Mo en Tijger vieren feest

[DOOR LINDA] ”Mag ik nu naar binnen?’ ‘Nee!’ roept Mo. ‘Het kan niet. Wat wij doen is geheim.’ Tegen Toos zegt Mo zacht: ‘Sem mag niet naar binnen. Hij kan zijn mond niet houden.’ ‘Het moet van papa!’ roept Sem. ‘Want hij gaat zo weg. En dan moet ik bij jou blijven. Dat heeft papa gezegd.’ Hij geeft een harde bons op de deur.’
– Mo en Tijger vieren feest –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 3.

Het verhaal

Mo en Tijger vieren feestMo en Toos zijn bezig met het organiseren van een geheim feestje. De papa van Mo en de oma van Mo en Toos zijn volgende week allebei jarig. Papa en oma mogen er nog niets over weten, dus moet iedereen zijn mond houden over het feest. Dat is erg moeilijk, vooral voor Sem, het kleine broertje van Mo. 

Als extra verrassing gaan Mo en Toos een liedje schrijven. Dat is nog best moeilijk! En ook spannend, want ze gaan het zingen op de feestavond. Zal het lukken het feest in het geheim te organiseren? En lukt het om een mooi lied te maken?

Recensie

Het niveau van de tekst gaat van AVI E3 naar AVI E5. Wanneer de tekst een niveau omhoog gaat dan staat dit duidelijk aangegeven bij de titel van het hoofdstuk. Als je meer boeken zoekt die geschreven zijn op een specifiek AVI niveau, kijk dan bij de AVI boeken

Als Mo en Toos in de boomhut bezig zijn met het bedenken van het lied, wil Sem er graag bij. Sem is het broertje van Mo. Mo is bang dat Sem het geheim zal verklappen. Het zal voor veel kinderen herkenbaar zijn dat er een jonger broertje of zusje mee wil doen, terwijl ze daar echt niet op zitten te wachten. 

Tijger is de hond van Mo. Hij is een speurhond en dat komt goed van pas als de konijnen van oma zijn ontsnapt. Ik moest erg hard lachen om dit stukje. Zeker omdat de buurman het niet mag merken omdat hij konijnen echt niet leuk vindt. 

Met dank aan Uitgeverij Moon voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Mo en Tijger vieren feest

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Mo en Tijger vieren feest zijn:

 • Papa en oma zijn over een week jarig en krijgen een verrassingsfeest. Lees bladzijde 9 ‘Over een week…’ t/m bladzijde 10 ‘…niet zo leuk.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand jarig? Viert hij ook feest?
 • Tijger is een speurhond. Als mensen iets kwaad zijn dan kan hij het vinden. Lees bladzijde 13 ‘Aan de wand…’ t/m bladzijde 17 ‘…zei Mo trots.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand iets kwijt? Wordt het weer gevonden?
 • Toos en Mo zijn in het geheim met een lied bezig. Lees bladzijde 21 ‘Er is iemand…’ t/m bladzijde 23 ‘…op de deur.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand met een geheim? Wat voor geheim?
 • Flippie en Flappie zijn ontsnapt en naar de tuin van de buurman gegaan. Lees bladzijde 70 ‘Oma wijst naar…’ t/m bladzijde 74 ‘…ze in koor.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die ontsnapt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Mo en Tijger vieren feest.

Overig idee

 • Liedje: Mo en Toos bedenken zelf een verjaardagsliedje voor papa en oma. Lees bladzijde 31 ‘We gaan weer…’ t/m bladzijde 36 ‘…snel weer zitten.’ voor. Bedenk nu zelf een verjaardagsliedje. Je kunt hiervoor de melodie van een bestaand verjaardagsliedje gebruiken. 

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen