Opa’s griezelige gasten

Opeens blijft hij roerloos staan. ‘Ssst,’ sist hij. ‘Niet bewegen! Ik hoor iets!’
– Opa’s griezelige gasten –

Het verhaal

Opa's griezelige gastenTom en Mila zijn dol op hun oppas Opa Bak. Als ze opa missen, besluiten ze langs te gaan. Maar opa lijkt Tom en Mila niet te herkennen. Aardig is hij ook niet. Ze worden zelfs weggestuurd. Mila en Tom snappen er niks van.
Samen bedenken ze een plan. Door opa vragen te stellen, kunnen Tom en Mila erachter komen of hij het echt is… Zo gezegd, zo gedaan. De twee vertekken naar opa. Zou opa ze weer herkennen? En aardig zijn?

Alsof dat nog niet alles is, ontdekken ze ook nog vreemde bakken in de schuur. Hoe zouden die daar komen? En wat hoort opa voor een raar geluid in de buurt van die bakken?

Recensie

Een leuk AVI-boek voor kinderen die van mysteries en griezelige dieren houden.

Dit verhaal sluit goed aan bij de Kinderboekenweek 2017 Griezelen, Gruwelijk eng! Vooral omdat het verhaal zelf niet eng is, maar juist spannend door de rare reacties van opa en de rare bakken vol griezelige beesten in de schuur.
Vanaf AVI-M4 kunnen de kinderen dit boek zelf lezen.

Hartelijk dank aan De leukste kinderboeken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Opa’s griezelige gasten

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Opa’s griezelige gasten zijn:

 • Op de eerste bladzijde lees je over de vader en moeder van Tom en Mila én over hun oppas opa. Lees bladzijde 3 ‘Tom en Mila…‘ t/m ‘…meestal laat thuis.‘ voor. Welke familieleden komen in jouw boek voor?
 • Lees bladzijde 3 ‘Maar deze week…‘ t/m ‘…op een middag.‘ voor. Tom en Mila missen hun oppas opa. Wie mis jij wel eens?
  Leesvraag: Mist de hoofdpersoon uit jouw boek iemand?
 • Als lezer snap je er soms helemaal niets van, net als Tom en Mila. Het ene moment doet opa aardig, het andere moment niet. Lees bladzijde 11 ‘Even later…‘ t/m bladzijde 15 ‘…wat moeten ze doen?‘ voor.
  Leesvraag: Snap jij als lezer jouw boek? Wanneer niet?
 • Soms is dit boek griezelig spannend… Lees bladzijde 18 ‘Mag ik nu…‘ t/m bladzijde 19 ‘…er? vraagt Mila.‘ voor. Gelukkig is dat wat in de schuur zit niet al te eng… Wil je dat al verklappen? Lees dan ook bladzijde 26 ‘En wat nu?‘ t/m bladzijde 27 ‘…was ontsnapt?‘ voor. Dit is een perfect stukje om tijdens de Kinderboekenweek 2017 voor te lezen én om over angsten in gesprek te gaan.
  Leesvraag: Is jouw boek griezelig/eng? Lees een stukje voor.

Overige ideeën

 • Mila en Tom willen opa interviewen om erachter te komen of hij alles nog weet. Lees bladzijde 4 ‘Ze rennen naar…‘ t/m bladzijde 9 ‘…nergens bang voor.‘ voor. Ga nu zelf aan de slag met het maken van een interview 25 leesbelevingsactiviteiten(Tip: in het boekje kun je een format vinden). Welke vragen zou jij willen stellen?
 • Het interview wat net gemaakt is aan de hand van bovenstaand idee, kun je eventueel ook uitvoeren. Lees bladzijde 12 ‘Mila haalt het…‘ t/m bladzijde 13 ‘…en Tom tegelijk.‘ voor. Laat kinderen nu zelf dit interview afnemen.
 • In het verhaal lees je over Enge beesten. Lees bladzijde 21 voor. Laat de kinderen zelf een eng beest tekenen én daarna geheimzinnig omschrijven. Kunnen de andere kinderen raden welk beest het is?

Winactie: Win Opa’s griezelige gasten

De kinderboekenweek 2017 staat voor de deur. Dit jaar is het thema griezelen, gruwelijk eng! Het boek Opa’s griezelige gasten sluit daar perfect bij aan. Wie griezelt er nou niet van (sommige) reptielen en insecten?

Zelf griezel ik van bijna alle reptielen en insecten. Enkele jaren geleden heb ik in Oeganda heel het gebouw wakker gegild omdat er een gekko onder mijn voet door glibberde in de douche. Ik stond half op slippers en voelde wat onder mijn voet… Afgelopen zomer heb ik nog zitten gruwelen vanwege de buxusrups die uit onze buxus geplukt moest worden… Gisteren heb ik mijn angsten voor muizen overwonnen door het beestje in de gang met een bakje te vangen en naar het veld te brengen… En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle andere insecten die thuis door mijn verloofde en op school door stoere kinderen naar buiten worden gezet 😉

Wat kun je winnen?

In samenwerking met De leukste kinderboeken kun je 1 exemplaar van Opa’s griezelige gasten winnen.

Opa's griezelige gasten

Wat moet je doen?

Reageer vóór donderdag 28 september 18.00 uur onderaan deze pagina met jouw verhaal over griezelige beesten. Waar griezel jij echt van? Welke blooper heb je daardoor gemaakt? Of heb je net als ik je angsten opzij gezet en zo’n beestje zelf aangepakt? Reacties na 18.00 uur op 28 september 2017 tellen niet meer mee.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt op donderdagavond 28 september rond 20.00 uur bekend gemaakt op de Facebookpagina van Kinderboekenjuf.nl. Like deze pagina om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar wordt onderaan deze pagina vermeld.

De winnaar zelf krijgt per e-mail te horen dat hij/zij gewonnen heeft. Zorg er daarom voor dat het e-mailadres wat je invult bij de reactie klopt. In de e-mail wordt je verzocht je adresgegevens toe te zenden, zodat het boek naar jou verzonden kan worden.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De infromatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

De winactie is gesloten. Hartelijk dank voor het meedoen. De winnaar is bekend: Hilde Triou.

Vergelijkbare artikelen