Monsterhaai

[DOOR LINDA] ‘Het water klotst. Golven spatten hoog op. Het rubberbootje wordt steeds hoger getild. Met twee klauwen houdt Dolfje zich vast aan de rand. Noura houdt zich vast aan Dolfje. Dolfje kijkt omlaag. Een oog kijkt hem aan. Het oog van een haai. Een monsterhaai.’
– Monsterhaai –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover Monsterhaai

In dit 25ste deel van Dolfje weerwolfje gaan Dolfje en Noura met hun families op vakantie naar een tropisch eiland. Op het strand ontmoeten Noura en Dolfje een vervloekte jongen. Hij is geen weerwolf maar verandert wel iedere avond in een ander dier. Dolfje en Noura willen alles weten over de vervloeking en degene die de vloek heeft uitgesproken. Zal het ze lukken de vloek te verbreken?

Dit boek is geschikt om vanaf groep 4 zelf te lezen en is ook goed te gebruiken om voor te lezen. Er is weinig introductie nodig als kinderen nog niet eerder een boek van Dolfje Weerwolfje hebben gelezen. Voor in het boek staat een pagina waarin alle belangrijke personen worden voorgesteld. Zo ben je meteen op de hoogte van alles wat belangrijk is om te weten om alles in het verhaal goed te kunnen volgen.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het verhaal begint met een spannend verhaal van Noura, over een haai die vaak bij het strand te zien zou zijn. Dolfje doet het af als een verzinsel. Later in het verhaal blijkt hier toch een kern van waarheid in te zitten. Ik vind het leuk dat er in dit deel voor is gekozen ook aan andere vorm van transformeren te gebruiken.

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Monsterhaai

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Monsterhaai zijn:

  • De moeder van Noura weet niet dat Noura een weerwolf is. Lees bladzijde 17 ‘Nee, dat kan…’ t/m bladzijde 22 ‘…wordt van schrik.’ voor.
    Leesvraag: Is er in je boek iemand die een geheim heeft?
  • Iedere avond wordt de jongen een haai. Noura en Dolfje veranderen bij volle maan in weerwolven. Lees bladzijde 46 ‘Wrow!’ gromt Dolfje…’ t/m bladzijde 47 ‘…zijn zoals ik.’ voor.
    Leesvraag: Is er en je boek iemand die kan veranderen in iets anders?
  • De vervloeking mislukte en werd een vloek. Lees bladzijde 51 ‘Dus jouw moeder…’ t/m bladzijde 55 ‘…je hoofd zwaaien.’ voor.
    Leesvraag: Is er in je boek iets dat mislukt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Monsterhaai.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen