Omhoog, omlaag en over de kop

‘In welke achtbaan wil jij? Kies er maar een uit!’
– Omhoog, omlaag en over de kop –

Het verhaal

Cover Omhoog, omlaag en over de kop

Wist je dat de eerste achtbanen eigenlijk grote glijbanen op een laagje ijs waren? En dat ze daarna met wielen nagemaakt werden? En weet je ook waar de naam ‘achtbaan’ vandaan komt?

Ontdek alles over achtbanen zoals de Roller Coaster, El Toro, Troy, Goliath, Python en The Smiler.

Recensie

Omhoog, omlaag en over de kop is een fijn deel van Uitgeverij Delubas voor Tutorlezen, waarbij de tutor en tutee beide op eigen niveau kunnen lezen. De informatie in het boek zal ook zeker de leeftijd van beide kinderen aanspreken, al zal de jongste wellicht nog nooit in een achtbaan geweest zijn. Verder is dit boek echt een aanwinst voor de schoolbieb, want ook zonder tutor is het super fijn om een boek over achtbanen te kunnen lezen. Daar zullen veel kinderen erg in geïnteresseerd zijn. De bladzijden met prachtige foto’s spreken tot de beleving van de kinderen, de tekst leest heerlijk vlot weg en je leert super veel over achtbanen. Aanrader dus!

Andere leuke boeken om te gebruiken bij het tutorlezen zijn: Rover en Broertje en Snoep van Joep.

Met dank aan Uitgeverij Delubas voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Bekijk dit boek.

Ideeën mini leeslessen Omhoog, omlaag en over de kop

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Omhoog, omlaag en over de kop zijn:

  • Voorin, op de schutbladen, zie je allerlei achtbanen. De bladzijdenummers verwijzen je naar de juiste pagina met informatie over die achtbaan.
    Leesvraag: Hoe ziet de inhoudsopgave in jouw boek eruit?
  • Hoe is de glijbaan ontstaan? Lees ‘Van glijbaan tot achtbaan’ voor op bladzijde 8. Er staat geen jaartal bij, maar het is lang geleden dat is duidelijk (op bladzijde 10 staat er wel een jaartal bij).
    Leesvraag: In welke tijd speelt jouw verhaal zich af? Vroeger, nu of in de toekomst?
  • Houten achtbanen worden goed gecontroleerd en vaak vernieuwd. Lees bladzijde 19 ‘Is een houten achtbaan…’ t/m bladzijde 21 ‘…veel tijd en geld.’ voor.
    Leesvraag: Welke materialen kom je tegen in jouw boek? Waar worden ze voor gebruikt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Omhoog, omlaag en over de kop.

Overig idee

  • Op bladzijde 7 lees je de tip ‘Benieuwd naar een achtbaan waar je over hebt gelezen? Vul de naam dan in op YouTube en maak een digitaal ritje!’ Doe dit klassikaal en bekijk samen een ritje van een achtbaan naar jullie keuze.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen