O, dennenboom

[DOOR DORY] ‘Lieke vindt het nu wel leuk dat opa Bos voor Kerstman speelt en vraagt: ‘Waar is uw slee, Kerstman? ‘ Opa denkt even na en zegt dan: ‘Die staat om de hoek. Rudolf staat bij mijn slee.’ ‘Dolf?’ zegt Sam verbaasd. Opa lacht en zegt: ‘Hij heet Rudolf het rendier.”
– O, dennenboom –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 1-2

Het verhaal

Cover O, dennenboom

Lieke zegt: ‘Als Sinterklaas weg is, wordt het Kerstmis’. Haar kleine broertje Sam snapt er nog niet zo veel van en noemt het Kersumus. Lieke snapt het al een stuk beter en leert op school veel kerstliedjes en Sam probeert mee te zingen.

In O, dennenboom leren Lieke en Sam van mama het kerstverhaal over een baby’tje in een stal, gaan ze samen de kerstboom versieren en zingen ze ontzettend veel liedjes. Op het einde krijgen ze zelfs nog een onverwachte gast bij het kerstdiner. Als je benieuwd bent wie dit zou kunnen zijn, moet je zeker doorlezen tot het einde!

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

O, dennenboom van Jaques Vriens is een klassieker. Het boek is voor het eerst uitgebracht in 1984 en ik kan me nog herinneren dat ik deze uitgave als kind thuis had. Ik was dan ook heel blij toen ik de brievenbus hoorde klepperen met deze nieuwe editie in de envelop! In O, dennenboom word je meegenomen langs alle kersttradities. Veel liedjes komen voorbij, het kerstverhaal over het kindjes Jezus en het versieren van de kerstboom. Ook de kerstgedachte wordt niet vergeten: ‘Alle mensen moeten vrienden zijn,’ zegt Lieke.’ Daarnaast zit er ook veel humor in het boek die voor de jonge luisteraars goed te begrijpen is. Het boek is een echte aanrader voor de periode na Sinterklaas. Deze klassieker in een nieuw jasje is wat mij betreft meer dan geslaagd! Ook de nieuwe illustraties passen goed bij het verhaal. Ik zie mezelf al helemaal het boek voorlezen, in mijn groep 3 bij de lichtjes!

Wil je meer lezen van Jacques Vriens? Mijn vader woont in het tuinhuis is geschikt voor de bovenbouw. Toch op zoek naar boeken rondom kerst voor de onderbouw? Denk dan aan Luuk en Lotje het is kerst en Een boom voor Joep.

Met dank aan Uitgeverij Van Holkema en Warendorf voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen O, dennenboom

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek O, dennenboom zijn:

 • Sam en Lieke zijn het niet met elkaar eens. Sam vindt school stom en Lieke vindt school juist niet stom. Lees bladzijde 6 ‘‘Dag, mevrouw,’ zegt…’ t/m bladzijde 7 ‘…en een worst.‘ voor.
  Leesvraag: Zijn er personages in jouw boek het met elkaar oneens? Wie vind jij dat er gelijk heeft?
 • Sam en Lieke willen graag het verhaal weten van het kerstbaby’tje. Het verhaal wordt ze door papa en mama verteld. Lees bladzijde 19 ‘Heel lang geleden…’ t/m bladzijde 26 ‘…in het schuurtje.’ voor.
  Leesvraag: Dit is eigenlijk een verhaal ín een verhaal. Gebeurt dit ook in jouw verhaal?
 • In dit hoofdstuk koken de ouders van Sam en Lieke iets speciaals voor kerstmis. Vader maakt een taart en moeder maakt champignonsoep. Lees bladzijde 39 ‘Nog twee nachtjes…’ t/m bladzijde 40 ‘…Kerstmis,’ zegt Lieke.’ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek gebakken of gekookt? Waarom?
 • Opa Bos wordt in het verhaal door vader een mopperkont genoemd en door moeder knorrig. Hij is ook erg vaak chagrijnig. Lees bladzijde 45 ‘Opa Bos en Lieke…’ t/m bladzijde 49 ‘…met een zucht.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw verhaal iemand met een bepaalde karaktertrek?

Overige ideeën

 • Leer de kinderen een of meerdere liedjes uit het boek aan. Tijdens het voorlezen kunnen ze de liedjes meezingen!
 • Laat de kinderen na het voorlezen van het verhaal alle tradities op een rijtje zetten. Welke tradities hebben zij thuis ook? Welke tradities horen bij andere feesten? Hier kun je een venndiagram voor gebruiken.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen