Home / AVI-boek / Opa’s griezelige gasten

Opa’s griezelige gasten

Opeens blijft hij roerloos staan. ‘Ssst,’ sist hij. ‘Niet bewegen! Ik hoor iets!’
– Opa’s griezelige gasten –

Het verhaal

Opa's griezelige gastenTom en Mila zijn dol op hun oppas Opa Bak. Als ze opa missen, besluiten ze langs te gaan. Maar opa lijkt Tom en Mila niet te herkennen. Aardig is hij ook niet. Ze worden zelfs weggestuurd. Mila en Tom snappen er niks van.
Samen bedenken ze een plan. Door opa vragen te stellen, kunnen Tom en Mila erachter komen of hij het echt is… Zo gezegd, zo gedaan. De twee vertekken naar opa. Zou opa ze weer herkennen? En aardig zijn?

Alsof dat nog niet alles is, ontdekken ze ook nog vreemde bakken in de schuur. Hoe zouden die daar komen? En wat hoort opa voor een raar geluid in de buurt van die bakken?

Recensie

Een leuk AVI-boek voor kinderen die van mysteries en griezelige dieren houden.

Dit verhaal sluit goed aan bij de Kinderboekenweek 2017 Griezelen, Gruwelijk eng! Vooral omdat het verhaal zelf niet eng is, maar juist spannend door de rare reacties van opa en de rare bakken vol griezelige beesten in de schuur.
Vanaf AVI-M4 kunnen de kinderen dit boek zelf lezen.

Hartelijk dank aan De leukste kinderboeken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Opa’s griezelige gasten

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Opa’s griezelige gasten zijn:

 • Op de eerste bladzijde lees je over de vader en moeder van Tom en Mila én over hun oppas opa. Lees bladzijde 3 ‘Tom en Mila…‘ t/m ‘…meestal laat thuis.‘ voor. Welke familieleden komen in jouw boek voor?
 • Lees bladzijde 3 ‘Maar deze week…‘ t/m ‘…op een middag.‘ voor. Tom en Mila missen hun oppas opa. Wie mis jij wel eens?
  Leesvraag: Mist de hoofdpersoon uit jouw boek iemand?
 • Als lezer snap je er soms helemaal niets van, net als Tom en Mila. Het ene moment doet opa aardig, het andere moment niet. Lees bladzijde 11 ‘Even later…‘ t/m bladzijde 15 ‘…wat moeten ze doen?‘ voor.
  Leesvraag: Snap jij als lezer jouw boek? Wanneer niet?
 • Soms is dit boek griezelig spannend… Lees bladzijde 18 ‘Mag ik nu…‘ t/m bladzijde 19 ‘…er? vraagt Mila.‘ voor. Gelukkig is dat wat in de schuur zit niet al te eng… Wil je dat al verklappen? Lees dan ook bladzijde 26 ‘En wat nu?‘ t/m bladzijde 27 ‘…was ontsnapt?‘ voor. Dit is een perfect stukje om tijdens de Kinderboekenweek 2017 voor te lezen én om over angsten in gesprek te gaan.
  Leesvraag: Is jouw boek griezelig/eng? Lees een stukje voor.

Overige ideeën

 • Mila en Tom willen opa interviewen om erachter te komen of hij alles nog weet. Lees bladzijde 4 ‘Ze rennen naar…‘ t/m bladzijde 9 ‘…nergens bang voor.‘ voor. Ga nu zelf aan de slag met het maken van een interview 25 leesbelevingsactiviteiten(Tip: in het boekje kun je een format vinden). Welke vragen zou jij willen stellen?
 • Het interview wat net gemaakt is aan de hand van bovenstaand idee, kun je eventueel ook uitvoeren. Lees bladzijde 12 ‘Mila haalt het…‘ t/m bladzijde 13 ‘…en Tom tegelijk.‘ voor. Laat kinderen nu zelf dit interview afnemen.
 • In het verhaal lees je over Enge beesten. Lees bladzijde 21 voor. Laat de kinderen zelf een eng beest tekenen én daarna geheimzinnig omschrijven. Kunnen de andere kinderen raden welk beest het is?

Winactie: Win Opa’s griezelige gasten

De kinderboekenweek 2017 staat voor de deur. Dit jaar is het thema griezelen, gruwelijk eng! Het boek Opa’s griezelige gasten sluit daar perfect bij aan. Wie griezelt er nou niet van (sommige) reptielen en insecten?

Zelf griezel ik van bijna alle reptielen en insecten. Enkele jaren geleden heb ik in Oeganda heel het gebouw wakker gegild omdat er een gekko onder mijn voet door glibberde in de douche. Ik stond half op slippers en voelde wat onder mijn voet… Afgelopen zomer heb ik nog zitten gruwelen vanwege de buxusrups die uit onze buxus geplukt moest worden… Gisteren heb ik mijn angsten voor muizen overwonnen door het beestje in de gang met een bakje te vangen en naar het veld te brengen… En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle andere insecten die thuis door mijn verloofde en op school door stoere kinderen naar buiten worden gezet 😉

Wat kun je winnen?

In samenwerking met De leukste kinderboeken kun je 1 exemplaar van Opa’s griezelige gasten winnen.

Opa's griezelige gasten

Wat moet je doen?

Reageer vóór donderdag 28 september 18.00 uur onderaan deze pagina met jouw verhaal over griezelige beesten. Waar griezel jij echt van? Welke blooper heb je daardoor gemaakt? Of heb je net als ik je angsten opzij gezet en zo’n beestje zelf aangepakt? Reacties na 18.00 uur op 28 september 2017 tellen niet meer mee.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt op donderdagavond 28 september rond 20.00 uur bekend gemaakt op de Facebookpagina van Kinderboekenjuf.nl. Like deze pagina om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar wordt onderaan deze pagina vermeld.

De winnaar zelf krijgt per e-mail te horen dat hij/zij gewonnen heeft. Zorg er daarom voor dat het e-mailadres wat je invult bij de reactie klopt. In de e-mail wordt je verzocht je adresgegevens toe te zenden, zodat het boek naar jou verzonden kan worden.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De infromatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

De winactie is gesloten. Hartelijk dank voor het meedoen. De winnaar is bekend: Hilde Triou.

13 berichten

 1. Ik moet nu meteen denken aan die keer dat ik samen thuis was met mijn zusje en de kat ineens met een vleermuis in haar nek het huis in kwam lopen.
  Het beestje leerde nog en fladderde zich door de woonkamer heen. Licht in shock dus gelukkig vloog hij niet echt meer.
  Echt mijn angst moeten overwinnen om hem te vangen en buiten te zetten. Doodeng! Uiteindelijk lukte het door een bak over de vleermuis te zetten en wat papier als deksel te gebruiken.
  De kat was ondertussen zeer trots op zichzelf. Het was toch hartstikke lief dat ze een vleermuis voor ons gevangen had?

 2. Wat een superaanbieding boek om de kinderboekenweek mee te openen!
  Lijkt me gaaf deze te winnen.

 3. Jannick Lenos

  Ik liep met papa en mama door een mooi park. Toen zagen we een rivierkreeften op het looppad zitten met zijn scharen omhoog. Papa liep er gewoon langs, maar mama, mijn zus en ik durfden er niet langs. Papa heeft ons eroverheen getild en mama sprong er overheen. We stonden te gillen omdat we het zo’n eng beestje vonden.

 4. Ik griezel enorm van spinnen. Bij ons op school tref je ongeveer 2 keer per jaar een megaspin aan. Zo ook 3 jaar geleden. Ik was aan het lesgeven en er liep zo’n grote spin op het plafond. Eén van de kinderen wees me erop. Gelijk werd de klas wiebelig, doordat ze dit ook in de gaten kregen. Ik zat te dubben hoe ik die spin weg zou krijgen. Gelukkig verdween de spin via een plafond-deel wat iets los zat. De rust was weer terug bij de kinderen en ook bij mij…Totdat 10 minuten een kind schreeuwde dat de spin op z’n arm was gevallen! Bleek dat de spin via de lichtbak naar beneden was gevallen! De halve klas inclusief de juf stond op de gang. Gelukkig was er een dappere leerling die de spin met een doek durfde op te pakken en naar buiten te brengen. Eind goed, al goed.

 5. Yteke Hoogsteen

  Ik gruwel van spinnen ….! Maar als juf toch niet laten blijken dat je er bang voor bent. Totdat er, tijdens je instructie, een grote spin onder de boekenkast vandaan komt en naar voren kruipt!! AAARGH. Om de rust te bewaren, zeg ik niks. Totdat één van mijn leerlingen hem ontdekt en hem in een keer dood stampt. Niet diervriendelijk. Maar ik kon weer rustig ademhalen…
  En dan moet de herfst nog beginnen …..
  Dit boek lijkt me superleuk. Tenminste als al die enge dieren maar in het boek blijven!

 6. Ik vind spinnen echt vreselijk. De ochtend in de kring begon al vroeg met een verhaal over een spin.. Een jongen vond een spin op zijn gang. Zus schrok en vader kreeg uiteindelijk de spin op zijn gezicht. Moeder moest de reddende engel zijn:). Als ik zelf een spin tegen kom, roep ik heel snel mijn man erbij…

  Het boek lijkt me echt super gaaf voor mijn groep 4/5

 7. Monique Kruf - Peters

  Ik ben niet zo gauw bang voor beestjes oid., maar een rat doet mij verstijven. Hier moet ik echt niets van hebben.
  Het boek is geweldig om voor te lezen aan mijn groep 4. Ze zullen het zelf ook willen lezen daarna.

 8. Schrikreacties door griezelbeesten…tja ik heb er wel een paar ;-). Een spin die langs de achteruitkijkspiegel naar beneden komt lopen en ik dus vol op de rem ga (levensgevaarlijk…I know…maar ik en spinnen was echt geen match)! Of dat je om 23.00 uur toch bij de buurman aanbelt of hij aub DIRECT de spin uit de slaapkamer wil halen omdat je zelf niet durft. Je bijna met de stofzuiger van de trap bent gevallen en ‘m dan toch niet op durft te zuigen, een slipper pakt, op het bed gaat staan en dan niet durft te slaan. Totale paniek, maar gelukkig was de goede man mijn reddende engel op dat moment! Dat je de woonkamer binnen komt lopen, het donker is en je opeens twee paar ogen aan kijken (in het donker), MIJN GOD kreeg bijna een hartverzakking. Heel fijn die buurpoezen die ongevraagd je huis binnenkomen. Of de kat die je trakteert met een kippenhoofd voor je deur. Tja de lieve schat dacht ons een cadeautje te brengen van de kippenfarm…niet meer doen Tommy! Onze bijna 7 jarige gaf een paar weken geleden een flinke gil en sprong van de bank “mama mama je moet NU komen”, ik als een gek vanuit de keuken naar de woonkamer en wat bleek….er liep een behoorlijk spin naast zijn hoofd op het kussen. Arm manneke is zich bijna lam geschrokken en moet nu ook even niks meer van spinnen hebben! We wonen aan de bosrand en achter ons het veld, je wilt niet weten wat er allemaal ronddwaalt zo ‘s nachts haha (ikzelf liever ook niet), veldmuisje durf ik zo op te pakken die angst heb ik overwonnen. Oh springende kikkers…jakkes iekssss, ik moet er niks van hebben! Dit boek lijkt me in ieder geval super leuk, ben erg nieuwsgierig!

 9. Simone van der Linden

  Op Curaçao heb je hele grote duizendpoten, die heel akelig kunnen steken. Bij de dierenarts staat een pot met zo’n griezel op sterk water. Doodeng, maar toch moet ik er naar kijken….

 10. Een paar jaar geleden was ik in Malawi, Afrika. Daar moest ik mijn behoefte doen boven een gat in de grond. Helemaal geen probleem, behalve dan dat ik slippers droeg en terwijl ik bezig was er plotseling een schorpioen op mijn blote tenen afliep! Gevolg: naast het gat geplast en natte tenen!

 11. Jaren terug, toen ik een klein meisje was, werd ik wakker van een geluid. Ik lag in bed en hoorde iets door mijn kamer ploppen….
  Na alle moed verzameld te hebben deed ik het licht aan… niets te zien. Nadat ik weer even lag hoorde ik het weer…..
  Natuurlijk durfde ik mijn bed niet uit…..
  Maar slapen lukte ook niet. Toen ik uiteindelijk toch mijn bed uit ging sprong er een kikker ober mijn bed vandaan. Sindsdien heb ik helemaal niets met kikkers. En het mooie is dat mijn tweelingzus kikkers hellemaal leuk vindt en al van kleins af aan kikkers spaart.
  Nou ja een betere manier om ons uit elkaar te houden is er niet.

 12. Eigenlijk griezel ik van alle beesten. Van muis tot kat en van hond tot paard. Hoe groter ze zijn, hoe enger ik ze vind. Brrr. Zulke grote ogen, oren, poten, tanden. Een visje, dat gaat nog. Die zwemt veilig achter glas in zijn vissenkom of aquarium. Ooit had ik dan ook goudvis Japie. Helaas dreef Japie op een dag op zijn rug in zijn kom en moest ik hem door het toilet spoelen.
  Ik ben dus duidelijk geen dierenliefhebber, maar van boeken houd ik des te meer! ?

 13. Yteke Hoogsteen

  Griezelllllll. Vandaag zat het vriendje van mijn eerdere verhaal op de muur!!
  En dan is de herfst nog maar net begonnen. Bij deze was ik wel diervriendelijk en heb ik hem door een collega naar buiten laten brengen. Op veilige afstand!!!
  Hoe erg ik gruwel. De boeken lijken me super leuk.