Pas op voor de fluistervaar!

[DOOR LINDA] ‘Ik snap er niks van. Wat is dit voor rare indringer? Inbrekers komen geen spullen brengen, die halen ze juist weg. En normale bezorgers leveren hun pakjes gewoon bij de voordeur af. De man heeft intussen de wc ontdekt. Hij schuift het pakket naar binnen en sluit de deur. ‘Wie bent u?’ stamel ik. ‘En wat moet dat ding in onze wc?”
– Pas op voor de fluistervaar! –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Pas op voor de fluistervaar!

De moeder van Daniëlle moet werken, maar gelukkig komt haar opa dan altijd oppassen. Deze keer moet haar moeder al weg voordat opa er is. Als er wordt aangebeld denkt Daniëlle dat het haar opa moet zijn, wie zou er anders voor de deur kunnen staan?

Meneer stoffels staat voor de deur met een groot pakket. Daniëlle heeft geen idee wie hij is, maar toch laat ze hem binnen. Hij wil weten of Daniëlle even op de fluistervaar wil passen. Hij moet even iets regelen en zal zo terugkomen om hem te komen halen. De vogel is alleen wel heel gevaarlijk, hij kan op mensen inpraten zodat ze alles doen wat hij zegt. Daarom wil de minister van Volksgezondheid hem laten inslapen.

Tijdens het oppassen laat Daniëlle de fluistervaar ontsnappen. Het was niet de bedoeling, ze deed echt heel voorzichtig, maar toch ging hij er vandoor. Nu voelt ze zich enorm schuldig. Het is haar schuld dat de vogel is ontsnapt. Met haar opa gaat ze proberen om de fluistervaar te vinden en te vangen, voordat de minister van Volksgezondheid hem zal ontdekken. Maar zal dat ook lukken?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Meneer Stoffels staat al aan het begin van het boek bij Daniëlle voor de deur met de fluistervaar. Hierdoor wordt het verhaal al snel spannend en dat zorgde ervoor dat ik door wilde blijven lezen om te zien hoe het met de fluistervaar zou aflopen.

Het verhaal is op een prettige manier geschreven en heeft korte hoofdstukken. Het verhaal is vrij beelden beschreven. Je ziet meteen voor je hoe de situatie is en de tekeningen passen daar goed bij.

Nadat er veel commotie is ontstaan door de loslopende fluistervaar, wordt er een persconferentie gehouden. In deze persconferentie vertelt premier Rutjes wat de situatie is en welke regels en beperkingen er zullen zijn. De maatregelen die worden genomen lijken heel erg op de maatregelen die in Nederland zijn genomen in de situatie rondom het Corona virus. Dit zal voor kinderen erg herkenbaar zijn.

Dit boek is zeer geschikt voor kinderen die gek zijn op spannende verhalen, waarbij dieren betrokken zijn. Wellicht zijn Superjuffie in Australië en De school van de magische dieren dan ook boeken die in de smaak vallen.

Met dank aan uitgeverij Van Holkema & Warendorf voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Pas op voor de fluistervaar!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Pas op voor de fluistervaar! zijn:

  • Het lijkt erop dat de fluitstervaar probeert om chaos te veroorzaken. Lees bladzijde 76 ‘Terwijl ik samen..’ t/m bladzijde 78 ‘…gaan weer dicht.’ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die de boel op stelten zet of die chaos probeert te veroorzaken?
  • De fluistervaar spreekt een soort toverspreuk uit om mensen te hypnotiseren met zijn gefluister. Lees bladzijde 87 ‘Zijn naam staat…’ t/m bladzijde 89 ‘…van zijn stem.’ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die anderen probeert te hypnotiseren of te betoveren?
  • Premier Rutjes maakt bekend dat er beperkingen zullen komen en dat mensen moeten gaan thuiswerken. Lees bladzijde 129 ‘Het begint! Roept…’ t/m bladzijde 132 ‘…aan meneer Jonkers.’ voor.
    Leesvraag: Zijn er in jouw boek ergens strenge regels voor?
  • Daan wil voorkomen dat ze de fluistervaar neerschieten en komt zelf in actie. Lees bladzijde 137 ‘We zitten weer…’ t/m bladzijde 140 ‘…ontsnapte fluistervaar krijgt.’ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zelf in actie komt omdat hij het ergens niet mee eens is?

Overig idee

  • Creatief met taal: De opa van Daniëlle gebruikt veel zelfbedachte woorden in Pas op voor de fluistervaar. Zo noemt hij een rotonde en rondtonde en de fluitervaar noemt hij fluister gevaar. Kies een hoofdstuk uit je eigen boek en kijk welke woorden je daar kunt veranderen, net zoals opa dat doet.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen