Opzij voor Pietje Prinses! (thematitel kbw24)

[DOOR LINDA] ”Spiegeltje, spiegeltje aan de wand,’ leest de koning voor. ‘Wie is de beste prinses van het land?’ Pietje kijkt met een schuin oog naar Priscilla. Dadelijk steekt ze haar vinger nog op. ‘De verkiezing vindt plaats in het Spiegelpaleis op de Heksenheuvel. Zeven dagen lang zullen de prinsessen allerlei opdrachten krijgen. Deelnemers dienen zeven oktober aanwezig te zijn.’ De koning laat de krant in zijn schoot zakken. ‘Dat is morgen al.’ De ogen van de koningin schitteren. ‘Jullie doen allebei mee.’ ‘Ja da-ag!’ zegt Pietje. ‘Ik ga dus echt niet aan zo’n stomme verkiezing meedoen.’ ‘Juist énig.’ Priscilla kijkt alsof ze de eerste prijs al in haar zak heeft. ‘Zodra het personeel er is, laat ik jullie koffers inpakken.’ De koningin staat op.’
– Opzij voor Pietje Prinses! –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 3.

Het verhaal

Cover Opzij voor Pietje Prinses

Opzij voor Pietje Prinses! is een bundel met drie verschillende verhalen: De spiegeltje spiegeltje verkiezing, Kaboutertjes bestaan wél! en De schat van Duizend-en-een-nacht.

Pietje en Priscilla doen mee aan de spiegeltje spiegeltje verkiezing en strijden om de titel van beste prinses. Al snel blijkt dat er een van de andere prinsessen probeert om te winnen door de anderen dwars te zitten. Zal het Pietje lukken om deze prinses te ontmaskeren?

In het verhaal van Kaboutertjes bestaan wél! worden Pietje en Priscilla samen opgesloten. Pietje is niet van plan om af te wachten wat er gaat gebeuren en bedenkt een plan om te ontsnappen. Zal het haar lukken?

Pietje prinses vindt een geheimzinnige kaart in het paleis van de sultan. Ze gaat op zoek naar de schat van Duizend-en-een-nacht. Zal het haar lukken om deze schat te vinden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Mirjam Mous schrijft op een manier waardoor je meteen in het verhaal wordt gezogen. Het verhaal is spannend en tegelijkertijd ontzettend grappig. Ik kon dan ook niet stoppen met lezen en heb na het eerste verhaal ook direct het tweede verhaal gelezen.

In de verschillende verhalen komen een heleboel situaties voor die kinderen zullen herkennen. Niet zozeer de prinsessen en de wedstrijd, maar wel de manier waarop de prinsessen met elkaar omgaan, het valse gedrag van sommige prinsessen en hoe Pietje omgaat met de wedstrijd. De verhalen bieden meerdere onderwerpen om met de kinderen over in gesprek te gaan en om samen over na te denken.

Opzij voor Pietje Prinses is een thematitel voor de Kinderboekenweek 2024 met als thema Lekker eigenwijs! en ik begrijp heel goed waarom. Als er iemand eigenwijs is en lekker doet waar ze zelf zin in heeft, dan is het Pietje Prinses wel!

Wil je nog even verder lezen over eigenwijze meisjes dan is Tuf, het stoerste meisje van de oertijd aan te raden.

Met dank aan Uitgeverij Van Holkema & Warendorf voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Opzij voor Pietje Prinses!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Opzij voor Pietje Prinses! zijn:

 • Het gaat er bij het ontbijt nogal bijzonder aan toe bij Pietje thuis. Lees bladzijde 7 ‘Pietje Prinses zit…’ t/m bladzijde 9 ‘…koetjes en kalfjes.’ voor.
  Leesvraag: Wordt er in je boek gegeten? En hoe gaat een maaltijd dan?
 • Priscilla wil graag meedoen met de verkiezing, maar Pietje ziet dat echt niet zitten. Lees bladzijde 10 ‘Dan schuift de…’ t/m bladzijde 11 ‘…plotseling doof geworden.’ voor.
  Leesvraag: Wordt er in je boek een wedstrijd of een verkiezing gehouden?
 • Prinses Erna is erg verwend. Pietje bedenkt een passende naam voor haar. Lees bladzijde 12 ‘Pietje heeft gesmeekt…’ t/m bladzijde 15 ‘…zegt erwtje nijdig.’ voor.
  Leesvraag: Worden er in je boek bijnamen gebruikt? Zou je anders een passende bijnaam kunnen bedenken voor de personages uit je boek?
 • Als Pietje en Priscilla in hun pyjama aan het ontbijt verschijnen, blijkt dat niet de bedoeling te zijn. Ze worden door iedereen uitgelachen. Lees bladzijde 24 ‘Petronella! Wakker worden…’ t/m bladzijde 25 ‘…altijd in pyjama.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die wordt uitgelachen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Opzij voor Pietje Prinses!

Overige ideeën

 • Tijdens de spiegeltje spiegeltje verkiezing moeten de prinsessen een aantal opdrachten doen. Bedenk zelf een opdracht en schrijf een verhaal waarin de prinsessen die opdracht uit gaan voeren.
 • Voor deze opdracht gebruik je het verhaal dat een klasgenoot bij de vorige opdracht heeft geschreven. Lees het verhaal en bedenk hoe je de andere prinsessen dwars kunt zitten tijdens de opdracht, net zoals bij alle opdrachten iedere keer gebeurt. Schrijf op hoe je dit aan gaat pakken.

Andere boeken van Mirjam Mous

Vergelijkbare artikelen