te vragen of ze het willen kopen. Hij zou ook een advertentie kunnen maken en die op internet plaatsen. Maak een advertentie voor het huis van Geronimo.

Andere delen

Bekijk ook: Ik ben geen topmuis

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen